Τετάρτη 19 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ - ΕΠΙΘΕΣΗ ΧΟΥΘΙ ΣΤΟ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ
ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία προχωρούν σε αντίποινα

Νεκρός από επιδρομές του συνασπισμού της Σαουδικής Αραβίας στη Σαναά υποστράτηγος των Χούθι

Από τη χτεσινή επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Σαναά της Υεμένης

Copyright 2022 The Associated

Από τη χτεσινή επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Σαναά της Υεμένης
Την επίθεση Υεμενιτών Χούθι τη Δευτέρα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, σε αποθήκες καυσίμων στο λιμάνι και στην προέκταση του διεθνούς αεροδρομίου του Αμπου Ντάμπι, αξιοποιούν ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία για να κλιμακώσουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, καταδίκασε τις επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο τριών μεταναστών και τον τραυματισμό άλλων έξι, διαβεβαιώνοντας ότι οι Χούθι θα λογοδοτήσουν για την «τρομοκρατική επίθεση», σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τους «διεθνείς εταίρους» τους.

Προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν με τον Εμιρατινό ομόλογό του, σεΐχη Αμπντάλα μπιν Ζαγίντ αλ Ναχγιάν, με τον Μπλίνκεν να εκφράζει «την αλληλεγγύη του προς τον λαό των Εμιράτων» και «συλλυπητήρια» στους συγγενείς των τριών ατόμων που σκοτώθηκαν από την επίθεση.

Παρόμοια στάση τήρησε ο Σαουδάραβας υπουργός Αμυνας και πρίγκιπας - διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος χτες επικοινώνησε με τον Εμιρατινό πρίγκιπα - διάδοχο του θρόνου στο Αμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, καταδικάζοντας την επίθεση των Χούθι στο Αμπου Ντάμπι. Αναφέρθηκε δε σε «εχθρική επίθεση από τις δυνάμεις του κακού και της τρομοκρατίας», καλώντας τη «διεθνή κοινότητα» να πάρει μέτρα κατά «τρομοκρατικού εγκλήματος που απειλεί τη διεθνή και περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια».

Η επίθεση στο Αμπου Ντάμπι έδωσε νέα αφορμή για κλιμάκωση των επιθέσεων της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στη Βόρεια Υεμένη, με αποτέλεσμα χτες να ανακοινωθεί ότι στη διάρκεια επιδρομών στην πρωτεύουσα Σαναά σκοτώθηκε ηγετικό στέλεχος των Χούθι, ο υποστράτηγος Αμπντάλα Κασέμ αλ Τζουνάιντ.

Ας σημειωθεί ότι αργά προχτές το βράδυ εκπρόσωπος των Υεμενιτών Χούθι υποστήριξε πως από τις επιθέσεις με drones στο Αμπου Ντάμπι προκλήθηκε ο θάνατος τουλάχιστον 12 ατόμων και πως επιδρομές έγιναν και στο σπίτι ενός ανώτερου στρατιωτικού αξιωματούχου, με αποτέλεσμα τον θάνατο του ίδιου, του γιου του και της συζύγου του. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν επιβεβαιώθηκαν από την πλευρά των ΗΑΕ, που επιμένουν ότι οι επιθέσεις των Χούθι προκάλεσαν τρεις νεκρούς και έξι τραυματίες.

Νέα αύξηση στην τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού αργού πετρελαίου ανήλθε χτες στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων επτά ετών, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου. Η τιμή διαμορφώθηκε στα 85,66 δολάρια στην ασιατική αγορά, το υψηλότερο επίπεδό της από τον Οκτώβρη του 2014. Λίγο νωρίτερα το πετρέλαιο μπρεντ ξεπέρασε το ρεκόρ του Οκτώβρη του 2014 και η τιμή του διαμορφώθηκε στα 88 δολάρια το βαρέλι.

Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος στο Ριάντ

Στο φόντο της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, συνεχίστηκε η περιοδεία του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Μουν Τζε Ιν στην περιοχή. Mετά την ολοκλήρωση της τριήμερης επίσκεψής του στα ΗΑΕ τη Δευτέρα, όπου συζήτησε τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών εμπορικών σχέσεων (που το 2020 έφτασαν τα 9,4 δισ. δολάρια) και την προώθηση προσπαθειών για επίτευξη συμφωνίας διμερούς εταιρικής εμπορικής σχέσης μέχρι το τέλος του 2022, μετέβη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Ο επόμενος σταθμός της περιοδείας του Προέδρου της Νότιας Κορέας στο εξωτερικό θα είναι η Αίγυπτος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία επισκέφτηκε ο Πούτιν (2023-12-07 00:00:00.0)
Κινήσεις για αλλαγές στο καθεστώς ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ (2022-05-04 00:00:00.0)
«Προδοσία» η εξομάλυνση των σχέσεων ΗΑΕ - Ισραήλ (2020-09-02 00:00:00.0)
Τα ευρύτερα γεωστρατηγικά σχέδια φουντώνουν την ένταση (2017-11-10 00:00:00.0)
«Αποχωρούν» από τον πόλεμο της Σ. Αραβίας στην Υεμένη (2016-06-17 00:00:00.0)
Σκληρές μάχες στη μεθόριο και στη Σάαντα (2009-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ