Τρίτη 2 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΚΙΝΑΣ - ΗΠΑ
Επιβεβαίωσαν την πολυεπίπεδη ένταση της αντιπαράθεσης

Μηνύματα περαιτέρω όξυνσης της αναμέτρησης ΗΠΑ - Κίνας, όπως αυτή αντανακλάται σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα, έστειλε η συνάντηση που είχαν οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Αντονι Μπλίνκεν και Γουάνγκ Γι, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20, στη Ρώμη.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν μίλησε ανοιχτά «για ένα εύρος ενεργειών της Κίνας που υπονομεύουν την έννομη διεθνή τάξη και εναντιώνονται στις αξίες και τα συμφέροντα τα δικά μας και των συμμάχων και εταίρων μας, περιλαμβανομένων θεμάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ, στο Χονγκ Κονγκ (σ.σ. όπου τα "ανθρώπινα δικαιώματα" αξιοποιούνται προσχηματικά και πολύπλευρα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς), στην Ανατολική και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα και την Ταϊβάν». Για όλα αυτά η Ουάσιγκτον «εξέφρασε τις ανησυχίες της». Την ίδια στιγμή, αναφέρεται ότι ο Μπλίνκεν «υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας για την υπεύθυνη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», ενώ «επιβεβαίωσε και πεδία στα οποία τα συμφέροντά μας συναντιούνται και μπορούμε να εργαστούμε από κοινού». Ως τέτοια ανέφερε τα ζητήματα της Βόρειας Κορέας, της Μιανμάρ, του Ιράν, του Αφγανιστάν και της κλιματικής κρίσης, τα οποία βέβαια είναι όλα θέματα στα οποία εκδηλώνονται αντιπαραθέσεις και ανταγωνιστικοί σχεδιασμοί ΗΠΑ - Κίνας.

Από τη μεριά του, ο Γουάνγκ Γι - όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» - επέκρινε τις ΗΠΑ ότι «έχουν αναμειχθεί απρόβλεπτα στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», αναφερόμενος σε πάνω από 300 «αντικινεζικά νομοσχέδια» και εκατοντάδες «μονομερείς κυρώσεις» που έχουν στραφεί κατά Κινέζων. Επίσης, ο Γουάνγκ Γι κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «διαμορφώνουν διάφορες μικρές ομάδες για να καταστείλουν την Κίνα σε παγκόσμια κλίμακα, ακόμα και πιέζοντας χώρες μικρού και μεσαίου μεγέθους», σχολιάζοντας ότι «τέτοιες πρακτικές δεν είναι σύμφωνες με τις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας ούτε με την αναπτυξιακή τάση των καιρών». Ωστόσο, ο Κινέζος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι το Πεκίνο είναι πρόθυμο για να τεθεί σε εφαρμογή «η συναίνεση που έχουν πετύχει οι ηγεσίες των δύο πλευρών» και να προχωρήσουν προετοιμασίες για την επόμενη φάση της διμερούς ανταλλαγής απόψεων. Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «το θέμα της Ταϊβάν είναι το πιο ευαίσθητο μεταξύ των δύο χωρών», συμπληρώνοντας ότι «αν δεν γίνει σωστή διαχείρισή του, θα προκληθεί συντριπτική και συνολική βλάβη στις διμερείς σχέσεις».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πρέπει να καταγραφεί και η πρόσφατη παραδοχή του αρχηγού των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Μ. Μίλεϊ, ότι οι ΗΠΑ αιφνιδιάστηκαν από τη δοκιμή υπερηχητικού πυραύλου της Κίνας.

Στο επίκεντρο της κόντρας ΗΠΑ - Κίνας και τα Βαλκάνια

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας παραμένουν σταθερά και τα Βαλκάνια.

Ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, παράλληλα με την παρουσία του στη Σύνοδο Κορυφής του G20 πραγματοποίησε πολυήμερη περιοδεία σε Ελλάδα, Σερβία και Αλβανία.

Υποδεχόμενος τον Γι στο Βελιγράδι, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, μίλησε για «ατσάλινη φιλία» και χαρακτήρισε την Κίνα «τον πιο αξιόπιστο, ανεκτίμητο και μεγάλο φίλο» της χώρας του, μιλώντας μεταξύ άλλων για την «ισχυρή πολιτική εμπιστοσύνη» που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών αλλά και τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις που αναπτύσσονται ουσιαστικά. Ακόμα, όπως μετέδωσαν σερβικά και κινεζικά ΜΜΕ, ο Σέρβος ηγέτης «ευχαρίστησε την κινεζική πλευρά για τη σθεναρή υποστήριξη της Σερβίας όσον αφορά την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της». Πρόσθεσε δε ότι η σερβική πλευρά «θα ακολουθήσει αταλάντευτα μια φιλική πολιτική προς την Κίνα, θα αναπτύξει αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε διάφορα πεδία, θα υλοποιήσει τα μεγάλα σχέδια που περιλαμβάνονται στο σχέδιο ΟBOR ("Δρόμοι του Μεταξιού")».

Από τη μεριά του, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Πεκίνου, είπε ότι «η διατήρηση και ανάπτυξη της σερβο-κινεζικής φιλίας ανταποκρίνεται πλήρως στη σημερινή τάση και αντιπροσωπεύει την ορθή πλευρά της Ιστορίας». Τόνισε δε ότι «η Κίνα υποστηρίζει πλήρως τη Σερβία ως προς την υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειες και στο να διαδραματίσει έναν ενεργότερο ρόλο στις περιφερειακές και διεθνείς υποθέσεις».

Σημειωτέον, την περασμένη Πέμπτη εκπρόσωποι της κινεζικής εταιρείας «Mint» (φτιάχνει εξαρτήματα αυτοκινήτων) επισκέφτηκαν την περιοχή Λέσκοβατς, στη νότια Σερβία, διερευνώντας το ενδεχόμενο κατασκευής εργοστασίου. Στην περίπτωση αυτή, θα είναι η τρίτη μονάδα που θα διατηρεί ο συγκεκριμένος όμιλος στη Σερβία.

Για αμοιβαία αναγνώριση Σερβίας - Κοσόβου μιλούν οι ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές των διεργασιών που «τρέχουν» στα Βαλκάνια είναι οι δηλώσεις που έκανε σε Υποεπιτροπή της αμερικανικής Βουλής ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις και απεσταλμένος στα Δυτικά Βαλκάνια, Γκ. Εσκομπάρ, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη κοινή δήλωση Μπλίνκεν - Μπορέλ ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός για την περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας και ότι «τα δύο μέρη, ως ίσα, πρέπει να εργαστούν για την επίλυση των διαφορών τους και την εξομάλυνση των σχέσεων, ιδανικά μέσω της αμοιβαίας αναγνώρισης».

Ξεχώρισε δε την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» τονίζοντας ότι «οι ηγέτες των τριών χωρών που την δημιούργησαν (σ.σ. Σερβία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία) μας διαβεβαίωσαν ότι είναι ανοιχτή και στις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων». Ακόμα είπε ότι η συνεργασία αυτή «θα δημιουργήσει ευκαιρίες για πολιτική κίνηση σε κάποια θέματα» αλλά και ότι μια κοινή αγορά μεταξύ αυτών των κρατών θα ήταν πολύ ελκυστική για τις αμερικανικές εταιρείες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ