Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
«Προδοσία» η εξομάλυνση των σχέσεων ΗΑΕ - Ισραήλ

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την έντονη αντίδραση του Ιράν προκαλούν οι διεργασίες για την αποκατάσταση των σχέσεων Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (και όχι μόνο) και Ισραήλ, μετά την ανακοίνωση των δύο χωρών στις 13 Αυγούστου πως προχωρούν στην ομαλοποίηση των μεταξύ τους σχέσεων, παρά τη συνέχιση της κατοχής σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Ο Ιρανός σιίτης ανώτατος ιερωμένος Αλί Χαμενεΐ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης μίλησε για συμφωνία προδοσίας σε βάρος των Παλαιστινίων και των Αράβων, προβλέποντας πως «φυσικά η προδοσία των ΗΑΕ δεν θα διαρκέσει πολύ, αλλά αυτό το στίγμα δεν θα ξεχαστεί ποτέ». Και κατέληξε: «Επέτρεψαν στο σιωνιστικό καθεστώς να εισέλθει στην περιοχή και ξέχασαν την Παλαιστίνη. Οι κάτοικοι των ΗΑΕ θα είναι για πάντα ατιμασμένοι... Ελπίζω να ξυπνήσουν και να επανορθώσουν αυτό που έκαναν».

Η παρέμβαση του Ιρανού ηγέτη έγινε ενώ Αμερικανοί και Ισραηλινοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ολοκλήρωναν τη διήμερη επίσκεψή τους στην πρωτεύουσα των ΗΑΕ, Αμπου Ντάμπι, μετά την οποία δεν έγιναν ανακοινώσεις.

Στο μεταξύ, απέναντι στις αιτιάσεις της Τεχεράνης αλλά και των Παλαιστινίων, που μετά την ανακοίνωση της 13ης Αυγούστου μίλησαν για τη «γέννηση Αράβων Σιωνιστών», ο πρίγκιπας διάδοχος του Αμπού Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγίντ αλ Ναχιάν, διαβεβαίωσε πως η χώρα του παραμένει αφοσιωμένη στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ισχυρίστηκε ακόμα - σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο «Al Arabiya» - πως η απόφαση για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ ήταν μια κυρίαρχη απόφαση υπέρ της ειρήνης, γιατί «η ειρήνη είναι μια στρατηγική επιλογή, αλλά όχι εις βάρος του παλαιστινιακού σκοπού».

Στο μεταξύ, χτες αναμενόταν να διεξαχθούν στη Βιέννη νέες συνομιλίες εκπροσώπων από Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και ΕΕ, όσων δηλαδή μερών παραμένουν στη Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, παρά την αποχώρηση της Ουάσιγκτον και ενώ εκείνη επιμένει στην επαναφορά των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, αλλά και στη διατήρηση του εμπάργκο όπλων, που κανονικά λήγει τον Οκτώβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ