Παρασκευή 8 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ
Στο ίδιο έργο θεατές...

Από τον αρχαιολογικό χώρο στην Ακαδημία Πλάτωνος
Από τον αρχαιολογικό χώρο στην Ακαδημία Πλάτωνος
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την τροποποίηση του επιτρεπόμενου ύψους στα οικοδομικά τετράγωνα 124, 126, 127 και 128 της περιοχής Ακαδημίας Πλάτωνος, που μπορεί να βρίσκονται εκτός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου, αλλά η ανάδειξη του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου επιβάλλει τα όρια δόμησης να παραμείνουν χαμηλά στη γύρω περιοχή, όπως έχει γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο Επικρατείας (στην 77/19-3-2013 συνεδρία του) καθώς και η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων. Σε ένα από αυτά τα οικοδομικά τετράγωνα και συγκεκριμένα στο 124, υπάρχει ενδιαφέρον εταιρείας για την ανέγερση Mall. Τόσο οι κάτοικοι της περιοχής όσο και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) τάσσονται κατά της τροποποίησης αυτής.

Συγκεκριμένα, ενώ έως τώρα ίσχυε ότι το ύψος των κτιρίων δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 15 μ., με τη νέα γνωμοδότηση το ύψος τροποποιείται ως εξής: Προς τη μεριά του αρχαιολογικού χώρου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 18 μ., ενώ προς την πλευρά της λεωφόρου Κηφισού τα 21 μ.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) επισημαίνει ότι η «δημιουργία ενός ακόμη τεράστιου Mall στον περιβάλλοντα χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, με την όχληση και τις χρήσεις του, μόνο υποβάθμιση θα φέρει στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου. Οπως και η "εμπορική χρήση" του ονόματος της Ακαδημίας στον τίτλο ενός πολυκαταστήματος (Academy Gardens). Το ερώτημα επομένως είναι, αν τα κτίρια με μεγάλα ύψη και όγκο συνάδουν με το στόχο για την ανάδειξη του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Το ερώτημα επίσης είναι, γιατί το θέμα έρχεται και επανέρχεται, ενώ η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει ήδη γνωμοδοτήσει; Υπάρχουν πιέσεις από τον επιχειρηματία για να αλλάξει η προηγούμενη απόφαση»;

Ο «Ριζοσπάστης» έχει αναδείξει από το 2008 τους κινδύνους που απειλούν τον αρχαιολογικό χώρο - και πνεύμονα πράσινου - της Ακαδημίας Πλάτωνος και το ΚΚΕ έχει φέρει το θέμα στη Βουλή. Συγκεκριμένα, ο «Ριζοσπάστης» είχε αποκαλύψει το χτίσιμο τσιμεντένιου, πενταώροφου μεγαθηρίου χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού Αλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος. Είχε αποκαλύψει ότι στον καθορισμό της ζώνης προστασίας του Αλσους και των όρων χρήσης και δόμησης εντός αυτής, το φθινόπωρο του 2004 - με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού - η συγκεκριμένη περιοχή που έχτιζε η εταιρεία, καθώς και όμορες σε αυτήν, χαρακτηρίζεται ως «Βιοτεχνικό Πάρκο», όπου απαγορεύονται μεν οχλούσες δραστηριότητες (μάντρες αυτοκινήτων, φανοποιεία, κ.λπ.), επιτρέπονται δε άλλες επαγγελματικές χρήσεις, γραφεία, εστιατόρια μέχρι και εμπορικές εκθέσεις. Αντιστοίχως, σε άλλα σημεία της «ζώνης προστασίας» επιτρέπονται ξενοδοχεία, τράπεζες, επαγγελματικά εργαστήρια και εμπορικά καταστήματα (πλην υπεραγορών και πολυκαταστημάτων), κ.λπ.

Είχε αποκαλύψει, επίσης, ότι το οικόπεδο «διέφυγε» των προβλέψεων για απαλλοτρίωση, τόσο κατά την επέκταση των ορίων του αρχαιολογικού άλσους, το 2000, όσο και κατά τον καθορισμό χρήσεων γης, το 2004. Μάλιστα, την άνοιξη του 2007 ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, έδωσε την τελική έγκριση για την κατασκευή του κτιρίου, θεωρώντας ότι δεν επηρεάζει αισθητικά τα αρχαία κατάλοιπα!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσωρινό «φρένο» από ΣτΕ (2013-11-13 00:00:00.0)
«Πανηγυρισμοί»... με «θα» (2011-08-04 00:00:00.0)
Το τσιμεντένιο «τέρας» και το Αλσος (2008-08-08 00:00:00.0)
«Επέλαση» μεγαλοκατασκευαστών! (2008-07-29 00:00:00.0)
Τέντα εναντίον αρχαιοτήτων (2003-02-08 00:00:00.0)
«Αποδέσμευση»... διά της διάλυσης (2000-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ