Σάββατο 16 Ιούλη 2016 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Δηλώσεις για την επέτειο από το πραξικόπημα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τριάντα δύο χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από το πραξικόπημα που έγινε στην Κύπρο το 1974 και άνοιξε το δρόμο για την τουρκική εισβολή, λίγες μέρες μετά.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Κύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «ελάχιστη τιμή» στη μνήμη των πεσόντων την εντατικοποίηση του αγώνα «για απαλλαγή από την κατοχή και τα τουρκικά στρατεύματα μέσω της εξεύρεσης μιας συμφωνημένης, δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα αποκαθιστά την ενότητα της πατρίδας μας».

Σε εκδήλωση στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. Αβέρωφ Νεοφύτου επέλεξε στην τοποθέτησή του να αναφέρει ότι «ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου αναβαθμίζεται. Χτίζουμε συμμαχίες στην περιοχή αλλά και πολύ ευρύτερα. Το Κυπριακό πρόβλημα έχει μπει σε ένα μεγαλύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο. Ουδείς όμως υποστηρίζει ότι τα πράγματα είναι εύκολα. Χρειάζεται και επιβάλλεται όμως να προσπαθούμε. Ειδικά σήμερα... Δε συμμεριζόμαστε τη λογική της τελευταίας ευκαιρίας. Την ίδια ώρα, βέβαια, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε τη μεγέθυνση των δυσκολιών και τους τεράστιους κινδύνους που κρύβει η διαιώνιση της κατοχής. Για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους». Πρόσθεσε ακόμα ότι «χρειάζονται απτές και χειροπιαστές ενέργειες από την Τουρκία, η οποία καλείται να αποδείξει στην πράξη εάν όντως οι τοποθετήσεις της περί ετοιμότητας για λύση στο Κυπριακό έχουν περιεχόμενο. Εκεί ακριβώς είναι που πρέπει να εστιάσουμε όλοι την προσοχή μας και τις ενέργειές μας».

Από τη μεριά του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε μεταξύ άλλων πως αν η Τουρκία επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, «πρέπει να περάσει από τα λόγια στις πράξεις και να αποδείξει ότι δεν εξαπολύει απλώς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, αλλά είναι πραγματικά διατεθειμένη να συμβάλει στο να επανενωθεί η Κύπρος». Κάλεσε ακόμα τον Κύπριο Πρόεδρο «να δείξει συνέπεια, αποφασιστικότητα και προσήλωση στον στρατηγικό μας στόχο».

Στο μεταξύ, θετικά αποτιμούν πολλοί την πρόσφατη αναφορά του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι για «εισβολή» στην Κύπρο και όχι «στρατιωτική επέμβαση», όπως είναι ο όρος που κυρίως χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ