Τρίτη 2 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΗΠΑ
Αρση δασμών και διεργασίες για «παγκόσμια συμφωνία» για χάλυβα - αλουμίνιο

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20, ΕΕ και ΗΠΑ συμφώνησαν μετά από μακρόχρονες διαπραγματεύσεις την άρση των τελωνειακών δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο που εξάγονται από την Ευρώπη στην αμερικανική αγορά, οι οποίοι είχαν επιβληθεί επί προεδρίας Τραμπ.

Με στόχο να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του ανταγωνισμού από την Κίνα κυρίως και στον κλάδο του χάλυβα, οι ΗΠΑ θα επιτρέπουν αδασμολόγητες εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, ενώ από την πλευρά της η ΕΕ θα αναστείλει σχετικούς δασμούς σε προϊόντα των ΗΠΑ.

Ως μέρος αυτής της συμφωνίας, ΗΠΑ και ΕΕ σκοπεύουν να διαπραγματευτούν «μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της έντασης του άνθρακα και της παγκόσμιας πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας» της Κίνας στον χάλυβα, ένα ζήτημα που αποτελεί αντικείμενο παγκόσμιων παζαριών εδώ και χρόνια.

Με ξεκάθαρο στόχο να πληγούν κράτη, όπως Κίνα και Ρωσία, με ισχυρή βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου, ΗΠΑ και ΕΕ καλούν σε μια «παγκόσμια συμφωνία» με όσα κράτη το επιθυμούν, ώστε να μειωθεί το εμπόριο «προϊόντων χάλυβα και αλουμινίου υψηλής έντασης σε άνθρακα».

Αντίστοιχα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, προανήγγειλε διαπραγματεύσεις και πρωτοβουλίες «για έναν νέο Παγκόσμιο Διακανονισμό για τον Αειφόρο Χάλυβα», ενώ χαρακτήρισε αυτήν τη συμφωνία «νέο ορόσημο στην ανανεωμένη εταιρική σχέση ΕΕ - ΗΠΑ».

Πρώτη συνάντηση Μπάιντεν - Μακρόν μετά τη συγκρότηση της AUKUS

Στο μεταξύ, «δέσμευση» για στενότερη διμερή και διατλαντική συνεργασία ανακοίνωσαν και οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, στο πλαίσιο του διαλόγου «εμπιστοσύνης» που διεξάγεται μετά τις αντιθέσεις που βγήκαν στην επιφάνεια με τη συγκρότηση της στρατηγικής συμφωνίας AUKUS (ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία) και την υπόθεση με τα υποβρύχια.

Σε μια περίοδο που ιδιαίτερα η Γαλλία προωθεί την «αυτονομία» της ΕΕ σε μια σειρά στρατηγικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της Αμυνας και Ασφάλειας, ΗΠΑ και Γαλλία αναφέρουν ως κοινό στόχο να «συμβάλλουν στην αδιαίρετη ασφάλεια της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ» και να βρίσκονται σε συντονισμό για αποφάσεις και προτεραιότητες που θέτουν στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς η Γαλλία αναλαμβάνει την Πρωτοχρονιά την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ.

Παράλληλα, αναγνωρίζουν τη σημασία «μιας ισχυρότερης και πιο ικανής ευρωπαϊκής άμυνας, που συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ».

Οι ΗΠΑ «χαιρετίζουν» τον διαρκή ρόλο της Γαλλίας ως εταίρου, όπως και τη στρατηγική της ΕΕ για τον Ινδικό - Ειρηνικό.

Οι δυο Πρόεδροι σημειώνουν ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για μεγαλύτερο συντονισμό σε θέματα Ενέργειας και νέων τεχνολογιών, όπως την έναρξη μιας «Διμερούς Σύμπραξης Καθαρής Ενέργειας ΗΠΑ - Γαλλίας», αλλά και του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας, ενώ υποστηρίζουν έναν διάλογο ΗΠΑ - ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα.

Τέλος τονίζουν τη θεμελιώδη σημασία της πυρηνικής ικανότητας του ΝΑΤΟ για τη «διατήρηση της ειρήνης» που είναι «απαραίτητη», καθώς επιδεινώνεται το «περιβάλλον ασφαλείας στην Ευρώπη», ενώ σκοπεύουν να ενισχύσουν αποστολές και τη συνεργασία τους στο Σαχέλ, στη Συρία, στον Λίβανο και τη Λιβύη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ