Σάββατο 9 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Θέλουν γρήγορες διαπραγματεύσεις Βρετανίας - ΕΕ

Το ζήτημα του Brexit, της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ απασχόλησε χτες και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Μετά τη συνάντησή του με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, σημείωσε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός οι συγκρουσιακές και παρατεταμένες διαπραγματεύσεις». Εκφράζοντας την ανησυχία του για τους κινδύνους που προκαλεί η αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ότι αυτή «δεν πρέπει να προστεθεί στις απειλές ασφαλείας».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε ότι εναπόκειται στο Λονδίνο να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις αυτές και διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα διαπραγματευτεί σε εποικοδομητικό κλίμα. «Πρέπει να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Εγώ δεν θα το κάνω, πώς να πω, με εχθρικό τρόπο», τόνισε ο Γιούνκερ και συμπλήρωσε «είναι προς το συμφέρον μας και προς το συμφέρον όλων η Βρετανία να παραμείνει σταθερός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ισχυρός εταίρος».

Ο Ομπάμα, εξάλλου, χτες σε άρθρο του στους βρετανικούς «Financial Times» σημειώνει: «Η διατλαντική συμμαχία μας βιώνει ίσως τη σημαντικότερη στιγμή της μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου» και εκφράζει τη βεβαιότητά του, ότι η Βρετανία και η ΕΕ θα συμφωνήσουν για την ομαλή μετάβασή τους σ΄ ένα νέο επίπεδο σχέσεων. Για το ΝΑΤΟ, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν έχει αμφιβολία πως η Βρετανία θα παραμείνει ένα από τα πιο ικανά μέλη της συμμαχίας, σε αμυντικό επίπεδο, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη επιβεβαίωσης από το ΝΑΤΟ της υποστήριξης της συμμαχίας σε κάθε κράτος - μέλος της, ενώ τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά και ενίσχυσης της υποστήριξης προς την Ουκρανία. Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών των κρατών - μελών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Κάμερον: Δεσμευμένοι στο ΝΑΤΟ

Ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε ότι η «Βρετανία μπορεί να φεύγει από την ΕΕ, αλλά δεν γυρίζει την πλάτη στην Ευρώπη, δεν γυρίζει την πλάτη στην ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια» και πρόσθεσε «η Βρετανία δεν πρόκειται να διαδραματίσει μικρότερο ρόλο στον κόσμο». Τη βεβαιότητά του ότι η Βρετανία θα παραμείνει ένα «αφοσιωμένο» κράτος - μέλος και κινητήρια δύναμη του ΝΑΤΟ είχε εκφράσει και ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Στο μεταξύ, ο έως τώρα πρεσβευτής της Βρετανίας στη Γαλλία Τζούλιαν Κινγκ ορίστηκε στη θέση του επιτρόπου στην ΕΕ σε αντικατάσταση του Τζόναθαν Χιλ, ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ