Τρίτη 28 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ
Αλλη μια σύμβαση - λαιμητόμος για μισθούς και δικαιώματα

Η νέα απόφαση του ΟΜΕΔ αφορά τον κλάδο των ζαχαρωδών και ορίζει αποδοχές μειωμένες πάνω από 20% σε σχέση με την προηγούμενη σύμβαση

Σε μηχανισμό καρατόμησης των μισθών, μονιμοποίησης και «νομιμοποίησης» των αιματηρών μειώσεων που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από την εργοδοσία με τη λήξη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αλλά και πρόσθετων μειώσεων, αναδεικνύεται ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) μέσω των διαιτητικών αποφάσεων που εκδίδει.

Μετά τη σύμβαση για τους εργαζόμενους στο ίδρυμα «Παιδική Στέγη» (μειώσεις μέχρι και 60% στους μισθούς) και την κλαδική ΣΣΕ στην ιδιωτική Υγεία (μείωση 0,5% στο βασικό μισθό για όλους, κατάργηση 5ήμερου, αμφισβήτηση του επιδόματος εξομάλυνσης), ο ΟΜΕΔ εξέδωσε μια ακόμα κατάπτυστη απόφαση, αυτή τη φορά για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού βιομηχανικών - βιοτεχνικών επιχειρήσεων και εργαστηρίων ζαχαρωδών προϊόντων, μετά από προσφυγή της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΕ - ΥΤΕ).

Συγκεκριμένα, ορίζει μισθούς με μειώσεις που ξεπερνούν το 20%, ενώ παράλληλα καταργεί και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, αποδεχόμενος πλήρως τις αξιώσεις της εργοδοτικής πλευράς. Η απόφαση του ΟΜΕΔ καθορίζει τους μισθούς του συγκεκριμένου κλάδου (με περίπου 40.000 εργαζόμενους) για δύο χρόνια και έχει αναδρομική ισχύ από την αρχή του έτους.

Μάλιστα, οι τεράστιες αυτές μειώσεις επιβάλλονται από τον Οργανισμό ενώ έχει ήδη προηγηθεί μια μεγάλη μείωση του εργατικού εισοδήματος στον κλάδο. Σύμφωνα με σχετική έκθεση του μεσολαβητή, ειδικά στον κλάδο των ζαχαρωδών, από το Γενάρη του 2012 έως και τον Απρίλη του 2015 το μέσο ημερομίσθιο έχει μειωθεί κατά 26,6% και ο μέσος μισθός κατά 27,64%!

Στην ίδια απόφαση του ΟΜΕΔ αξίζει να επισημανθεί η υιοθέτηση της αξίωσης της εργοδοτικής πλευράς (ΟΕΖΕ) για κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, με το πρόσχημα ότι πλέον οι ειδικότητες των εργαζομένων στα ζαχαροπλαστεία «δεν υπάγονται στον νέο κατάλογο βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων του ΙΚΑ», επιβεβαιώνοντας έτσι την ανησυχία των συνδικάτων ότι ο αποχαρακτηρισμός επαγγελμάτων και ειδικοτήτων από τα ΒΑΕ, πέρα από τις συνέπειες στο Ασφαλιστικό, ανοίγει το δρόμο και για κατάργηση του σχετικού επιδόματος.

Επιπλέον, από την εξέλιξη της συγκεκριμένης διαιτητικής απόφασης του ΟΜΕΔ προκύπτει σαφώς ότι ο ΣΕΒ και οι εργοδοτικές οργανώσεις αμφισβητούν και αξιώνουν την κατάργηση όλων των επιδομάτων, μαζί και του επιδόματος γάμου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, σχετικά με το αίτημα για επαναφορά επιδομάτων, ο ΣΕΒ και η ΕΒΒΖΕ επισήμαναν πως ρυθμίσεις «που περιείχαν επιδόματα πολυετούς υπηρεσίας (10 τριετίες), επίδομα γάμου, επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης και επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, θεωρούμε ότι αυξάνουν ιδιαίτερα το μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που θα καλύψει μια συλλογική ρύθμιση έναντι των επιχειρήσεων που δεν είναι μέλη τους, εφόσον δεν ισχύει η επέκταση της ισχύος των ΣΣΕ με Υπουργική Απόφαση».

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι ο ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές οργανώσεις απαιτούν ρητά την κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων, όπως του επιδόματος γάμου, της προϋπηρεσίας, του ανθυγιεινού κ.λπ. Και το κάνουν αυτό επικαλούμενες το μισθολογικό κόστος σε σχέση με τον «ανταγωνισμό» από άλλες επιχειρήσεις που δεν δεσμεύονται από τη σύμβαση, αφού πλέον, με την ισχύουσα αντεργατική νομοθεσία, οι συμβάσεις δεν γίνονται υποχρεωτικές σε όλο τον κλάδο.

Αυτό όμως που δεν λένε, είναι ότι οι ίδιοι δεν θέλουν την επεκτασιμότητα και την υποχρεωτικότητα των συμβάσεων σε όλο τον κλάδο. Και αφού πέτυχαν τη μη υποχρεωτικότητα οποιασδήποτε σύμβασης που υπογράφεται ή βγαίνει από τον ΟΜΕΔ, τώρα την επικαλούνται προκλητικά για να καταργήσουν και όποιο επίδομα υπάρχει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ