Τετάρτη 29 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Ελεγκτής νομιμότητας» που θα φορτώνει νέα βάρη στις λαϊκές οικογένειες

Στη διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών

Δόθηκε προς διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο «επιτυγχάνεται» η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των περικοπών δαπανών από δήμους και περιφέρειες, ενώ προωθείται η διασύνδεσή τους με την κοινωνική οικονομία. Παράλληλα, προβλέπονται μια σειρά διατάξεων για τους εργαζόμενους, κάποιες ως δήθεν αντιστάθμισμα στην πολιτική που μειώνει συνεχώς το λαϊκό εισόδημα και τα εργασιακά δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί ελέγχου της οικονομικής λειτουργίας των δήμων, ώστε αυτοί να μην αποκλίνουν από τους δημοσιονομικούς στόχους. Στόχος, δηλαδή, είναι η συνέχιση έως ένταση της πολιτικής που στερεί από τις λαϊκές οικογένειες ακόμη και τις υποτυπώδεις λειτουργίες που προσφέρουν. Κι όλα αυτά όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επαίρετο για την κατάργηση του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ, ο βασικός στόχος του οποίου για επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και περιορισμό των δαπανών παραμένει. Στο πλαίσιο αυτό, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι στην Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ (ΑΥΕ-ΟΤΑ) που δημιούργησε η συγκυβέρνηση, συστήνεται θέση προϊσταμένου αυτής, που φέρει τον τίτλο Ελεγκτής Νομιμότητας. Ο Ελεγκτής Νομιμότητας ασκεί τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ και τον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών οργάνων τους. Είναι ανώτατος υπάλληλος του κράτους και διορίζεται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, με 5ετή θητεία, που μπορεί να ανανεώνεται. Κατευθύνει, συντονίζει, ελέγχει τη δράση των υπηρεσιών και των υπαλλήλων της αυτοτελούς υπηρεσίας.

Στο μεταξύ, με δεδομένη πια την περιορισμένη κρατική χρηματοδότηση προς τους φορείς Τοπικής Διοίκησης, η οποία τα τελευταία χρόνια υπέστη περικοπές έως και 70%, η κυβέρνηση προωθεί τη... λύση της κοινωνικής οικονομίας, με την οποία επιτυγχάνεται η διαμόρφωση συνείδησης στις λαϊκές μάζες ότι δεν είναι υποχρέωση του κράτους η παροχή μιας σειράς υπηρεσιών και η αποδόμηση του όποιου δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών και Πρόνοιας διατηρούν σήμερα δήμοι και περιφέρειες. Στην κατεύθυνση αυτή, προωθείται η στρατηγική της Διασύνδεσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κοινωνικής Οικονομίας, η οποία θα περιλαμβάνει τις αρχές, τις κατευθύνσεις, το πλαίσιο και τις πηγές χρηματοδότησης δημιουργίας δικτύων μεταξύ των Οργανισμών Τοπικής Διοίκησης και των εποπτευόμενων νομικών προσώπων τους με τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας. Προβλέπεται η σύσταση σχετικής Επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών. Ως πηγές χρηματοδότησης αναφέρονται οι εθνικοί πόροι, οι πόροι του ΕΣΠΑ, της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών και αναπτυξιακών δράσεων.

Ελλείψει χρηματοδότησης, επίσης, οι δήμοι προτρέπονται σε δανεισμό, τον οποίο βεβαίως στο τέλος θα επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα. Ετσι, δίνεται η δυνατότητα συνομολόγησης δανείων από δήμους και περιφέρειες με αναγνωρισμένα πιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, με αποκλειστικό σκοπό την αναχρηματοδότηση ήδη συναφθέντων δανείων τους με έναν παραπάνω φορείς. Η σχετική απόφαση του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ