Τετάρτη 22 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Νέες καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Τη λήψη μέτρων που θα αποτρέψουν την κατοχή και χρήση όπλων μαζικής καταστροφής από τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στη Συρία απαίτησε χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ ο Σύρος πρέσβης και πρώην επικεφαλής διαπραγματευτών της συριακής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, Μπασάρ αλ Τζααφάρι.

Ο Τζααφάρι ζήτησε την εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΣΑ σε σχέση με τα «όπλα μαζικής καταστροφής» και στηλίτευσε τον «ύποπτο ρόλο ισχυρών χωρών» - μελών του διεθνούς οργανισμού σε σχέση με τον εξοπλισμό τζιχαντιστών που δρουν στη χώρα του. Ο ίδιος κατήγγειλε ως πρόσφατο κρούσμα χρήσης χημικών όπλων από τζιχαντιστές του Μετώπου Νούσρα τις αυτοσχέδιες βόμβες με χημικές ουσίες σε βάρος του συριακού στρατού στις 13 Ιούνη στην περιοχή Χος αλ Φαρκ.

Συνάντηση Ασαντ - Σόιγκου

Το Σάββατο προηγήθηκε επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, στη Δαμασκό και συνάντησή του με τον Σύρο Πρόεδρο, Μπασάρ αλ Ασαντ, στο πλαίσιο αποστολής που του ανέθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, ο Σόιγκου συζήτησε τη διμερή «στρατιωτική και αντιτρομοκρατική συνεργασία». Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ -ΤΑΣΣ πρόσθεσε πως ο Σόιγκου «επιθεώρησε» τη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια.

Κάποιοι αναλυτές, συσχέτισαν την επίσκεψη Σόιγκου με τις πρότερες διαμαρτυρίες του εκπροσώπου του Πενταγώνου, Πίτερ Κουκ, πως ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν προ ημερών θέσεις αντικαθεστωτικών ενόπλων του λεγόμενου «Νέου Στρατού Συρίας» στη νότια περιοχή Αλ Τανάφ, στη διάρκεια συνάντησής τους με Ιρακινούς φυλάρχους. Οι συγκεκριμένοι Σύροι αντικαθεστωτικοί εκπαιδεύονται από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία σε μυστικό στρατόπεδο στην Ιορδανία. Κατά τα άλλα, οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού συνεχίζονται στις περιοχές της Ράκα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού ανακοίνωσε ότι στις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Φαλούτζα στο δυτικό Ιράκ σκοτώθηκαν, μέσα στον τελευταίο μήνα, τουλάχιστον 2.500 τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πόλη «καθάρισε πλήρως» από τους μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους».

  • Τουλάχιστον έξι Ιορδανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 14 τραυματίστηκαν χτες στις 5.30 το πρωί σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκε στη συρο-ιορδανική μεθόριο στη βορειοανατολική περιοχή Ροκμπανέ, απέναντι από καταυλισμό Σύρων προσφύγων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ