Τετάρτη 20 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δηλώσεις, παραλειπόμενα και ανταγωνισμοί...

Οι εξελίξεις που συνοδεύουν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, αλλά και τα όσα προηγήθηκαν της απόπειρας, πρέπει να ιδωθούν σε ένα πλαίσιο σύνθετων ανταγωνισμών, για τις ισορροπίες σε όλη τη Μέση Ανατολή και όχι μόνο. Σε αυτή τη βάση, χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση όλων των δεδομένων, καταγραφή πλευρών που αποκτούν τη δική τους σημασία στο ευρύτερο φόντο. Πολλά από αυτά βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά, άλλα φωτίζονται κάτω από νέο φως, άλλα περνάνε στα ψιλά, ενώ κυκλοφορούν και πολλά αντιφατικά στοιχεία, εν μέρει ενδεικτικά και του «κουβαριού» των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και ανακατατάξεων.

Ορισμένα μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα καταγράφουμε εδώ:

  • Οι διεθνείς αντιδράσεις με ενδιαφέρον. Σε αυτές εντάσσεται και η αντίδραση του Ιράν, που χαιρέτισε την αποτυχία του πραξικοπήματος. Ενδιαφέρον είχαν δημοσιεύματα ιρανικών ΜΜΕ, όπως του δικτύου «Javan Online», που, επικαλούμενο δηλώσεις του συμβούλου του προέδρου της ιρανικής βουλής, Αλί Λαριτζανί, κατηγόρησε ΗΠΑ, Ισραήλ, Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία για την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης ΑΚΡ. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε δηλώσεις του βουλευτή Γκολαμρεζά Τζαφαρτζαντέχ, που, επικαλούμενος ενημέρωση του κοινοβουλίου, κεκλεισμένων των θυρών, από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ανέφερε πως η Σαουδική Αραβία ήταν πιθανότατα πίσω από το πραξικόπημα. Το ιρανικό δίκτυο «Press TV», επικαλούμενο, επίσης, δηλώσεις του Μ. Τζ. Ζαρίφ, μετέδωσε πως «ορισμένες χώρες όπως η Σ. Αραβία και το Κατάρ προτιμούσαν την κλιμάκωση της απόπειρας πραξικοπήματος κατά της τουρκικής κυβέρνησης». Ο ίδιος ο Ζαρίφ μέσω Τουίτερ χαιρέτισε την άμυνα της δημοκρατίας και της εκλεγμένης κυβέρνησης του τουρκικού λαού, λέγοντας ότι «αποδεικνύουν πως τα πραξικοπήματα δεν έχουν θέση στην περιοχή μας και είναι καταδικασμένα να αποτύχουν», ενώ σε άλλο μήνυμά του σημείωσε πως «η σταθερότητα, η δημοκρατία και η ασφάλεια του τουρκικού λαού είναι σημαντικά» και είναι «επιτακτική η ενότητα και η σύνεση». Από την πλευρά του, ο βασιλιάς Σαλμάν της Σ. Αραβίας κάλεσε τον Ερντογάν για να τον συγχαρεί για την αποτυχία του πραξικοπήματος. Το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, σημείωσε ότι οι σαουδαραβικές αρχές παρακολούθησαν «με μεγάλη ανησυχία την απόπειρα πραξικοπήματος που απείλησε την αποσταθεροποίηση της σταθερότητας και ασφάλειας της Τουρκίας».
  • Ο «ρόλος» που διαδραμάτισε ο συσχετισμός σε νευραλγικά σημεία, όπως η βάση στο Ιντσιρλίκ, που πολλά δημοσιεύματα εμφανίζουν ως έδρα των πραξικοπηματιών. Η συγκεκριμένη βάση έχει κομβική σημασία για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία - Ιράκ. Τον τελευταίο μήνα, μάλιστα, βρέθηκε στο επίκεντρο και της «δυσαρέσκειας» που προκάλεσε στη Γερμανία η άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν τα γερμανικά στρατεύματα που σταθμεύουν εκεί (στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στις επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους»). Μάλιστα, η άρνηση αυτή έκανε μέλη της γερμανικής Βουλής να δηλώνουν πως «αν η Τουρκία εξακολουθεί να εμποδίζει επισκέψεις Γερμανών αξιωματούχων, θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες... θα πρέπει να δούμε πού μπορούμε εναλλακτικά να συνεχίσουμε αυτή την αποστολή». Ο επικεφαλής των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Αντρέ Βούστνερ, ανέφερε ότι «γρήγορες αντιδράσεις είναι λάθος», υποστηρίζοντας ότι μια αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων θα βοηθούσε το «Ισλαμικό Κράτος» και αναφερόμενος στον Τούρκο Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «έχει σκάψει μόνος του το λάκκο του και πρέπει να δούμε πώς θα βγει από αυτόν χωρίς να πληγεί η εικόνα του». Να σημειωθεί ότι αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως στη βάση του Ιντσιρλίκ έγινε διακοπή ηλεκτροδότησης το βράδυ της Παρασκευής και ότι έως σήμερα γίνεται με γεννήτριες η ηλεκτροδότηση των αμερικανικών εγκαταστάσεων στη βάση όπου βρίσκονται περίπου 2.700 Αμερικανοί στρατιωτικοί, ενώ πιστεύεται πως υπάρχουν αμερικανικά «μικρά» τακτικά πυρηνικά όπλα. Ερωτηθείς σχετικώς, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου απέφυγε να σχολιάσει την ύπαρξη των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη βάση Ιντσιρλίκ ή τις επιπτώσεις από τις συλλήψεις ανώτερων Τούρκων στρατιωτικών αξιωματούχων στις αμερικανο-τουρκικές στρατιωτικές σχέσεις.
  • Οι ενδείξεις όξυνσης των παζαριών της Τουρκίας με στενούς της εταίρους. Μέρος των αμερικανικών ΜΜΕ επέμενε χτες ότι ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Φίκρι Ισίκ, δε θα παραστεί στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Αμυνας του «συνασπισμού» κατά του ΙΚ (βλ. σχετικό θέμα στα Διεθνή), απουσία στην οποία αναφέρθηκε στη χτεσινή ενημέρωση συντακτών και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην «περιορισμένη επικοινωνία» Αμερικανών - Τούρκων στρατιωτικών αξιωματούχων μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Στο μεταξύ, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Military Times», επικαλούμενη αξιωματούχους του Πενταγώνου, σημείωσε πως Κάρτερ και Ισίκ «δεν έχουν μιλήσει» και αντ' αυτού υπάρχουν επικοινωνίες σε κατώτερο επίπεδο, κυρίως σε «ζητήματα επιχειρησιακά και επιμελητηριακής υποστήριξης».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ