Παρασκευή 1 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μάγεψαν το κοινό τα μπαλέτα «Μοϊσέγιεφ»

Τα θρυλικά μπαλέτα «Μοϊσέγιεφ» βρίσκονται στην Ελλάδα μετά από 12 χρόνια. Το κορυφαίο φολκλορικό χορευτικό σχήμα ολοκλήρωσε χτες τις εμφανίσεις του στο Ηρώδειο και από τις 4 Ιούλη θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Οι χορευτές μάγεψαν το κοινό και καταχειροκροτήθηκαν στην παράσταση που έδωσαν το βράδυ της Τρίτης στο Ηρώδειο. Την παράσταση παρακολούθησε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το κοινό απόλαυσε ένα ρεπερτόριο με χορογραφίες του ίδιου του δημιουργού του σχήματος, Ιγκόρ Μοϊσέγιεφ, με θέματα μεταξύ άλλων από τη ρωσική ύπαιθρο, την αναπαράσταση σκηνών από τη φύση, λογοτεχνικές εικόνες του 19ου και 20ού αιώνα, τσιγγάνικους, μεξικάνικους, αργεντίνικους χορούς, αλλά και τη χορογραφική σφραγίδα του Ιγκόρ Μοϊσέγιεφ, τους «Παρτιζάνους», ένα φόρο τιμής στον πόλεμο κατά των ναζί. Επιπλέον, στο πλαίσιο της πρακτικής του σχήματος «Μοϊσέγιεφ» να ενσωματώνει στο πρόγραμμά του μουσικές από τις χώρες που επισκέπτεται, το μπαλέτο παρουσίασε και έργα Ελλήνων συνθετών, με τον τρόπο που το χαρακτηρίζει, διατηρώντας δηλαδή τη λαϊκή αυθεντικότητα σε συνδυασμό με τη σύγχρονη και κλασική νοοτροπία.

Τα μπαλέτα «Μοϊσέγιεφ» ιδρύθηκαν από τον Ιγκόρ Μοϊσέγιεφ το 1937, με στόχο την ανάδειξη των διαφορετικών εθνοτήτων μέσω της λαϊκής τους παράδοσης. Ο ίδιος ο Μοϊσέγιεφ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2007, είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία, ανάμεσα στα οποία το παράσημο Λένιν, ο τίτλος του Καλλιτέχνη του Λαού της ΕΣΣΔ (1953) και του Ηρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας.

Το μπαλέτο μέχρι σήμερα έχει ταξιδέψει σε 65 περίπου χώρες, με ρεπερτόριο που περιλαμβάνει 200 διαφορετικούς χορούς και που χορογράφησε ο ίδιος ο ιδρυτής του, με θέματα από πολλές χώρες και το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «η παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια χορού».

Μετά τις δύο παραστάσεις στο Ηρώδειο στις 29 και 30 Ιούνη, θα εμφανιστούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 4, 5 και 6 Ιούλη, στις 21.00. Οι παραστάσεις εντάσσονται στις εκδηλώσεις του φετινού αφιερωματικού έτους Ελλάδας - Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ