Τετάρτη 20 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εσωκομματικές εντάσεις με φόντο την ομιλία - «καρμπόν»...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε μπούμερανγκ φαίνεται πως μετατράπηκε η απόπειρα της συζύγου του δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ, Μελάνια, να εξάρει τις ηγετικές ικανότητες και τις «ευαισθησίες» του συζύγου της στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στο Κλίβελαντ του Οχάιο, μετά τη διαπίστωση διεθνών ΜΜΕ πως «αντέγραψε» αυτούσιες παραγράφους από ομιλία που εκφώνησε, σε ανάλογη περίσταση, η Μισέλ Ομπάμα το 2008.

«Πολύ κακό για το τίποτε», βέβαια, αφού ούτως ή άλλως η ανούσια ομιλία της Μέλανια Τραμπ δεν σχετιζόταν με τα πραγματικά προβλήματα του αμερικανικού λαού, αλλά με τις διαβεβαιώσεις για την «αποφασιστικότητα», τις «ηγετικές ικανότητες» και την «εργατικότητα» του συζύγου της. Ενός ανθρώπου που, μεταξύ άλλων, θησαύρισε αγοράζοντας για ένα πιάτο φαΐ τις περιουσίες χιλιάδων Αμερικανών όταν έσκασε προ ετών η κρίση στην αγορά ακινήτων στις ΗΠΑ...

Και αντιθέσεις...

Στο συνέδριο που βρίσκεται σε εξέλιξη από προχτές, δεν λείπουν οι κατηγορίες των ομιλητών (μεταξύ των οποίων και η μητέρα ενός φρουρού ασφαλείας που σκοτώθηκε σε επίθεση ισλαμιστών το Σεπτέμβρη του 2012 στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη της Λιβύης), εναντίον της υποψήφιας των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, και οι προβλέψεις ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών «θα συνεχίσει να οδηγεί τη χώρα στον κατήφορο».

Ενδεικτικές, πάντως, των μεγάλων αντιθέσεων, ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου και διάφορα «κέντρα», που εκφράζονται ακόμα και μέσα στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, είναι οι διαφωνίες που σημειώθηκαν ακόμη και για τους κανόνες διεξαγωγής του. Εσωκομματικοί αντίπαλοι του Τραμπ αποδοκίμασαν ηχηρά άλλα στελέχη του κόμματος, απαιτώντας ανοιχτή ψηφοφορία για την έγκριση των κανόνων. Τελικά η ψηφοφορία έγινε διά βοής, προκαλώντας την αποχώρηση αρκετών δεκάδων συνέδρων.

Επιπλέον, δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε η «ηχηρή» απουσία πολλών «βετεράνων» του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από το συνέδριο, όπως ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν, που είχε πάρει στο παρελθόν το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές του 2008 και προτίμησε κατά δήλωσή του «πεζοπορία στο Γκραν Κάνιον...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ