Σάββατο 16 Ιούλη 2016 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - ΑΣΙΑΣ
Επιδίωξη της διεύρυνσης της δράσης των μονοπωλίων

Από τη συνάντηση στην Ουλάν Μπατόρ
Από τη συνάντηση στην Ουλάν Μπατόρ
Ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα στην πρωτεύουσα της Μογγολίας, Ουλάν Μπατόρ, οι εργασίες της 11ης Συνόδου Κορυφής Ασίας - Ευρώπης (ASEM), με στόχο, όπως δηλώνεται, να διευρυνθεί η συνεργασία των δύο πλευρών και η διασύνδεση των δύο περιοχών, ζήτημα που ενδιαφέρει πρωτίστως τους μονοπωλιακούς ομίλους για να διευρύνουν τη δράση τους. Το συγκεκριμένο αυτό φόρουμ με 53 μέλη σήμερα «μετράει» 20 χρόνια ζωής. Πρωτοξεκίνησε ως πρωτοβουλία της ΕΕ και της Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ΑSEAN) και στη συνέχεια διευρύνθηκε και από άλλες χώρες, ειδικά από τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία και χώρες εκτός ΕΕ όπως η Νορβηγία, η Ελβετία.

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση χτες το πρωί, εκτός από τα λόγια συμπόνοιας για το γαλλικό λαό με αφορμή το χτύπημα στη Νίκαια και την κοινή ανακοίνωση των εκπροσώπων κρατών και κυβερνήσεων κατά της τρομοκρατίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υπογράμμισε «τη σημασία συνεργασίας των δύο περιοχών που αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, του παγκόσμιου εμπορίου και του παγκόσμιου ΑΕΠ». Κατά τ' άλλα, ο αξιωματούχος της ΕΕ μίλησε για ...την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, το περιβάλλον και την «τήρηση των κοινών κανόνων», με προτροπές για ξεπέρασμα των όποιων διαφορών, ώστε να «υπάρξουν βιώσιμες κοινωνίες και να αναπτυχθεί η συνεργασία ανάμεσα στους ανθρώπους». Πίσω από τις βαρύγδουπες διατυπώσεις κρύβεται ο σφοδρός ανταγωνισμός των μονοπωλιακών ομίλων για νέες αγορές, πηγές Ενέργειας, ζώνες εκμετάλλευσης για κερδοφορία. Ο Τουσκ δεν εκπροσωπεί παρά αυτά τα μονοπώλια και την ΕΕ, ως ένωση του κεφαλαίου και ως ξεχωριστά καπιταλιστικά κράτη που συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Και οι άλλοι συμμετέχοντες στη Σύνοδο στη Μογγολία αντίστοιχα συμφέροντα υπηρετούν.

Στη Σύνοδο την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, που δήλωσε ότι «μετά από πρόταση και της Σιγκαπούρης, η Ελλάδα έχει μία προοπτική να γίνει κέντρο τεχνολογικής συνεργασίας και συνδεσιμότητας για το ASEM». Στόχος βεβαίως η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου που και οι σημερινοί διαχειριστές εκπροσωπούν. Στη διάρκεια της Συνόδου έγιναν, επίσης, πολλές διμερείς συναντήσεις εκπροσώπων κρατών και επιχειρηματιών, ενώ σήμερα αναμενόταν η κοινή ανακοίνωση της Συνόδου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες (2018-10-19 00:00:00.0)
Σε κλίμα σφοδρής αντιπαράθεσης και παζαριών (2018-06-09 00:00:00.0)
Προωθεί τις διεκδικήσεις των μονοπωλίων της Κεντρικής Ασίας (2017-06-09 00:00:00.0)
Η Κοινή Διακήρυξη ΕΕ - ΝΑΤΟ (2016-07-08 00:00:00.0)
Στην Ελλάδα για μπίζνες ο πρωθυπουργός της Κίνας (2010-10-02 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις και γαλλο - γερμανικές αντιθέσεις πολιτικής έναντι της ΛΔ Κορέας (2000-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ