Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τέντα εναντίον αρχαιοτήτων

Τέντα - «γίγας» που θα καλύπτει εμβαδό 3.500 τ.μ. θα στηθεί στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου, για να καλυφθούν οι ανάγκες του Κέντρου Τύπου για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι ο χώρος είναι γεμάτος αρχαιότητες, ενώ, ο ΕΓΣ είναι κοντά στο Ολυμπιείο και στο Καλλιμάρμαρο, γι' αυτό και το θέμα συζητήθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά στο θέμα, πλην όμως με οριακή πλειοψηφία, κάτι που δείχνει και τη σοβαρότητα των προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν για τις αρχαιότητες από ακόμη μία «ατυχή» επιλογή της κυβέρνησης.

Επίσης, το ΚΑΣ γνωμοδότησε θετικά και για την αναβάθμιση των κτιρίων του ΕΓΣ, τα οποία θα αποκτήσουν κεραμοσκεπές, ενώ, εκείνα που αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα θα επισκευαστούν χωρίς να γίνει χρήση εκσκαφών και πασσαλώσεων, ακριβώς γιατί υπάρχουν αρχαιότητες. Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων γίνεται με αφορμή τους Ολυμπιακούς, αφού εκεί θα φιλοξενηθούν οι αθλητές της τοξοβολίας, ενώ θα γίνουν και αγωνίσματα των Παραολυμπιακών. Πάντως, ομόφωνη ήταν η γνωμοδότηση κατά της κατασκευής υποστέγων και κερκίδων γιατί προϋποθέτουν εκσκαφές που επίσης θα βλάψουν αρχαιότητες, ενώ θα προκύψει και έμμεση βλάβη (οπτική επαφή) για το ναό του Ολυμπίου Διός.

Μετά από τέτοιες γνωμοδοτήσεις, πως μπορεί κανείς να μη σκεφτεί τη διγλωσσία του ΚΑΣ, το οποίο θεωρεί ότι οι εκσκαφές θα βλάψουν αρχαιότητες στον ΕΓΣ, ενώ οι εκσκαφές στου Μακρυγιάννη για να κατασκευαστεί ολόκληρο μουσείο... θα είναι «αθώες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ