Σάββατο 9 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Θρασύτατος εμπαιγμός, με φόντο την αγωνία των γονιών

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Σε κοινή ανακοίνωση, με την οποία επιχειρείται να «πείσουν» ότι οι αλλαγές στη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος του ΕΣΠΑ που προβλέπει τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, καθώς και σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ - ΑΜΕΑ εγγυώνται την «επιτυχία» του, προέβησαν χτες οι υπουργοί Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θ. Φωτίου και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλ. Χαρίτσης.

Με την ανακοίνωσή τους ισχυρίζονται ότι «δεν υφίσταται μείωση προϋπολογισμού, το αντίθετο μάλιστα, αφού είναι πιθανό να υπάρξει αύξηση των πόρων που θα διατεθούν». Πέρα από τις... πιθανότητες που προφανώς δεν μπορεί να τις λάβει κανείς σοβαρά υπόψιν ως επιχειρηματολογία, το δεδομένο είναι ότι υπάρχει μείωση, καθώς φέτος θα δοθούν 175 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή εννέα λιγότερα σε σχέση με πέρσι. Με το περσινό κονδύλι, έμειναν εκτός παιδικών σταθμών 45.000 παιδιά, από αυτά που είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα δηλαδή πολύ περισσότερα δεν έγιναν δεκτά σε κανένα σταθμό, είτε μέσω ΕΣΠΑ, είτε όχι.

Ισχυρίζονται επίσης ότι οι αλλαγές στο πρόγραμμα έγιναν γιατί πέρσι περίπου 14.000 παιδιά από νοικοκυριά με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας δεν έλαβαν τη χρηματοδότηση (voucher). Για να ξεπεράσει υποτίθεται το πρόβλημα η κυβέρνηση δίνει το voucher στον ωφελούμενο γονέα και όχι στη δομή, πριμοδοτώντας έτσι τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία των δημοτικών δομών, οι οποίες, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτώνται από τα χρήματα του προγράμματος.

Παράλληλα, αφήνει εκτός παιδικών σταθμών, τα παιδιά των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, ενώ οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ στις δημοτικές δομές είναι στον αέρα, αφού υπάρχει κίνδυνος να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

Για όλα αυτά κουβέντα δεν γίνεται στην ανακοίνωση, παρά θρασύτατα γίνεται λόγος για «κυβερνητική ευαισθησία» στο θέμα. Βεβαίως, καμία απάντηση δεν δίνεται και σε καταγγελίες γονέων που κάνουν λόγο για ασυδοσία από την πλευρά των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, οι οποίο είτε ζητούν επιπλέον τροφεία για να εγγράψουν ένα παιδί, είτε ζητούν προκαταβολή, είτε επιλέγουν τις μητέρες που θα δεχτούν με κερδοσκοπικά κριτήρια, όπως, αν θα χρησιμοποιήσουν σχολικό, που σημαίνει την καταβολή εξτρά χρημάτων για τη μεταφορά του παιδιού τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ