Τρίτη 31 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ- ΗΜΑΘΙΑΣ
Ορατός ο κίνδυνος να ξεπουληθεί σε ιδιώτες

Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι εργαζόμενοι της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αλεξάνδρειας στην Ημαθία, μετά την πλήρη απαξίωση της Ενωσης και την αδυναμία της να πληρώσει οφειλές προς τους ίδιους και τα ταμεία τους. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν εδώ και περισσότερο από 1 μήνα, την κατάληψη της ΕΑΣ και απαιτούν από τη Διοίκηση να βρει τρόπο να τους αποδώσει τα 150 εκατ. δραχμές που τους οφείλει σε μισθούς. Επίσης να εξοφλήσει το χρέος που δημιουργήθηκε προς τα ταμεία τους, μέσα στους τελευταίους 20 μήνες, και το οποίο ξεπερνά τα 500 εκατ. δραχμές. Αναφέρουμε ότι συνολικά η ΕΑΣ Αλεξάνδρειας οφείλει σε τρίτους, σε αγρότες, σε εργαζόμενους και σε δάνεια, 4,5 δισ. δραχμές. Από αυτά τα 2,5 δισ. αφορούν χρέη προς την ΑΤΕ από πανωτόκια.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως είναι ορατός ο κίνδυνος, να ξεπουληθεί η ΕΑΣ σε ιδιώτες, (μέσω της ΑΤΕ) αφού προηγουμένως «εξυγιανθεί» βγάζοντας στο σφυρί περιουσιακά της στοιχεία.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί τους ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης, υπενθύμισε πως το πρόβλημα της ΕΑΣ Αλεξάνδρειας, δεν είναι το μοναδικό. Αντίθετα δεκάδες ΑΣΟ σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα χρεοκοπίας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής απαξίωσης των συνεταιριστικών οργανώσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση. Και τους κάλεσε να προχωρήσουν σε συντονισμένους αγώνες μαζί με τους αγρότες, και να διεκδικήσουν στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οπως σημείωσε, μόνο τότε μπορούν να λειτουργήσουν σε όφελος των αγροτών, των εργαζομένων και του τόπου.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα της παράνομης παρακράτησης επιδοτήσεων από τους βαμβακοπαραγωγούς της Αλεξάνδρειας, επιβαρύνοντας την ΕΑΣ με νέο δάνειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 44 εκατ. δραχμές επιδότηση προς τους 200-250 βαμβακοπαραγωγούς που παρέδωσαν το προϊόν τους στο εκκοκκιστήριο της ΕΑΣ Αλεξάνδρειας, και παρακρατήθηκαν από ΕΔΙΔΑΓΕΠ και ΔΟΥ, για χρέη της Ενωσης, αναμένεται να κατατεθούν σήμερα στους λογαριασμούς των αγροτών. Ο πολυήμερος αγώνας τους είχε αποτέλεσμα. Ομως, μέρος των χρημάτων που θα πάρουν, θα δοθεί από την ΑΤΕ με τη μορφή δανείου προς την Ενωση. Δηλαδή η Ενωση θα χρεωθεί επειδή επιδοτήσεις της ΕΕ που προορίζονταν για τους αγρότες, παρακρατήθηκαν παράνομα από τις υπηρεσίες της. Τα υπόλοιπα - μικρό μέρος - θα δοθούν από ΕΔΙΔΑΓΕΠ και ΔΟΥ (υπ. Οικονομικών).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ