Τετάρτη 22 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Διαφοροποίηση για το ΝΑΤΟ από τον Γερμανό ΥΠΕΞ

Ηχηρή παρέμβαση ενάντια στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία έκανε, με συνέντευξή του, στην εφημερίδα της Κυριακής «Bild am Sonntag» ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, σχετικά με τις πρόσφατες μεγάλες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τις βαλτικές χώρες «Anakonda-16». Είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να πυροδοτήσουμε την κατάσταση περισσότερο με διαξιφισμούς και πολεμοχαρή συμπεριφορά». Ο συγκεκριμένος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, εκφράζοντας σημαντική μερίδα της αστικής τάξης της Γερμανίας που ζημιώνεται από τις οικονομικές κυρώσεις και την αντιπαράθεση με αφορμή τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας με τη Ρωσία.

«Οποιος πιστεύει ότι μια συμβολική παρέλαση τεθωρακισμένων στα ανατολικά σύνορα της Συμμαχίας θα φέρει σταθερότητα, κάνει λάθος», σημειώνει στην συνέχεια ο Σταϊνμάγιερ, επισημαίνοντας με νόημα: «Θα ήταν μοιραίο αν τώρα περιορίζαμε την προσοχή μας στο στρατό και αναζητούσαμε λύσεις αποκλειστικά μέσω της πολιτικής της αποτροπής», ενώ καλεί το ΝΑΤΟ «να ανανεώσει τις συνομιλίες για τα οφέλη του αφοπλισμού και του ελέγχου των όπλων για την ασφάλεια στην Ευρώπη».

Ολα αυτά λέγονται, ενώ προετοιμάζεται η Σύνοδος της λυκοσυμμαχίας στη Βαρσοβία στις 8 - 9 Ιούλη που επιδιώκει την ενίσχυση της παρουσίας στα ανατολικά της σύνορα και τη Μεσόγειο, για να απαντήσει σε αυτό που ονομάζει «ρωσική επιθετικότητα». Παράλληλα, με τις δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ, χτες έγινε γνωστό από ρωσικά ΜΜΕ ότι την ερχόμενη βδομάδα είναι πιθανή μια συνάντηση στην Μόσχα ανάμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τον Γερμανό αντικαγκελάριο, υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Σίγκμαρ Γκάμπριελ.

Και ο πρώην καγκελάριος σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ, μιλώντας στην «Sueddeutsche Zeitung», σημείωσε ότι η Γερμανία θα πρέπει να εργαστεί, προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις με τη Ρωσία, αντί να τις επιβαρύνει, τοποθετώντας στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη.

Ολες αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι γίνεται μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης με τη Ρωσία, καθώς είναι φανερό ότι προκρίνονται τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, που παρά τις δυσκολίες έχουν ισχυρούς δεσμούς. Αυτό, άλλωστε, φάνηκε και από το πρόσφατο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, το επονομαζόμενο ρωσικό Νταβός, όπου τα ρωσικά και γερμανικά ενεργειακά μονοπώλια, αναπτύσσουν τη συνεργασία τους, ενώ παρά τις κόντρες υπογράφτηκαν δεκάδες συμφωνίες (σ.σ. τις επόμενες μέρες θα δώσουμε αναλυτικό ρεπορτάζ).

Ενδιαφέρον έχει και η στάση της βουλγαρικής κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ, που δεν επιθυμεί να συμμετάσχει με στρατιωτικά πλοία στη δύναμη του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, επικαλούμενη ...τη ζημιά στον τουρισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ