Τρίτη 31 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Νέες αξιώσεις μετά τα «μπράβο» του ΣΕΒ

Με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων και άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών, μιλούν για πολιτική αβεβαιότητα και αξιώνουν, τώρα, «συνολικό ανασχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής» της κυβέρνησης με συγκεκριμένα μέτρα

Μετά τα δημόσια εύσημα που απένειμε η ηγεσία του ΣΕΒ στην κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, προβάλλουν τώρα τις αξιώσεις τους για συνολικό ανασχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής με την κατεύθυνση σταθεροποίησης και παραπέρα αύξησης των κερδών τους. Οι νέες προκλητικές αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, προβάλλονται με την τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την ελληνική οικονομία, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Οπως αναφέρεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ - που απηχεί τις θέσεις του μεγάλου κεφαλαίου- «σήμερα επιβάλλεται συνολικός ανασχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στη δημιουργία συνθηκών που θα διευκολύνουν τη λειτουργία των αγορών, θα εντείνουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, θα τονώνουν την ανταγωνιστικότητα και θα επιτρέψουν την πλήρη εκμετάλλευση των ευνοϊκών συνθηκών που δημιούργησε η ένταξη στην ΟΝΕ»!

Αναγνωρίζοντας ότι τα δεδομένα, της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα παραμένουν θετικά και εκτιμώντας ότι η άνοδος του ΑΕΠ θα συνεχιστεί και το 2001 με σχετικώς υψηλό ρυθμό, σημειώνει ότι το γενικότερο κλίμα παρουσιάζει έντονα στοιχεία απαισιοδοξίας. Τους λόγους αυτής της αναντιστοιχίας τους, το ΙΟΒΕ, τους αποδίδει:

  • Στην αμηχανία που κυριάρχησε στην ελληνική οικονομία μετά την ένταξη στην ΟΝΕ, καθώς δεν υπήρχαν συγκεκριμένοι στόχοι και δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα όπως στην περίοδο της σύγκλισης.
  • Στην παρατεταμένη κρίση του χρηματιστηρίου.
  • Στην υποχώρηση της ευφορίας που κυριαρχούσε πριν από μια διετία στις διεθνείς αγορές.
  • Στην πολιτική αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε πρόσφατα με το επικείμενο συνέδριο του κυβερνητικού κόμματος, στο οποίο φαίνεται ότι θα αμφισβητηθούν βασικές επιλογές της οικονομικής πολιτικής, όπως για παράδειγμα η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Οι συντάκτες της έκθεσης του ΙΟΒΕ, αμφισβητούν τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΘΟ για τη δημιουργία πλεονάσματος στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό, αφού αυτές (οι εκτιμήσεις) στηρίχτηκαν σε κάποιες παραμέτρους που σήμερα δεν ισχύουν. Αυτές είναι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 5%, η ισοτιμία του δολαρίου και τα έσοδα από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Η αναθεώρηση αυτών των βασικών παραδοχών θα περιορίσει, αφενός τα έσοδα και θα διευρύνει τις δαπάνες.

Υπό αυτές τις διαπιστώσεις το ΙΟΒΕ αναγάγει σε πρώτο ζήτημα για την κατάρτιση του προϋπολογισμού «τη μεθόδευση της δημοσιονομικής προσαρμογής» και την «αυστηρή δημοσιονομική πολιτική» και εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει να επικεντρωθεί εξής:

  • Πραγματοποίηση πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 7% του ΑΕΠ με αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, με περιορισμό του μεγέθους και του κόστους λειτουργίας του.
  • Μείωση των φόρων που επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, η παραγωγικότητα και η ανάπτυξη.

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι, ανεξάρτητα από την τελική έκβαση των προβλέψεων για το 2001 οι πρώτες ενδείξεις για το 2002 στηρίζουν την εκτίμηση ότι είναι εφικτή περαιτέρω επιτάχυνση της ανόδου τον επόμενο χρόνο και οι ενδείξεις αυτές είναι:

  • Η επιτάχυνση των χρηματοδοτήσεων του Γ` ΚΠΣ.
  • Η εισαγωγή του ευρώ στην ελληνική οικονομία, που θα επηρεάσει θετικά νοοτροπίες και πρακτικές.
  • Η απόδοση των μεγάλων επενδύσεων εκσυγχρονισμού που πραγματοποιούν οι ελληνικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια.

Ολα αυτά όμως - κατά τους συντάκτες της έκθεσης του ΙΟΒΕ- θα εξαρτηθούν καθοριστικά από τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν και τις συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, που θα τις υλοποιήσουν και από τους ρυθμούς που θα προχωρήσει η κυβέρνηση στο «συνολικό ανασχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής», εννοείται, με βάση τις αξιώσεις και υποδείξεις των πολυεθνικών και των κάθε είδους εκπροσώπων και υπηρετών τους στην Ελλάδα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ