Σάββατο 2 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ασαντ: «Θέλω συνεργασία με τη Δύση»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τη μυστική συνεργασία δυτικών υπηρεσιών ασφαλείας με τη συριακή κυβέρνηση αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο SBA ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, κατηγορώντας τες για υποκρισία και υποχώρηση στις επιθυμίες των ΗΠΑ.

«Υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά από τη μεριά της Δύσης γενικά: Μας επιτίθενται πολιτικά και μετά μας στέλνουν τους αξιωματούχους τους για να συνεργαστούν μαζί μας, κάτω από το τραπέζι, ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας. Ολοι κάνουν το ίδιο γιατί δεν θέλουν να αναστατώσουν τις ΗΠΑ, ενώ οι περισσότεροι Δυτικοί αξιωματούχοι παπαγαλίζουν μόνο ό,τι θέλουν οι ΗΠΑ. Αυτή είναι η πραγματικότητα», σημείωσε ο Πρόεδρος Ασαντ.

Είπε ότι ενώ δεν έχει άμεσο διάλογο με τις ΗΠΑ, υπάρχει «έμμεση επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών από άλλους διαύλους, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματιών που ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο και συναντούν τους αξιωματούχους στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη».

Σε επόμενο σημείο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «δεν σοβαρολογούν όταν λένε πως θέλουν να λύσουν το πρόβλημα στη Συρία», επισήμανε πως ο ίδιος δεν είναι αντίθετος στη συνεργασία με την Ουάσιγκτον αλλά επέκρινε τις αμερικανικές αρχές πως προκαλούν προβλήματα που αδυνατούν να λύσουν. Εφερε έτσι ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ σε Ιράκ, Λιβύη, Υεμένη, αφρικανικές χώρες.

Πρόσθεσε ότι δεν εξεπλάγη από την επιστολή των 51 Αμερικανών διπλωματών για αμερικανικές επιθέσεις σε βάρος της κυβέρνησης Ασαντ, σημειώνοντας ότι «πολεμοκάπηλοι υπάρχουν σε κάθε αμερικανική κυβέρνηση, όπως πάντα... δεν είναι κάτι καινούριο».

Υπογράμμισε πως «η λύση είναι πολύ καθαρή για την περίπτωση της Συρίας, που είναι ο διάλογος για την πολιτική διαδικασία και παράλληλα η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών στη Συρία αφού χωρίς αυτό δεν μπορείς να έχεις καμία πραγματική λύση...». Τόνισε όμως πως αυτό είναι «ανέφικτο» όσο οι τρομοκράτες υποστηρίζονται από χώρες όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, που «δεν θέλουν να σταματήσουν να στέλνουν πάσης φύσεως υποστήριξη στους τρομοκράτες».

Αιματηρές μάχες και συντριβή αεροσκάφους

Το συριακό αντικυβερνητικό «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που έχει την έδρα στο Λονδίνο, ανακοίνωσε χτες ότι «τουλάχιστον 70 Σύροι στρατιώτες και αντικαθεστωτικοί σκοτώθηκαν από το απόγευμα της Τετάρτης» στη διάρκεια επιχείρησης του συριακού στρατού πέριξ της περιοχής Αλ Μάλεχ, βορείως της πόλης του Χαλεπιού.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του συριακού στρατού ανακοίνωσε πως συνετρίβη χτες το μεσημέρι πολεμικό αεροσκάφος στα ανατολικά περίχωρα της Δαμασκού «από τεχνικό σφάλμα». Ο πιλότος κατάφερε να χρησιμοποιήσει το σύστημα αυτόματης εκτίναξης ενώ ανακοινώθηκε πως ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωσή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ