Παρασκευή 24 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Να λυθεί το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης

Η πρόληψη είναι ο πρώτος πυλώνας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Οταν ο πυλώνας της πρόληψης γέρνει, τότε το οικοδόμημα δεν ισορροπεί. Μια από τις προτάσεις που κυκλοφορούν είναι να απορροφηθούν τα Κέντρα Πρόληψης από τον ΟΚΑΝΑ, δηλαδή να γίνει συγχώνευση. Είναι απαράδεκτο και μόνο να ακούγεται. Επιβάλλεται να υπάρχει ένας διακριτός φορέας που θα ασχολείται με ένα κομμάτι της τοξικοεξάρτησης. Με τους ανθρώπους, τις σχέσεις, τους τόπους. Ο ΟΚΑΝΑ δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της υποκατάστασης και της πρόληψης. Θα καταρρεύσουν και τα δύο.

Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν χτες οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, απαιτώντας την άμεση επίλυση του σαθρού θεσμικού πλαισίου που τα διέπει, καθώς τα αναρίθμητα προβλήματα που προκαλεί αναμένονται να οξυνθούν το επόμενο διάστημα, υπονομεύοντας το έργο τους.

Να σημειωθεί ότι, παρά τις αντίξοες συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να δουλέψουν, τις περισσότερες φορές με αυταπάρνηση, οι εργαζόμενοι, οι παρεμβάσεις στις τοπικές κοινότητες (μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί, γονείς, τοπική κοινότητα), υπερδιπλασιάστηκαν, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανάγκη για ενίσχυση της χρηματοδότησης και του προσωπικού των Κέντρων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρεμβάσεις στους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που σε τέσσερα μόλις χρόνια τριπλασιάστηκαν: Το 2010 ήταν 7.985 και το 2014 ήταν 24.324.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων των Κέντρων Πρόληψης εξέφρασαν εκπρόσωποι των εργαζομένων στο 18 ΑΝΩ και το ΚΕΘΕΑ, σημειώνοντας ότι ειδικά στην Πρόληψη απαιτείται τακτική και συστηματική δουλειά κι όχι αποσπασματική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ