Σάββατο 25 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Στις 4 Ιούλη ξεκινά η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων

Υπογράφτηκε προχτές η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που καθορίζει τη διαδικασία εφαρμογής του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», το οποίο προβλέπει τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ με αναπηρία. Θυμίζουμε ότι «εξασφαλίζονται» 9 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά, ωστόσο η κυβέρνηση σχεδιάζει να καλύψει τις ίδιες περιορισμένες ανάγκες, δηλαδή περίπου 81.000 παιδιά, μειώνοντας το ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτείται το κάθε παιδί, κατά 5%, με συνέπειες στις προσφερόμενες υπηρεσίες και έργο.

Να σημειώσουμε, επίσης, ότι το εν λόγω πρόγραμμα αφήνει εκτός παιδικών σταθμών χιλιάδες παιδιά, καθώς οι ωφελούμενοι είναι κατά κύριο λόγο νοικοκυριά με εισόδημα χαμηλότερο από το κατώφλι της φτώχειας. Παράλληλα, δεν διασφαλίζει τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα πόρων και προσωπικού, στους οποίους θα μπορούσαν να στραφούν όσες οικογένειες δεν εντάσσονται στο παραπάνω πρόγραμμα. Κι αυτό γιατί, με το νέο τρόπο εφαρμογής του προγράμματος, η χρηματοδότηση, το λεγόμενο voucher, απευθύνεται προς τον ωφελούμενο, ο οποίος θα μπορεί να επιλέξει ο ίδιος τη δομή που θα στείλει το παιδί του, δημόσια ή ιδιωτική.

Αυτό σημαίνει ότι δημοτικές δομές που στηρίζονται σε ένα βαθμό στη χρηματοδότηση και το προσωπικό μέσω του προγράμματος, μπορεί να χάσουν αυτήν την ενίσχυση. Σημαίνει, επίσης, την πριμοδότηση των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, στους οποίους ενδεχομένως να στραφούν πολλοί γονείς. Επίσης, νέο στοιχείο του προγράμματος είναι ότι θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί το 100% των θέσεων μίας δομής, δηλαδή δεν ισχύει ο περιορισμός που ίσχυε 70% - 30%. Η πληρωμή θα γίνεται απευθείας στους φορείς, ενώ ο γονιός θα μπορεί να αλλάξει δομή κάθε 1η του μήνα.

Η 4η Ιούλη είναι η πρώτη μέρα που θα ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων από τους γονείς για συμμετοχή στο πρόγραμμα, ενώ την 1η Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα με τους δικαιούχους - ωφελούμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ