Σάββατο 25 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Απόφαση συγχώνευσης με αντιδράσεις

Τη συγχώνευση των 14 Σχολικών Επιτροπών σε 2, αποφάσισε προχτές κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας

Στη δραστική υποβάθμιση του ρόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας στη λειτουργία του σχολείου, προχωρά η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, καθώς αποφάσισε τη συγχώνευση των 14 Σχολικών Επιτροπών που υπάρχουν σήμερα σε δύο (μία για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και μία για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και των 7 Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας σε 1. Η δημοτική αρχή προχώρησε στην απόφαση αυτή, επικαλούμενη προβλήματα δυσλειτουργίας και διοικητικής ανεπάρκειας των Σχολικών Επιτροπών, μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου σύσσωμοι οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων (που η ίδια η παράταξη της δημοτικής αρχής ελέγχει), εκπρόσωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας και Συλλόγων Γονέων κατέθεσαν την απόλυτη αντίθεσή τους. Μπροστά στη γενική κατακραυγή, ο δήμαρχος, Γ. Καμίνης, δεσμεύτηκε σε απολογισμό του νέου συστήματος σε ένα χρόνο. «Αν τότε το νέο σύστημα δεν έχει λειτουργήσει, δεσμεύομαι να το αλλάξω», είπε.

Με το νέο σχήμα των δύο Σχολικών Επιτροπών που αποφασίστηκε τελικά, υποβαθμίζεται σημαντικά ο αποφασιστικός ρόλος της εκπαιδευτικής κοινότητας στις ανάγκες των σχολείων και στην επίλυση των προβλημάτων που καθημερινά προκύπτουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 15μελές σχήμα της κάθε Σχολικής Επιτροπής θα συμμετέχει μόλις ένας γονιός και δύο διευθυντές. Στο ΔΣ της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συμμετέχει μόλις ένας μαθητής από το 15μελές του μεγαλύτερου Λυκείου της χώρας. Κι όλα αυτά σε ένα δήμο με 388 σχολικές μονάδες και 54.565 μαθητές στο σύνολο.

Στόχος των συγχωνεύσεων, σύμφωνα με τη διοίκηση, είναι η εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων, το μειωμένο διαχειριστικό κόστος και η πληρέστερη εικόνα των σχολικών δεδομένων. Θέση που προκάλεσε την αντίδραση των παρευρισκόμενων, σημειώνοντας ότι τα σχολεία είναι πρώτα απ' όλα ζωντανοί οργανισμοί. Στις παρεμβάσεις τους, οι εκπρόσωποι των δημοτικών κοινοτήτων, εκπαιδευτικών φορέων και Συλλόγων Γονέων, κατέθεσαν την αντίθεσή τους στις συγχωνεύσεις, υπογραμμίζοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι τα προβλήματα θα ενταθούν, ότι ενέχουν τον κίνδυνο να αυξηθεί το κόστος που ήδη επωμίζονται οι γονείς για τη λειτουργία των σχολείων, ότι δυσκολεύεται η λήψη αποφάσεων τη στιγμή που χρειάζεται.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημείωσε ότι από το 2011 μέχρι σήμερα, το ποσό που έχουν εισπράξει οι Σχολικές Επιτροπές έχει μειωθεί πάνω από 50%, ποσό που έχει πληρωθεί από την τσέπη των γονιών. Εκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι στον «κόφτη» που ψήφισε η συγκυβέρνηση προβλέπονται και αυτές οι δαπάνες. Υπογράμμισε ότι δεν μπορεί τα προβλήματα των Σχολικών Επιτροπών να αντιμετωπίζονται μόνο από τη σκοπιά της διαχειριστικής λειτουργίας ενός νομικού προσώπου και έθεσε ζητήματα που προκύπτουν σε σχέση με τη συγκρότηση των δύο Σχολικών Επιτροπών και την επιλογή των εκπροσώπων των διευθυντών, των μαθητών, των γονιών. Ο Ν. Σοφιανός στηλίτευσε, τέλος, τη λογική της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, αναφερόμενος συγκεκριμένα σε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη, να αποφασίζει το κάθε σχολείο αν θα κάνει παρέλαση ή προσευχή. «Ποιος μας εγγυάται ότι αυτή τη λογική δεν θα τη δούμε και σε άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα στην επιλογή μαθήματος ή καθηγητή», σημείωσε.

«Στον αέρα» παιδικές χαρές

Τον κίνδυνο να κλείσουν αντιμετωπίζουν αρκετές παιδικές χαρές του δήμου της Αθήνας, καθώς δεν υπάρχουν δεσμευμένα κονδύλια για την αναγκαία ανακατασκευή τους, ενώ η διοίκηση του δήμου φαίνεται να ελπίζει σε χορηγίες. «Θα δεχτούμε λεφτά και χορηγίες και από το διάολο ακόμα», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Καμίνης, στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου και παρουσιάστηκε η κατάσταση, στην οποία βρίσκονται σήμερα οι παιδικές χαρές της πόλης.

Ο Ν. Σοφιανός στηλίτευσε αυτήν τη λογική και κάλεσε το δήμο ναι διεκδικήσει χρήματα από την κεντρική διοίκηση και να δεσμευτεί ότι δεν θα κλείσουν παιδικές χαρές. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τη διοίκηση του δήμου 64 παιδικές χαρές προβλέπεται να ανακατασκευαστούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Για τις 32 παιδικές χαρές που είναι προς ανακατασκευή και τις 28 παλαιού τύπου δεν υπάρχει χρηματοδοτική πρόβλεψη και είναι «στον αέρα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της υποχρηματοδότησης και του εξαναγκασμού αναζήτησης χορηγών (2024-09-27 00:00:00.0)
Εκρηκτική η κατάσταση της σχολικής στέγης στην Κρήτη (2023-04-12 00:00:00.0)
«Πάμε κι όπου βγει» η κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία του δήμου (2023-04-12 00:00:00.0)
Στενάζουν από την υποχρηματοδότηση σχολεία και σχολικές επιτροπές (2022-04-22 00:00:00.0)
Νέες καθυστερήσεις... οι υπουργικές εξαγγελίες (2003-05-27 00:00:00.0)
Πρωτοβουλία του Λέων Αυδή για τα προβλήματα της παιδείας (1996-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ