Σάββατο 2 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Φάρος έμπνευσης για το λαό και τη νεολαία

Στο μνημείο του Μπλόκου στην Καλογρέζα αντιπροσωπεία του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας Ιταλίας

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη
Στιγμιότυπο από την επίσκεψη
Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας Ιταλίας (FGC) στο μνημείο των πεσόντων του Μπλόκου της Καλογρέζας. Η αντιπροσωπεία βρίσκεται στη χώρα μας μετά από πρόσκληση της ΚΝΕ για να συμμετάσχει στο 25ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο.

Στο χώρο του μνημείου, τους υποδέχτηκαν μέλη των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Νέα Ιωνία και την Καλογρέζα. Μαθητές, μέλη της ΚΝΕ, χάρισαν στην αντιπροσωπεία μία επανέκδοση από το Αρχείο του Κόμματος, φωτογραφική ανατύπωση ενός λευκώματος που είχε τυπώσει ο 8ος Τομέας του ΕΑΜ Αθήνας για την πάλη του λαού των περιοχών της Ν. Ιωνίας, της Ν. Φιλαδέλφειας και του Ν. Ηρακλείου κατά τον Δεκέμβρη του 1944, όπως επίσης και ένα αναμνηστικό που ετοίμασαν.

Στις πρωτοβουλίες της ΚΝΕ για την προβολή και ανάδειξη της Ιστορίας του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος αναφέρθηκε, καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία ο Στ. Ευσταθίου, μέλος του Τομεακού Γραφείου του Βόρειου Τομέα Αττικής της ΚΝΕ. Ο Θ. Χαμαλίδης, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο της Ν. Ιωνίας, αναφέρθηκε στα γεγονότα του Μπλόκου και την αντίσταση στην περιοχή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο τόπος αυτός αποτελεί φάρο έμπνευσης για εμάς» και επισημαίνοντας πως «είναι εκατοντάδες τα σημεία στην Αθήνα, που αποτελούν πυξίδα για τον αγώνα μας σήμερα».

Τα μέλη του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας Ιταλίας ευχαρίστησαν για την ευκαιρία που τους δόθηκε να τιμήσουν μαζί με τα μέλη της ΚΝΕ τους ήρωες του Μπλόκου της Καλογρέζας. «Και η ιταλική αντίσταση είναι γεμάτη από νέους σε ηλικία συντρόφους που πάλευαν ενάντια στο φασισμό και την καταπίεση με κόστος τη ζωή τους. Οι ιστορίες τους πρέπει να είναι ένα παράδειγμα αφοσίωσης που πρέπει να χαρακτηρίζει τη ζωή των νέων κομμουνιστών. Μεταξύ των νεκρών εργαζομένων που εκτελέστηκαν στο μπλόκο ήταν ένας Ιταλός, σύμβολο μιας μάχης ενάντια στον καπιταλισμό. (...) Οι αδερφικές σχέσεις μεταξύ του FGC και της ΚΝΕ εκφράζονται και μ' αυτή τη μάχη που σήμερα, όπως και χθες πρέπει να μας βρίσκει ενωμένους ενάντια στον κοινό εχθρό», σημειώθηκε μεταξύ άλλων από την πλευρά της αντιπροσωπείας του FGC.

Ξεχωριστή στιγμή της επίσκεψης αποτέλεσε η συνομιλία τους με κομμουνιστές που την περίοδο της Κατοχής ήταν παιδιά, οι οποίοι με ζωντανό και ιδιαίτερα συγκινητικό τρόπο τούς μετέφεραν στιγμιότυπα εκείνης της περιόδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ