Σάββατο 21 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΣΙΑΣ - ΕΥΡΩΠΗΣ
Διαδηλώσεις και γαλλο - γερμανικές αντιθέσεις πολιτικής έναντι της ΛΔ Κορέας

Τεράστια ήταν η διαδήλωση των εργαζομένων

Associated Press

Τεράστια ήταν η διαδήλωση των εργαζομένων
ΣΕΟΥΛ.-

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χτες σε κεντρικό σημείο της Σεούλ, για να στείλουν για μια ακόμη φορά το μήνυμα πως οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να θυσιαστούν στο βωμό της ελεύθερης αγοράς ή να συναινέσουν με τη σιωπή τους στο ολοένα και αυξανόμενο άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς του πλανήτη. Το μήνυμα, που ήταν γραμμένο σε πανό αλλά και σε κόκκινες και μπλε επιμετωπίδες που ανέγραφαν τη λέξη «αγώνας» στα μέτωπα των διαδηλωτών, διαδόθηκε σχεδόν σε κάθε γωνιά της γης από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Αντίθετα, έφτασε με σχετική καθυστέρηση στα αυτιά των δεκάδων ξένων ηγετών και ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων από 25 χώρες της ΕΕ και της Ασίας που ολοκλήρωναν χτες τις εργασίες της διήμερης Συνόδου Ασίας - Ευρώπης (ASEM). Αφορμή; Το γεγονός πως οι πάνω από 10.000 διαδηλωτές δεν κατάφεραν να φθάσουν ούτε καν μερικές εκατοντάδες μέτρα έξω από το Συνεδριακό Κέντρο της ΑSΕΜ στη Σεούλ, καθώς οι νοτιοκορεατικές αρχές είχαν επιστρατεύσει περισσότερους από 30.000 αστυνομικούς για να καταστείλουν την κινητοποίηση!

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», χτες το μεσημέρι στη Σεούλ κινητοποιήθηκαν κατά της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης πάνω από 10.000 διαδηλωτές, περίπου το μισό απ' ό,τι ήλπιζαν πως θα συγκεντρώσουν οι διοργανωτές της κινητοποίησης.

Στην προσυγκέντρωση ακούστηκαν συνθήματα κατά της ελεύθερης αγοράς και της αυξανόμενης διαφοράς ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, αλλά και κατά της πολιτικής πρακτικής πολλών κυβερνήσεων να προβαίνουν κάθε τόσο σε αντεργατικά και αντι-λαϊκά μέτρα που επιτάσσουν τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πολλοί από τους διαδηλωτές φορούσαν στα μέτωπα μπλε και κόκκινες κορδέλες, όπου αναγραφόταν μοναχά η λέξη «αγώνας».

Οταν το πλήθος των διαδηλωτών κίνησε προς την περιοχή του Συνεδριακού Κέντρου της ASEM, ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις περίπου 30.000 ανδρών (εκ των οποίων αρκετοί ήταν ντυμένοι με πολιτικά ρούχα) κινητοποιήθηκαν, για να εμποδίσουν την πρόσβασή τους, στρέφοντας μάλιστα προς την κατεύθυνση του πλήθους δύο μεγάλες κάνουλες νερού... και μπλοκάροντας τους παρακείμενους δρόμους στήνοντας σε διάφορα σημεία μεγάλους κάδους απορριμμάτων!

Τελικώς, μετά από περίπου σαράντα λεπτά και αφού οι διαδηλωτές δεν κατάφεραν να πλησιάσουν το Συνεδριακό Κέντρο παρά μόνον σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου, το πλήθος διαλύθηκε ήρεμα.

Σύμφωνα με αστυνομικές αρχές της Σεούλ, στη διάρκεια αυτής της κινητοποίησης δεν έγιναν επεισόδια ούτε συλλήψεις, ενώ το «Ασοσιέιτεντ Πρες», επικαλούμενο δηλώσεις Νοτιοκορεάτη αστυνομικού αξιωματούχου «το πλήθος των διοργανωτών δεν ήταν το αναμενόμενο και αποδιοργανώθηκε, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των αστυνομικών δυνάμεων»...

Νωρίτερα, χτες, σε άλλο σημείο της Σεούλ, αστυνομικές δυνάμεις και περίπου 400 διαδηλωτές συγκρούστηκαν, με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό τριών διαδηλωτών και τη σύλληψη τουλάχιστον ενός.

Γαλλογερμανικές διαφορές «τακτικής» έναντι της Πιονγιάνγκ

Σπινθήρες βγήκαν χτες από την αίθουσα συνεδρίασης του ASEM, όταν Γερμανοί και Γάλλοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή την πολιτική τακτική έναντι της Λαϊκής Δημοκρατίας Κορέας. Ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, επέμεινε πως το Βερολίνο θα προχωρήσει στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Πιονγιάνγκ... όχι μόνον γιατί «αυτό θα συνεισφέρει στο κλίμα εκτόνωσης της έντασης» απ' την Κορεατική Χερσόνησο και θα βοηθήσει τους λαούς της περιοχής, αλλά και επειδή ζητήθηκε κάτι τέτοιο από τη βορειοκορεατική κυβέρνηση. Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ανέβασε τους τόνους, λέγοντας πως η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με μία χώρα «δεν είναι ζήτημα πολιτικής αλλά τεχνικό θέμα», καλώντας τις χώρες - μέλη της ΕΕ να προβούν σε ένα τέτοιο μέτρο εφ' όσον η ΛΔ Κορέας ικανοποιήσει δύο ζητήματα: αυτό της βελτίωσης της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και το άλλο της στρατιωτικής θέσης και ετοιμότητας της χώρας...

Στο κέντρο αυτής της αντιπαράθεσης βρέθηκε και η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, η οποία προχτές είχε προβεί στην ανακοίνωση της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα σε Λονδίνο - Πιονγιάνγκ. Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση του Γάλλου προέδρου, ο Μπλερ του είπε «πολύ ωραία πως ήταν έτοιμος να στείλει απεσταλμένο του στην Πιονγιάνγκ, εάν όλες οι χώρες - μέλη της ΕΕ είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο»....

Παρά το γεγονός πως οι τόνοι ανάμεσα στις δύο πλευρές φάνηκαν να κατεβαίνουν, εντούτοις η γκρίνια ανάμεσα σε Βερολίνο και Παρίσι δε φάνηκε να λήγει με την ολοκλήρωση των εργασιών της διήμερης συνόδου...

Οι ηγέτες και αξιωματούχοι των 25 χωρών, που συμμετείχαν στη διήμερη συνάντηση Ασίας-Ευρώπης στη Σεούλ, υιοθέτησαν το κείμενο διακήρυξης που είχε ετοιμάσει η νοτιοκορεατική κυβέρνηση απευθύνοντας μήνυμα «ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας στην Κορεατική Χερσόνησο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ