Σάββατο 25 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Κατέθεσε αυτόπτης μάρτυρας φίλος του Παύλου Φύσσα

Με την κατάθεση του αυτόπτη μάρτυρα και φίλου του Παύλου Φύσσα, Ν. Μαντά, συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στον Κορυδαλλό.

Ο μάρτυρας είναι ένας από τους βασικούς μάρτυρες κατηγορίας που, μάλιστα, δέχτηκε τραμπούκικη επίθεση από χρυσαυγίτες λίγο πριν περάσει την πύλη των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, την πρώτη μέρα της δίκης. Την επίθεση δέχτηκε και ο Μ. Ξυπόλητος, αλλά και τρία συγγενικά πρόσωπα που τους συνόδευαν, παρά τις ανακοινώσεις των αρμοδίων περί εκτάκτων μέτρων με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για την προστασία των μαρτύρων... Τα όσα έγιναν τότε, τα κατέθεσε χτες στο δικαστήριο.

Χτες, επίσης, μετά τη διαταγή του δικαστηρίου για αυτοπρόσωπη παρουσία των κατηγορουμένων, ήταν παρόντες 17 από τους 18 κατηγορούμενους (ο ένας απουσίαζε λόγω ασθένειας) για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Παρών ήταν και ο δολοφόνος του αντιφασίστα μουσικού, Γ. Ρουπακιάς, για πρώτη φορά μετά την αποφυλάκισή του το Μάρτη.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, αφού εξέτασε το μάρτυρα Ν. Μαντά, τον κάλεσε να αναγνωρίσει πρόσωπα από το βράδυ της δολοφονίας. Ο Ν. Μαντάς αναγνώρισε τον Α. Μιχάλαρο, το χρυσαυγίτη που είδε προτού μπει στο «Κοράλλι» και τον Ι. Αγγο, το χρυσαυγίτη που βρισκόταν μέσα στην καφετέρια. Επίσης, αναγνώρισε και το χρυσαυγίτη δολοφόνο Γ. Ρουπακιά (τον οποίο είχε δει μόνο στο αστυνομικό τμήμα μετά τη δολοφονία).

Στην κατάθεσή του, ο μάρτυρας περιέγραψε τη συνάντησή του με τον Παύλο Φύσσα, πώς πήγε στο «Κοράλλι» στις 9 το βράδυ για να δει μαζί με τους άλλους της παρέας τον ποδοσφαιρικό αγώνα. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο άτομο που είχε δει έξω από την καφετέρια: Τον είχε δει σε βίντεο που αφορούσε τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, ένα βίντεο της ΧΑ. Ψηλός, κοντοκουρεμένος, μαύρη αμάνικη μπλούζα και τατουάζ στο μπράτσο στο δεξί χέρι ένα μαίανδρο.

Μάρτυρας: Ημασταν εφτά ή οκτώ. Απέναντι ήταν μια παρέα με τρία άτομα. Επεσαν κάτι κοιτάγματα και τηλεφωνήματα... Με προβλημάτισαν όλα αυτά. Σηκωθήκανε να φύγουνε προτού τελειώσει το παιχνίδι, εμείς μετά. Εξω περίμεναν κι άλλοι (...) Βγήκαμε από το μαγαζί, επτά με δέκα πρέπει να ήταν αυτοί. Κρατούσαν κάτι, σαν ξύλα, σαν λοστούς, σαν ρόπαλα. Φορούσαν γάντια δερμάτινα. (...) Είδα στην Τσαλδάρη και Κεφαλληνίας μια ομάδα ΔΙΑΣ να κατεβαίνει από τις μηχανές. Είδα ένα κομβόι να κατεβαίνει, ένα κομβόι από μηχανάκια και 2 αυτοκίνητα. Τα περισσότερα μηχανάκια σταμάτησαν εκεί που είχε σταματήσει η ομάδα ΔΙΑΣ. Μέσα στο κομβόι ένα ασημί αμάξι.

Πρόεδρος: Τι εντύπωση είχατε για όλους αυτούς;

Μάρτυρας: Είχα την εντύπωση πως μια ομάδα συγκροτείται άμεσα για κάποιο λόγο, για μία επίθεση. Επιχειρούμε να διασχίσουμε την Τσαλδάρη. Εκείνη την ώρα η ομάδα κατευθύνεται γρήγορα, βρίζοντας προς το μέρος μας. Ηταν πλέον πάνω από 40... με ξύλα.

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ήταν ένας από αυτούς που συνέλαβε λίγο αργότερα η αστυνομία, όταν κρύβονταν στην πυλωτή για να γλιτώσουν από την επίθεση των χρυσαυγιτών. «Μας έβαλαν χειροπέδες, μας γδύσανε, από πάνω ως κάτω. Εκείνη την ώρα, στο τμήμα, μάθαμε ότι κάποιος μαχαιρώθηκε στην καρδιά... Ηταν ένας κύριος εκεί, που μας ρωτούσε για το τι έγινε. (...) Ημασταν μαζί με τον Ρουπακιά, κρατούσε κινητό. Οταν περιγράφαμε αυτούς που μας επιτέθηκαν, μας είπε: "Φοράω κι εγώ αρβυλάκια, ελπίζω να μη με περνάτε για ύποπτο" (...) Με τα τηλέφωνα επικοινωνήσαμε ενώ ακόμη ήμασταν στο τμήμα και μάθαμε ότι ο Παύλος πέθανε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ