Παρασκευή 8 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Εμπροσθοβαρής αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο τις αναταράξεις στην Ευρωζώνη

Αμεση υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων αξιώνουν οι βιομήχανοι, ενώ γίνεται λόγος για προβλήματα στους «αδύναμους κρίκους» από την αβεβαιότητα στην ΕΕ

«H αβεβαιότητα του Brexit δημιουργεί προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό τομέα κυρίως στις χώρες που θεωρούνται "αδύναμοι κρίκοι"», τόνισε χτες υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης, ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς και του συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ την Τρίτη, όπου αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις σχετικά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Αν και η πορεία του αντιλαϊκού προγράμματος δεν αναφέρεται στην επίσημη ατζέντα του Γιούρογκρουπ, παράγοντες της Ευρωζώνης επαναφέρουν το ζήτημα της επιτάχυνσης των αντιλαϊκών μέτρων που βρίσκονται σε «εκκρεμότητα», τα οποία αφορούν στο κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης». Σύμφωνα με τον ίδιο υψηλόβαθμο αξιωματούχο, τα προαπαιτούμενα μέτρα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβρη, επισημαίνοντας ότι καταγράφεται κάποια «καθυστέρηση»...

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο «Γαλλικό Πρακτορείο» δήλωσε ότι «το ΔΝΤ είναι ο βολικός αποδιοπομπαίος τράγος στην Ελλάδα» και τόνισε πως «το Ταμείο θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις ανάπτυξης, υιοθετηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και φυσικά εφόσον το χρέος αποδειχθεί βιώσιμο». Η ίδια έσπευσε να σχολιάσει πως «μια πιθανή μη συμμετοχή του Ταμείου δεν σημαίνει και την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος».

Κόντρες και παζάρια γύρω από το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο»

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες σχετικά με την επιβολή μέτρων σε Ισπανία και Πορτογαλία, για «παρεκκλίσεις» από τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2015, στη βάση των ενισχυμένων ελέγχων που προβλέπει η διαδικασία του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, «το τελευταίο διάστημα οι δύο χώρες έχουν παρεκκλίνει από τη διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων τους κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και στις δύο χώρες». Σε αυτό το πλαίσιο, οι ενδεχόμενες κυρώσεις αφορούν στην επιβολή προστίμων καθώς και στη μερική αναστολή της πληρωμής κονδυλίων από τα ταμεία της ΕΕ προς τα δύο κράτη της Ευρωζώνης. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, υπάρχει η δυνατότητα μείωσης των προστίμων ή ακόμη και της ακύρωσής τους, στη συνέχεια.

«Σήμερα η συζήτηση δεν είναι για πρόστιμα. Τα επόμενα βήματα ανήκουν στο Συμβούλιο των υπουργών», δήλωσε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ενώ έκανε έκκληση να μην προβούν τα μέσα ενημέρωσης σε «εικασίες» ήδη από «σήμερα», σε μια δήλωση που φαίνεται να συνδέεται με τον κίνδυνο εξάπλωσης των «αβεβαιοτήτων» που εκδηλώνονται στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, η πρόταση της Κομισιόν πρέπει να εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ (πιθανόν στην προσεχή συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ), ενώ στη συνέχεια η Κομισιόν θα προχωρήσει στην επιβολή τυχόν κυρώσεων.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Α. Κόστα, με επιστολή του προς την Κομισιόν, επισήμανε πως «οι κυρώσεις δεν θα γίνουν κατανοητές από τον πορτογαλικό λαό που πέρασε μία σοβαρή οικονομική ύφεση και επιβαρύνθηκε με μέτρα λιτότητας και θα υπάρξει κίνδυνος να αναπτυχθούν αντιευρωπαϊκά αισθήματα». Ουσιαστικά, δηλαδή, «συμβουλεύει» την Κομισιόν, με στόχο την αποτροπή νέων κλυδωνισμών...

Στην εν λόγω επιστολή (με ημερομηνία 4/7), ο Πορτογάλος πρωθυπουργός αναφέρει ότι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και οι επιπτώσεις του στην ΕΕ θα πρέπει να παρακινήσουν την Επιτροπή να αποτιμήσει τις συνέπειες της εφαρμογής κυρώσεων σε «πολιτικό επίπεδο».

Οι εγχώριοι βιομήχανοι

«Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας επιβάλλεται να γίνει από σήμερα χώρα προορισμού επενδυτικών κεφαλαίων. Ας αρχίσουμε, λοιπόν, να υλοποιούμε άμεσα τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχους και χρονοδιαγράμματα».

Τα παραπάνω τονίζει ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του, θέτοντας τις προτεραιότητες για την επάνοδο σε ρυθμούς ανάκαμψης για το εγχώριο κεφάλαιο. Στις προτεραιότητες του ΣΕΒ βρίσκονται οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών δικτύων «όπου υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον», τα φορολογικά κίνητρα και οι «υπεραποσβέσεις» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ αξιώνουν χαρακτηριστικά να«τελειώσουμε μια ώρα ταχύτερα με τις εταιρικές αναδιαρθρώσεις και τα "κόκκινα" δάνεια».

Ταυτόχρονα, επαναφέρουν την ανάγκη διαμόρφωσης σταθερού πολιτικού σκηνικού, τονίζοντας: «Η χώρα σήμερα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε οικονομική και πολιτική στασιμότητα. Ο χρόνος, που περνάει ανεκμετάλλευτος δεν γυρίζει πίσω και επιβαρύνει δυσανάλογα το μέλλον. Στις δημοκρατίες λέγεται ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Μπορεί όμως και να υπάρξουν και γι' αυτό πρέπει να αποφευχθούν σενάρια ακυβερνησίας που μπορεί να προκύψουν από πειραματισμούς στον εκλογικό νόμο».

Ειδική ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα της πλουτοκρατίας

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) σε χτεσινή συνεδρίαση υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, συζήτησε το θέμα της προωθούμενης ρύθμισης για τα αδήλωτα εισοδήματα της εγχώριας πλουτοκρατίας, είτε αυτά έχουν φυγαδευτεί σε τράπεζες του εξωτερικού και άλλους φορολογικούς παραδείσους, είτε βρίσκονται εντός της χώρας.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, το «θεσμικό πλαίσιο του Προγράμματος Οικειοθελούς Γνωστοποίησης Περιουσιακών Στοιχείων (...) θα δίνει μια τελευταία δυνατότητα στους μη συνεπείς φορολογούμενους να γνωστοποιήσουν τα αδήλωτα περιουσιακά τους στοιχεία, πριν επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση διαπίστωσης αναληθών φορολογικών δηλώσεων». Παράλληλα, επισημαίνεται πως «οι διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες, ώστε οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα περιέχουν και τις διατάξεις για την εφαρμογή του περιουσιολογίου, να κατατεθούν πολύ σύντομα στη Βουλή».

Στο χτεσινό ΚΥΣΟΙΠ συζητήθηκε και το ζήτημα της ρύθμισης των στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και προγράμματα αναχρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών.

Μπαράζ κατασχέσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Στον απόηχο της δημοσιοποίησης του «τεχνικού μνημονίου» συνεργασίας μεταξύ της συγκυβέρνησης και των «θεσμών», η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δημοσιοποίησε χτες τη λίστα με 13.730 ονόματα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, φυσικών και νομικών προσώπων, με ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω των 150.000 ευρώ, για το καθένα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη λίστα φιγουράρουν γνωστά ονόματα εταιρειών που έχουν «βαρέσει κανόνια», εδώ και πολλά χρόνια, ενώ είναι απόλυτα φανερό ότι η συγκεκριμένη κατηγορία δεν πρόκειται να αποδώσει ούτε «δεκάρα τσακιστή»...

Κι ενώ σηκώνεται αυτός ο κουρνιαχτός, την ίδια ώρα στο «τεχνικό μνημόνιο» προβλέπεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στοχοθεσία, προκειμένου να συγκεντρωθούν στο κρατικό ταμείο, οι ληξιπρόθεσμες «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών, είτε αυτές προέρχονται από τα χαράτσια της σημερινής κυβέρνησης είτε από αυτές που έχουν αφήσει «παρακαταθήκη» οι προκάτοχοί της...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ