Παρασκευή 8 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθοριστικής σημασίας για το Κόμμα η σταθερή παρέμβαση στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης

Πείρα από την πλούσια συζήτηση με νέους εργάτες μπροστά στην πρόσφατη εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης

Στην Οργάνωση Βιομηχανίας, μέσα από την πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε με βάση την απόφαση της Ευρείας Ολομέλειας της ΚΕ για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αναδείχτηκε η ανάγκη να επικεντρωθούμε πιο ουσιαστικά στην παρέμβασή μας στους νεότερους σε ηλικία εργάτες των κλάδων.

Αναδείχτηκαν με ζωντανά παραδείγματα τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα βάρδια της εργατικής τάξης μέσα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, με τις νέες εργασιακές σχέσεις που δημιουργούν ασφυκτική κατάσταση στη ζωή τους, καθώς επίσης και με τη μεγάλη ιδεολογική χειραγώγηση που υφίστανται από την εργοδοσία και την κυβέρνηση, από την αστική ιδεολογία γενικότερα. Μέσα από τη συζήτηση, καταγράψαμε πιο συγκεκριμένα και ολοκληρωμένα τις συνθήκες δουλειάς και ζωής της εργατικής νεολαίας, τα ιδεολογήματα και τις αντιλήψεις που κυριαρχούν στη σκέψη της, τα εμπόδια που υπάρχουν για τη συμμετοχή της στο κίνημα και την οργανωμένη πάλη. Αποκτήσαμε πιο σαφή εικόνα για τον αριθμό των νέων σε ηλικία εργατών, τις ειδικότητές τους, αλλά και για τις ανάγκες και τα όνειρά τους.

Εγινε πιο κατανοητή από τις δυνάμεις μας η ανάγκη να ιεραρχήσουμε την κομματική μας παρέμβαση στους νέους εργάτες, την προβολή του Προγράμματός μας, της επαναστατικής θεωρίας και πολιτικής μας και ταυτόχρονα να στρέψουμε την προσοχή μας στην οργάνωση των νέων εργατών στα συνδικάτα, στην ένταξή τους στην οργανωμένη ταξική πάλη.

Πλατιά συζήτηση με νέους εργάτες για την πολιτική πρόταση του Κόμματος

Αποφασίσαμε να διοργανώσουμε εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης με θέμα «Οι νέοι εργάτες στην πρώτη γραμμή της πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας - Με ισχυρό ΚΚΕ και ΚΝΕ στα εργοστάσια για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, την επανάσταση και το Σοσιαλισμό».

Αξιοποιήσαμε αυτή την πρωτοβουλία, προκειμένου να απευθυνθούμε οργανωμένα μέσα σε διάστημα περίπου ενός μήνα στους εργαζόμενους όλων των κλάδων και ιδιαίτερα στους νέους εργάτες.

Αξιοποιώντας την ανακοίνωση που έβγαλε η ΤΟ, απευθυνθήκαμε και συζητήσαμε την πρόταση του Κόμματος με νέους εργάτες σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες κομματικές συγκεντρώσεις και περιοδείες με στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης σε εργοστάσια απ' όλους τους κλάδους. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η αφίσα μπήκε μέσα σε δεκάδες εργοστάσια και σε στέκια εργατών στις βιομηχανικές περιοχές.

Επιδιώξαμε μέσα από το πλατύ οργανωμένο άνοιγμα να συζητήσουμε μαζί τους για την πολιτική πρόταση του Κόμματος, για την ανάγκη να υπάρχει ισχυρό ΚΚΕ στα εργοστάσια. Με οργανωμένο και συλλογικό τρόπο, αξιοποιώντας όλες τις μορφές παρέμβασης, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος. Οτι η διέξοδος βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ, στη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, με στόχο την αλλαγή τάξης στην εξουσία, με κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με εργατική - λαϊκή εξουσία, με κεντρικό σχεδιασμό στην παραγωγή και εργατικό - λαϊκό έλεγχο.

Αναδείξαμε ότι η εργατική τάξη με τους συμμάχους της, με μπροστάρη και καθοδηγητή το Κομμουνιστικό Κόμμα, αν το αποφασίσουν, μπορούν να ανατρέψουν την αστική εξουσία, μπορούν να τσακίσουν τους μηχανισμούς και το κράτος τους, μπορούν να πάρουν την εξουσία και να οικοδομήσουν τη δική τους κοινωνία, τη σοσιαλιστική. Προσπαθήσαμε να αντλήσουμε πείρα και διδάγματα από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού σε άλλες χώρες, από το γεγονός ότι ο σοσιαλισμός έλυσε προβλήματα που ο καπιταλισμός δεν μπορεί και δεν πρόκειται ποτέ να λύσει.

Αποδείχτηκε πως ιδιαίτερα οι νεότεροι εργάτες δεν γνωρίζουν τη μεγάλη και αναντικατάστατη προσφορά του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε στη Σοβιετική Ενωση και σε άλλες χώρες. Οτι οι κατακτήσεις των εργαζομένων στα σοσιαλιστικά κράτη για αρκετές δεκαετίες ήταν σημείο αναφοράς και συνέβαλαν στην απόσπαση κατακτήσεων από το εργατικό και λαϊκό κίνημα και στις καπιταλιστικές χώρες.

Ταυτόχρονα, καλούσαμε τους νέους εργάτες να οργανωθούν στα συνδικάτα, να πρωτοστατήσουν για να οργανωθούν και οι άλλοι εργαζόμενοι, να συμβάλουν στην οργάνωση της πάλης, να προχωρήσει η ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, να δυναμώσει η πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού.

Κόντρα στην προσπάθεια ενσωμάτωσης και παραίτησης των νέων εργαζομένων

Σε πολλές περιπτώσεις, ήρθαμε αντιμέτωποι με τις απόψεις ότι «δεν έχουν νόημα οι αγώνες», ότι «τη λύση θα τη βρει ο καθένας μόνος του», ότι «τίποτα δεν αλλάζει», ότι «δεν μπορούμε να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς των εργοδοτών και της κυβέρνησης» και ότι «η απεργία που έγινε για το Ασφαλιστικό δεν απέτρεψε τα μέτρα». Ιδιαίτερα οι νέοι εργάτες από τις σχολές μαθητείας των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και ΙΕΚ, που κάνουν πρακτική, προσδοκούν ότι αν είναι καλοί και υπάκουοι, θα μείνουν στη δουλειά, πιστεύουν ότι «αν δεν αποδεχτούν τους όρους τους, υπάρχουν χιλιάδες έξω που περιμένουν να πάρουν τη θέση».

Αναδείξαμε τη συμβολή του ΠΑΜΕ, των ταξικών συνδικάτων στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Αναδείξαμε ότι τίποτα δεν χαρίζεται στους εργαζόμενους. Οτι όλες οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα που σήμερα μας αφαιρεί η κυβέρνηση, με την ουσιαστική στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, για λογαριασμό του κεφαλαίου, ήταν αποτέλεσμα σκληρής και μακρόχρονης ταξικής πάλης. Οτι επιβεβαιώνεται, δηλαδή, αυτό που λέμε σαν Κόμμα, πως κινητήρια δύναμη της Ιστορίας ήταν και παραμένει η ταξική πάλη.

Χαρακτηριστικά, εκφράστηκε η προσπάθεια ενσωμάτωσης των νέων εργαζομένων από την αστική τάξη «στους στόχους της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης», ότι «εργάτες και εργοδότες έχουν κοινά συμφέροντα», ότι «όσο πιο κερδοφόρα είναι η επιχείρηση, τόσο και οι εργάτες θα κερδίζουν», ότι «οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Αναδείξαμε ότι η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει το σύνθημα «εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Η αλήθεια είναι ότι τα αφεντικά ζούνε από τον κλεμμένο ιδρώτα των εργατών. Οι εργάτες φτιάχνουν τα εργοστάσια, τα μηχανήματα, τα προϊόντα. Ο,τι βλέπουμε γύρω μας, ακόμα και αυτά που δεν φτάνει το μάτι μας, είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης εργασίας.

Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της δουλειάς μας έπαιξε η διάδοση και η αξιοποίηση του «Ριζοσπάστη» σε δεκάδες χώρους της Βιομηχανίας, ιδιαίτερα σε νέους, με το αντίστοιχο άρθρο που ετοιμάστηκε με βάση τη ζωντανή πείρα της ΤΟ και με τη συμμετοχή συντρόφων από διάφορους κλάδους.

Οσον αφορά την ίδια την εκδήλωση, με βάση το περιεχόμενό της διαμορφώθηκαν και αξιοποιήθηκαν αντίστοιχα ταμπλό, ενώ φτιάχτηκε και προβλήθηκε βίντεο με τη συμμετοχή συντρόφων από την ΤΟ. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.

Καλύτερη επαφή με τη νέα βάρδια του βιομηχανικού προλεταριάτου

Η πρωτοβουλία που πήραμε, μας βοήθησε να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα για τη νέα βάρδια του βιομηχανικού προλεταριάτου, που υπάρχει σε όλους τους κλάδους και που στα μεγάλα εργοστάσια αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα και αντικειμενικά θα πρέπει να σηκώσει μεγάλο βάρος στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος συνολικότερα.

Η δουλειά που αναπτύξαμε, μας βοήθησε να γνωρίσουμε καλύτερα πώς σκέφτεται, την επίδραση που ασκεί πάνω της η αστική ιδεολογία, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν να την κερδίσουμε με τις ιδέες μας, γιατί από τη θέση της στην παραγωγή τής δίνεται η δυνατότητα πιο εύκολα να κατανοήσει τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του καπιταλισμού. Η δουλειά που αναπτύξαμε, μας δίνει τη δυνατότητα σήμερα από καλύτερες θέσεις να απευθυνόμαστε, να συζητάμε και να παρεμβαίνουμε στους νέους σε ηλικία εργάτες των κλάδων, να προβάλουμε πιο ολοκληρωμένα το Πρόγραμμα του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα, μας έδωσε τη δυνατότητα να γίνουμε πιο ικανοί στη διαμόρφωση και εμπλουτισμό των αιτημάτων και διεκδικήσεων για τους νέους εργάτες, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Μπορούμε να πούμε πως έγινε ένα σημαντικό βήμα σε εργοστάσια και χώρους δουλειάς όπου δεθήκαμε με περισσότερους νέους εργάτες, αποκτήσαμε πιο γερούς πολιτικούς δεσμούς, ενώ αλλού ανοίξαμε το δρόμο για να παρέμβουμε πιο αποτελεσματικά στη συνέχεια, με παρακολούθηση και έλεγχο.

Σε κάθε περίπτωση, όλη αυτή η δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι δυνάμεις μας, συνέβαλλε ώστε να είναι σήμερα πιο κατανοητή η ανάγκη σταθερής και μόνιμης παρέμβασης στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, ότι είναι καθοριστικής σημασίας για το σύνολο των στόχων του Κόμματος, για την ισχυροποίησή του με νέες δυνάμεις από την εργατική τάξη, αλλά και για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.


Το Γραφείο της ΤΕ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ