Σάββατο 25 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Στο προσκήνιο η παλιά διεκδίκηση του Γιβραλτάρ

Μια από τις ενδείξεις των διεργασιών ανάμεσα στις αστικές τάξεις που άνοιξε το αποτέλεσμα στη Βρετανία, ήταν και η κίνηση της υπηρεσιακής ισπανικής κυβέρνησης να σπεύσει να διεκδικήσει «συγκυριαρχία» με τη Βρετανία στο βρετανικό θύλακα του Γιβραλτάρ, «ώστε να επιτρέψει στους πολίτες του, που ψήφισαν σε ποσοστό 96% "ναι", την πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά το Brexit».

«Χρειάζεται πλέον να βρούμε ποιο είδος σχέσης το Γιβραλτάρ θέλει να έχει εάν επιδιώκει πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο στο ραδιοφωνικό δίκτυο «Onda Cero». «Η φόρμουλα που προτείνουμε είναι αυτή της βρετανο-ισπανικής συγκυριαρχίας για μία περιορισμένη χρονική περίοδο, που θα οδηγήσει στην επιστροφή του Γιβραλτάρ στην Ισπανία», είπε.

Σύμφωνα με την «πρόταση», στη διάρκεια αυτής της περιορισμένης χρονικής περιόδου, οι κάτοικοι του Γιβραλτάρ θα μπορούσαν να διατηρήσουν τη βρετανική υπηκοότητα, εάν το θέλουν και ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς, συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών. Το Γιβραλτάρ παραχωρήθηκε από την Ισπανία στη Βρετανία το 1713 και έκτοτε η Ισπανία το διεκδικεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ