Πέμπτη 7 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
Δώσανε «πράσινο φως» για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή

Εγκρίθηκε χτες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόταση της Κομισιόν για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Πρόκειται για τον νέο ευρωκατασταλτικό μηχανισμό αντιμετώπισης των ξεριζωμένων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Σε αντίθεση με την FRONTEX, που βασιζόταν σε εθελοντική βοήθεια από τα κράτη - μέλη, ο νέος οργανισμός θεσπίζει ένα σώμα συνοριοφυλάκων, μια εφεδρεία 1.500 ατόμων ταχείας αντίδρασης, που χωρίς εξαίρεση, θα πρέπει να διατίθενται από τα κράτη - μέλη.

Ετσι, παραχωρούνται αρμοδιότητες στην ΕΕ για μονομερή ανάληψη δράσης και οργάνωσης επιχειρήσεων στο όνομα της φύλαξης των λεγόμενων «ευρωπαϊκών συνόρων», παρακάμπτοντας, στην ουσία, το κράτος - μέλος στα σύνορα του οποίου θα γίνονται αυτές οι επιχειρήσεις. Για τη χώρα μας, υπάρχει ζήτημα αν σε περίπτωση ανάληψης μονομερούς δράσης από την ΕΕ στο Αιγαίο, με βάση τη «νέα Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή της ΕΕ», σε ποια σύνορα αυτή και οι δυνάμεις ταχείας επέμβασής της θα αναλάβουν δράση. Στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία ή σε αυτά που ισχυρίζεται η Τουρκία ότι αποτελούν σύνορά της και με βάση αυτά προχωρά σε συστηματικές παραβιάσεις εναέριου χώρου, χωρικών υδάτων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, έχοντας στήριξη τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΝΑΤΟ.

Ο νέος οργανισμός θα έχει πιο ενεργό ρόλο στην επιστροφή των μεταναστών στη χώρα καταγωγής τους (σ.σ. δηλαδή, θα διώχνει από την ΕΕ τους ανεπιθύμητους για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια πρόσφυγες και μετανάστες), αλλά μόνο όταν πρόκειται για την εκτέλεση των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί από τις εθνικές αρχές. Οι τελευταίες, βέβαια, αποφασίζουν στο πλαίσιο των οδηγιών και συμφωνιών της ΕΕ, όπως αυτή με την Τουρκία, συμφωνιών που κλείνουν τα σύνορα στους ξεριζωμένους και τους διώχνουν από την ΕΕ. Επίσης, εάν ένα κράτος - μέλος διαφωνεί με την απόφαση του Συμβουλίου για την παροχή ...βοήθειας, οι άλλες χώρες της ΕΕ μπορούν να επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. Το τελευταίο θα λειτουργήσει εκβιαστικά προς τη χώρα που θα αρνηθεί τη δράση του ευρωκατασταλτικού μηχανισμού. Ο εξοπλισμός για τις ομάδες άμεσης επέμβασης θα διατίθεται από τα κράτη - μέλη μέσα σε δέκα μέρες από την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου. Θα οριστούν αξιωματικοί που θα λειτουργούν ως σύνδεσμοι μεταξύ του οργανισμού και των κρατών - μελών και θα εποπτεύουν όλα τα κράτη - μέλη που έχουν εξωτερικά σύνορα. Το κείμενο θα σταλεί στο Συμβούλιο για έγκριση. Ο νέος κανονισμός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ φέτος το φθινόπωρο.

Εξάλλου, αναγνώριση της προσπάθειας της κυβέρνησης στην εφαρμογή της πολιτικής της στο Προσφυγικό διαπίστωσε προχτές ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κατά τις επαφές του στο Βερολίνο, τόσο με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ, όσο και με τον γενικό διευθυντή της ομάδας συντονισμού προσφυγικής πολιτικής της καγκελαρίας, Γιαν Χάκερ. Αναφορικά με την επί του παρόντος παύση των επιστροφών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν. Ο ομοσπονδιακός υπουργός αποσαφήνισε ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα και ότι, ως εκ τούτου, οι λεγόμενες επιστροφές (σ.σ. το διώξιμο προσφύγων και μεταναστών) είναι εφικτές.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η αντιπροσφυγική συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και τα περιθώρια καλύτερης εφαρμογής της, οι προοπτικές της προεδρίας της Σλοβακίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η ανάγκη να προχωρήσει η μετεγκατάσταση και επανεγκατάσταση.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του στο ζήτημα της αναστολής επαναπροώθησης προσφύγων που εφαρμόζει η Γερμανία προς την Ελλάδα, ο Γ. Μουζάλας παρέπεμψε στη σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα ισχύει έως το τέλος Δεκέμβρη, αλλά επισήμανε ότι «σε μια χώρα όπου η Ευρώπη δεν ανταποκρίνεται στη μετεγκατάσταση και η οποία αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση, λόγω του κλεισίματος των συνόρων που έγινε παρά την απόφαση της ΕΕ, μια κρίση που κατάφερε να τη σταματήσει μόλις πριν ξεκινήσει, έχοντας 60.000 ανθρώπους στην ενδοχώρα και 8.000 ανθρώπους στα νησιά, που αντιστοιχούν σε 500.000 ανθρώπους στη Γερμανία, θα ήταν λάθος να μιλάει κανείς για επιστροφές Δουβλίνου, με την έννοια ότι πολύ απλά η χώρα δεν θα το αντέξει». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι σε τέτοια περίπτωση θα κατέρρεαν οι υπηρεσίες ασύλου και οι άλλες υπηρεσίες. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, δεν θα ήταν απλώς εθνική καταστροφή για την Ελλάδα, αλλά ούτε καλό για την Ευρώπη.

Ερωτώμενος εάν και κατά πόσο έχει βοηθήσει την προσπάθεια ελέγχου των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών η παρουσία της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο υπουργός σημείωσε ότι θα περίμενε περισσότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ