Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Την ίδρυση νέου κόμματος ανακοίνωσε τμήμα της αντιπολίτευσης

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει άτυπα για την κατάσταση στη χώρα

ΜΙΝΣΚ.--

Την ίδρυση του πολιτικού κόμματος «Μαζί», που θα συνενώσει την αντιπολίτευση στη Λευκορωσία, ανακοίνωσαν χτες η Μαρία Κολεσνίκοβα και μέλη του επιτελείου του επιχειρηματία Βίκτορ Μπαμπαρικό, του οποίου η υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές είχε απορριφθεί και ο ίδιος φυλακίστηκε με την κατηγορία για «ξέπλυμα» χρήματος (περίπου 430 εκατ. δολάρια) στο εξωτερικό.

Η Μ. Κολεσνίκοβα, που είχε υποστηρίξει προεκλογικά τη βασική αντίπαλο του Προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, είπε ότι το «Μαζί» «θα δώσει στέγη σε όσους θέλουν αλλαγή στη Λευκορωσία» και φιλοδοξεί να βγάλει τη χώρα από την πολιτική, κοινωνική και οικονομική κρίση. Επίσης, η αντιπολίτευση κάλεσε τους εργαζόμενους να απεργήσουν χτες.

Διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης αναδεικνύει μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, όπου ο Μπαμπαρικό ζητά «συνταγματική μεταρρύθμιση», θέση που έχει διατυπώσει και ο Αλ. Λουκασένκο. Η Τιχανόφσκαγια χαρακτήρισε τη δήλωση «αμφιλεγόμενη» επειδή ο Λουκασένκο «επιδιώκει να αναβάλει την παραίτησή του μιλώντας για μια ασαφή συνταγματική μεταρρύθμιση» και επέμεινε πως η αντιπολίτευση θέλει παραίτηση Λουκασένκο και νέες εκλογές.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι προετοιμάζουν κυρώσεις κατά 7 Λευκορώσων αξιωματούχων για απάτη και νοθεία στις εκλογές, ενώ και η Ρωσία θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε περίπτωση που «επέμβει πιο ανοιχτά στη Λευκορωσία». Κατά τ' άλλα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιλι Μακ Ενάνι, κάλεσε προχτές τη Ρωσία να «σεβαστεί την κυριαρχία» της Λευκορωσίας.

Σε ομιλία του ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, επισήμανε ότι η Λευκορωσία «έχει ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν», αλλά ο λαός της χώρας «μπορεί να το κάνει μόνος του». Ασκησε κριτική στα δυτικά κράτη που σαν «δικαστές» σπεύδουν να βγάλουν «ετυμηγορίες», να επιβάλουν κυρώσεις (η ΕΕ) και εκτοξεύουν απειλές. Επίσης αναφέρθηκε στα γειτονικά κράτη της Λευκορωσίας (Πολωνία, Βαλτικές χώρες), που «θέλουν να προσελκύσουν όλα τα μέλη της ΕΕ σε μια σκληρή αντι-Λουκασένκο γραμμή».

Εξάλλου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα διεξαγάγει την Παρασκευή νέα άτυπη συνεδρίαση για την κατάσταση στη Λευκορωσία, αυτήν τη φορά δημόσια, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει η Σβ. Τιχανόφσκαγια, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ