Παρασκευή 8 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Κοινή Διακήρυξη ΕΕ - ΝΑΤΟ

Ιδιαίτερο σημείο, σήμερα, πρώτη μέρα της ΝΑΤΟικής Συνόδου, θα αποτελέσει η υπογραφή της Κοινής Διακήρυξης ΕΕ - ΝΑΤΟ, που σηματοδοτεί την πρεμούρα τους για ισχυροποίηση της πολιτικο-στρατιωτικής συνεργασίας τους, ώστε να διαμορφωθεί ένα δολοφονικό μπλοκ δυνάμεων, πιο ετοιμοπόλεμο για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Η Κοινή Διακήρυξη έρχεται στον απόηχο της δημοσιοποίησης των σχεδίων της ΕΕ για την «Παγκόσμια στρατηγική για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας», όπως τα παρουσίασε η ύπατη εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Αμεσος στόχος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι η ισχυροποίηση και μονιμοποίηση της παρουσίας στρατιωτικών δυνάμεών τους στον κρίσιμο δίαυλο Ανατολική - Κεντρική Μεσόγειος.

Εξ ου και δρομολογήθηκαν αποφάσεις για διασύνδεση των εν εξελίξει επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ «Active Endeavor» (με ταυτόχρονη αναβάθμισή της από επιχείρηση περιπολιών στη Μεσόγειο ενάντια στην «τρομοκρατία» σε ευρύτερη επιχείρηση «ασφάλειας στη θάλασσα») και της ΕΕ «EUNAVFOR MED Sophia», που ξεκίνησε για αποτροπή προσφυγικών ροών από την Αφρική και εξάρθρωση δουλεμπορικών κυκλωμάτων, και ανέλαβε πρόσφατα ως επιπλέον καθήκον «να συμβάλει στην ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης».

Στο πλαίσιο αυτών των κοινών στοχεύσεων, στη Βαρσοβία βρίσκονται για να εκπροσωπήσουν την ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, και η Φ. Μογκερίνι.

Στο περιθώριο της συνόδου, Τουσκ και Γιούνκερ αναμένεται να συναντηθούν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, στο πλαίσιο της διάσκεψης ηγετών ΕΕ - ΗΠΑ.

«Η σύνοδος αυτή θα προσφέρει την ευκαιρία να τονιστεί η διατλαντική ενότητα και να συζητηθούν κοινές προκλήσεις στον πολιτικό και τον οικονομικό τομέα, καθώς και στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας», αναφέρεται για το θέμα από τις Βρυξέλλες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανηγυρίζουν οι εμπνευστές της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ (2019-01-26 00:00:00.0)
Η Μογκερίνι προωθεί το ευρωατλαντικό σχέδιο (2018-04-20 00:00:00.0)
Διαπάλη και συμβιβασμοί σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων (2017-12-16 00:00:00.0)
Ανησυχίες για το μέλλον της ΕΕ... (2017-03-12 00:00:00.0)
Επί τάπητος το μέλλον της ΕΕ και η προάσπιση των μονοπωλιακών συμφερόντων (2017-03-10 00:00:00.0)
Ομοφωνία σε επικίνδυνους σχεδιασμούς, κόντρες για τις ενδοϊμπεριαλιστικές ισορροπίες (2016-09-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ