Τρίτη 2 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Ενταση στις σχέσεις με Σαουδική Αραβία και χώρες του Κόλπου

Σκηνικό νέας περιφερειακής κρίσης στήνεται στη βάση της διαμάχης που ξέσπασε στα τέλη της περασμένης βδομάδας μεταξύ Λιβάνου και Σαουδικής Αραβίας, με αφορμή τις δηλώσεις που μεταδόθηκαν τον Σεπτέμβρη από τον νυν Λιβανέζο υπουργό Πληροφοριών, Τζορτζ Κουρνταχί, σε σχέση με τον πόλεμο που εξαπέλυσε η Σαουδική Αραβία κατά των Χούτι στην Υεμένη.

Ο Κουρνταχί, που τότε δεν ήταν υπουργός αλλά τηλεοπτικός παρουσιαστής στη Σαουδική Αραβία, είπε πως οι Χούτι στην Υεμένη υπερασπίζονται τους εαυτούς τους από την επίθεση της Σαουδικής Αραβίας, χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο «ανώφελο».

Μολονότι ο Κουρνταχί χαρακτήρισε τις τότε δηλώσει τους «προσωπικές θέσεις που δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση» του Λιβανέζου πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι, η Σαουδική Αραβία επιλέγει να κλιμακώσει την ένταση.

Την Παρασκευή το βράδυ, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας απαίτησε από τον Λιβανέζο πρέσβη να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 48 ωρών, ενώ κάλεσε στο Ριάντ τον Σαουδάραβα πρέσβη στη Βηρυτό για διαβουλεύσεις. Παράλληλα απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές από τον Λίβανο.

Ενα 24ωρο μετά, σε ένδειξη «συμπαράστασης», προχώρησαν σε απέλαση των πρεσβευτών του Λιβάνου οι κυβερνήσεις Κουβέιτ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το δε Κατάρ εξέφρασε την «κατάπληξή» του, ζητώντας από την κυβέρνηση του Λιβάνου να ηρεμήσει την κατάσταση και να γεφυρώσει τις διαφορές με τη Σαουδική Αραβία.

Πληροφορίες αραβικών δικτύων αναφέρουν πως το Σάββατο σε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο Λιβανέζος πρωθυπουργός αλλά και σε τηλεφωνικές συνομιλίες του με ξένους ηγέτες βολιδοσκόπησε αντιδράσεις για ενδεχόμενη παραίτησή του, κάτι που φάνηκαν να απορρίπτουν οι περισσότεροι. Το δε πρακτορείο «Associated Press» ανέφερε ότι στο υπουργικό συμβούλιο ήταν παρών και ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας, Ρ. Μιχαέλις. Ακολούθησε αργότερα η προσωπική έκκληση του Μικάτι στην αμερικανική κυβέρνηση και στη συνέχεια ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ζητούσε να παραμείνουν ανοικτά όλα τα διπλωματικά κανάλια, για να διασφαλιστεί «ο ουσιαστικός διάλογος για τα πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Λίβανος».

Προχτές ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, κληθείς να σχολιάσει την ένταση με τον Λίβανο, είπε πως δεν πρόκειται για κρίση μεταξύ Ριάντ και Βηρυτού, αλλά για κρίση στον Λίβανο λόγω του ηγεμονικού ρόλου «αντιπροσώπων του Ιράν» στον Λίβανο. «Το πρόβλημα του Λιβάνου είναι η συνεχιζόμενη κυριαρχία της Χεζμπολάχ στο πολιτικό σύστημα», ανέφερε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ