Σάββατο 9 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΡΩΣΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Αντιτιθέμενες αντιδράσεις για την απόφαση

ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Την έντονη αποδοκιμασία της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου προκάλεσε η απόφαση που πήρε η κυπριακή Βουλή ζητώντας από την κυβέρνηση να εργαστεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να αρθούν οι κυρώσεις που οι Βρυξέλλες έχουν επιβάλει κατά της Ρωσίας, στο πλαίσιο της ενδοϊμπεριαλιστικής «κόντρας» που συνεχίζεται με επίκεντρο την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την υιοθέτηση του ψηφίσματος σχολιάζοντας πως αυτό δεν έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά και πως η υιοθέτησή του προκαλεί ανησυχία. Υποστηρίζει ότι το ψήφισμα δείχνει πως οι Κύπριοι βουλευτές αγνοούν θεμελιώδεις αρχές των διακρατικών σχέσεων που βασίζονται στο διεθνές Δίκαιο και μιλά για «έμμεση υποστήριξη προς τις πράξεις του επιτιθέμενου» (σ.σ. τη Ρωσία).

Αναφέρει επίσης ότι η πρόσφατη, νέα παράταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς τη Ρωσία «απέδειξε την ενότητα της ευρωπαϊκής δημοκρατικής κοινότητας στο να καταδικάζει την επιθετικότητα του Κρεμλίνου» και μεταξύ άλλων εκφράζει την προσδοκία η κυπριακή κυβέρνηση «να συνεχίσει να υποστηρίζει τις διεθνείς προσπάθειες, για να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας».

Από την άλλη πλευρά, στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για να χαιρετίσει το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής. Σε αυτήν υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχα ψηφίσματα εγκρίθηκαν πρόσφατα στη Βουλή και τη Γερουσία της Γαλλίας, αλλά και σε τοπικά κοινοβούλια ιταλικών περιφερειών, αποδεικνύοντας - σύμφωνα με τη Μόσχα - «την αυξανόμενη αντίληψη σε κράτη - μέλη της ΕΕ της πραγματικής κατάστασης πραγμάτων γύρω από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και των αρνητικών συνεπειών για τις εθνικές οικονομίες και την ευρωπαϊκή ασφάλεια στο σύνολό της».

Οι προβληματισμοί που μεγαλώνουν σε τμήματα αστικών τάξεων της Ευρώπης για την αξία που έχουν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας συνδέονται και με την ανησυχία για τις δυσκολίες ανάκαμψης της οικονομίας, με την όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες ή και εντός της ίδιας της πλουτοκρατίας σε κάθε χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ