Πέμπτη 7 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πρωτοβουλίες αγώνα στο οξυμένο μέτωπο της ανεργίας

Συνέντευξη Τύπου και συνδικαλιστική σύσκεψη χτες, όπου καθορίστηκε πλαίσιο και πρόγραμμα δράσης, με κορύφωση μεγάλο συλλαλητήριο το Νοέμβρη

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου
Πρωτοβουλία για την οργάνωση του αγώνα με αιχμή τα ζητήματα της ανεργίας, σε σύγκρουση με την πολιτική που καταδικάζει τους ανέργους και τις οικογένειές τους σε μαύρη ζωή, χωρίς δικαιώματα, παίρνουν ταξικά σωματεία της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό, χτες το πρωί δόθηκε συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκε το πλαίσιο πάλης, ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συνδικαλιστών, μέσα από την οποία καθορίστηκε το πρόγραμμα δράσης, που θα κορυφωθεί με μεγάλο συλλαλητήριο στις αρχές Νοέμβρη.

Τη συνέντευξη και τη σύσκεψη οργάνωσαν το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, το Συνδικάτο Τύπου Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας και το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για κλάδους όπου οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την κλιμάκωση της επίθεσης από την πλευρά της εργοδοσίας, με απολύσεις, μειώσεις μισθών, απλήρωτη εργασία κ.ά.

Κοινή υπόθεση εργαζομένων κι ανέργων

Η Γαρυφαλλιά Καλαμάρα, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως την ανεργία, όπως και την κρίση, τη γεννά το σύστημα όπου όλα λειτουργούν για τα κέρδη των λίγων. Μιλώντας για τον κλάδο του Εμπορίου, είπε πως η ανεργία προστίθεται στις μειώσεις μισθών, στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας με τα 3ωρα και τα 4ωρα να γενικεύονται σε πολλές επιχειρήσεις.

Η συνδικαλιστική σύσκεψη που έγινε το απόγευμα σε αίθουσα του ΕΚ Θεσσαλονίκης
Η συνδικαλιστική σύσκεψη που έγινε το απόγευμα σε αίθουσα του ΕΚ Θεσσαλονίκης
Αναφέρθηκε στα παιχνίδια του εμπορικού κεφαλαίου και ειδικότερα στις εξελίξεις με τον όμιλο «Μαρινόπουλου», την επιχείρηση «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης») και τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για χιλιάδες νέες απολύσεις, ενώ οι εξελίξεις αξιοποιούνται για να ρίξουν ακόμα πιο κάτω τις απαιτήσεις τους συνολικά οι εργαζόμενοι.

Τόνισε ακόμα ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία τους και των ανέργων στις αντίστοιχες Επιτροπές είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η ανεργία, όπως και κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος, πρέπει να απαντιέται με όρους αγώνα και σύγκρουσης. Οπως είπε, «τώρα είναι η ώρα η οργή και η αγανάκτηση να γίνουν οργανωμένος αγώνας για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης και προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, για ανάκτηση των απωλειών, για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών».

Ο Κώστας Κατσιμένης, γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, σημείωσε ότι η κρίση ελάχιστα επηρέασε τον κλάδο και ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις στηρίχθηκαν πλουσιοπάροχα από την κυβέρνηση και την ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα κλιμακώνουν την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα.

Αναφέρθηκε ενδεικτικά στην περίπτωση της ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ, που χρηματοδοτήθηκε με 15 εκ. ευρώ και ένα μήνα μετά έκλεισε το τμήμα διακίνησης στη Θεσσαλονίκη, πετώντας 15 εργαζόμενους στην ανεργία. Μετέφερε, επίσης, το παράδειγμα της εξαγοράς της ΜΕΒΓΑΛ από τη VIVARTIA, όπου η νέα διοίκηση, το πρώτο που ζήτησε από τους εργαζόμενους ήταν να δεχτούν μείωση 15% στους μισθούς, ενώ είναι ήδη απλήρωτοι από 3 έως 7 μήνες.

Ο Γιώργος Παπαεπαμεινώνδας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι ο κλάδος ζει τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 60 χρόνων, με την ανεργία να έχει εκτιναχθεί στο 90% - 95% πανελλαδικά. Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι «προ κρίσης δούλευαν περίπου 25.000 στον κλάδο και αυτή τη στιγμή οι συνάδελφοι που εργάζονται είναι μόλις 1.000 - 1.500. Πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της χώρας, το Μετρό, όπου οι εργαζόμενοι απασχολούνται με συμπίεση του μεροκάματου και των μέτρων ασφάλειας.

Πρόγραμμα δράσης και πλαίσιο πάλης

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει πολύμορφο και πλατύ άνοιγμα από τα σωματεία για το ζήτημα της ανεργίας, ενώ προγραμματίζονται πικετοφορίες στις γειτονιές στις 19 και 21 Ιούλη. Επίσης, λειτουργία θερινών σινεμά στα τέλη Ιούλη, συναυλίες αλληλεγγύης για ανέργους μέσα στον Αύγουστο, κινητοποιήσεις - παρεμβάσεις στα καταστήματα του ΟΑΕΔ για διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης των ανέργων και κορύφωση της δράσης με συλλαλητήριο στις αρχές Νοέμβρη. Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους και τους ανέργους να παλέψουν για:

  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
  • Κανένας εργαζόμενος να μην εργάζεται με μισθούς κάτω από 751 ευρώ. Κανένας εργαζόμενος να μην εργάζεται ανασφάλιστος, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις. Να επανέλθουν οι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα των τελευταίων Συμβάσεων.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που επηρεάζουν τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις.
  • Να μπει φρένο στη φοροληστεία και στην αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών και των φόρων που πλήττουν μισθούς και συντάξεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ