Πέμπτη 21 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ψάχνουν τρόπους «επιτάχυνσης» της ιμπεριαλιστικής επέμβασης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Υπουργοί Αμυνας από τουλάχιστον 30 χώρες που συμμετέχουν στη λεγόμενη συμμαχία των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ εξέτασαν χτες στην αεροπορική βάση Αντριους στο Μέριλαντ τρόπους «επιτάχυνσης» των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών επιχειρήσεων που εντείνουν στην ευρύτερη περιοχή βάσει προτάσεων του «οικοδεσπότη» της συνόδου, δηλαδή του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Αστον Κάρτερ.

Ο Κάρτερ, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της συνόδου των ομολόγων του (από την οποία απουσίαζε, λόγω των «ρευστών» εξελίξεων στην Αγκυρα, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Φικρί Ισίκ), ζήτησε από τους ομολόγους του «να κάνουν περισσότερα στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ. «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε» είπε ο Κάρτερ. Σημειώνεται ότι η σύνοδος ήταν η τέταρτη που συγκαλεί ο συγκεκριμένος υπουργός στο πλαίσιο της «συμμαχίας» κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Δεν ανακοινώθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι επόμενες επιχειρησιακές αποφάσεις και κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα που αποφάσισαν οι υπουργοί Αμυνας, πολλοί εκ των οποίων είχαν ξανασυναντηθεί στις αρχές του μήνα στη Βαρσοβία, στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου είχαν αποφασίσει μεταξύ άλλων ΝΑΤΟική «βοήθεια» στις επιχειρήσεις κατά του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, με τη χρήση κατασκοπευτικών αεροσκαφών τύπου AWACS από το ερχόμενο φθινόπωρο για «συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών» και τη δημιουργία «αντιτρομοκρατικού κέντρου» στην Τυνησία.

Το ίδιο 24ωρο, στην Ουάσιγκτον ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, φιλοξενούσε διάσκεψη διεθνών δωρητών για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» στο Ιράκ, την οποία βέβαια προκαλούν εδώ και χρόνια οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Στόχος του Κέρι ήταν να συγκεντρωθούν περίπου 2 δισ. δολάρια για τις ανάγκες των πάνω από 10.000.000 Ιρακινών που έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους και οι οποίοι αναμένεται να ξεπεράσουν τα 13.000.000 έως το τέλος τρέχοντος χρόνου, καθώς θα ξεδιπλώνεται η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ, που είναι στα χέρια του «Ισλαμικού Κράτους» από τον Ιούνη του 2014.

Ο Κέρι θα προεδρεύσει σήμερα της συνόδου Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας στην Ουάσιγκτον, στην οποία εκτός από τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών, ενόψει των σχεδίων για την ανακατάληψη σημαντικών πόλεων όπως η Ράκα στη Συρία και η Μοσούλη στο Ιράκ, θα εξεταστεί και η κλιμάκωση των επιχειρήσεων στη Λιβύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σημερινή σύνοδο θα συζητηθούν επίσης ο συντονισμός των πολιτικών - στρατιωτικών προσπαθειών κατά των τζιχαντιστών, η χρηματοδότηση αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, η καταπολέμηση της ροής ξένων μισθοφόρων του ΙΚ, η σταθεροποίηση της κατάστασης σε περιοχές που ανακαταλαμβάνονται από τους τζιχαντιστές.

Ο ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου Ομπάμα στη συμμαχία κατά του ΙΚ, Μπρετ Μακ Γκερκ, δήλωσε χτες ότι υπάρχουν επιτυχίες στο έδαφος κατά των τζιχαντιστών «αλλά μένει ακόμη πολλή δουλειά γιατί οι προκλήσεις θα μας απασχολήσουν και τα επόμενα χρόνια».

Βίντεο με αποκεφαλισμό 12χρονου

Στο μεταξύ, σάλο προκαλεί διεθνώς αποτρόπαιο βίντεο που δείχνει μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης «Κίνημα Νουρ αλ Ντιν αλ Ζένκι» που συμμετέχει στο λεγόμενο «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» και έχει εκπαιδευτεί από τη CIA, να αποκεφαλίζουν 12χρονο Παλαιστίνιο από προσφυγικό καταυλισμό, επειδή θεωρήθηκε πως πρόσκειται σε φιλοκυβερνητικές συριακές δυνάμεις στην πόλη Χαλέπι της Β. Συρίας. Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών έστειλε επιστολές στον γγ του ΟΗΕ και στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας, απαιτώντας να καταδικαστεί αυτό και άλλα εγκλήματα που διαπράττονται κατά Σύρων πολιτών και όλων όσοι κατοικούν σε προσφυγικούς παλαιστινιακούς καταυλισμούς στη Συρία.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κληθείς να σχολιάσει, είπε πως η υπόθεση ερευνάται και πως εάν επιβεβαιωθεί, θα «μεταβληθούν οι σχέσεις με την οργάνωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ