Παρασκευή 29 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Διεκδικεί μόνιμη εργασία για τις σχολικές καθαρίστριες

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων προχτές η εισήγηση της δημοτικής Αρχής για την αύξηση του ωραρίου των σχολικών καθαριστριών με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ). Πρόκειται για 22 εργαζόμενες στα σχολικά συγκροτήματα του δήμου, που εργάζονται με μειωμένο ωράριο, από πέντε έως είκοσι ώρες τη βδομάδα, οι οποίες διεκδικούν εδώ και χρόνια το αυτονόητο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Παρόντες στη συζήτηση, χαιρετίζοντας τη θέση της δημοτικής Αρχής, ήταν το Σωματείο Σχολικών Καθαριστών - Καθαριστριών και οι 22 εργαζόμενες στα σχολικά συγκροτήματα του δήμου. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Σωματείου Ηλίας Τσούνας τόνισε ότι ο δήμος Πατρέων είναι ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα, που παίρνει τέτοια απόφαση. Παράλληλα στην ίδια απόφαση τονίζεται η απαίτηση για πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό της μισθοδοσίας των εργαζομένων, που σήμερα με βάση τον αντίστοιχο νόμο της κυβέρνησης, πληρώνει ο δήμος, μέσω των ανταποδοτικών.

Παρουσιάζοντας την εισήγηση της δημοτικής Αρχής για το θέμα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Διονύσης Πλέσσας, υπογράμμισε τη θέση της δημοτικής Αρχής για τη διεκδίκηση προσλήψεων στις υπηρεσίες του δήμου με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αναφορικά με τις σχολικές καθαρίστριες ΙΔΑΧ τονίζεται ότι εργάζονται με μειωμένο ωράριο που φτάνει από 5 ώρες τη βδομάδα έως 20 και μαζί με τις σχολικές καθαρίστριες που αμείβονται ανά αίθουσα μέσω των σχολικών επιτροπών (όλες δε με εξευτελιστικές αποδοχές), έχουν πάρει στην πλάτη τους την καθαριότητα και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας για χιλιάδες μαθητόκοσμου και εκπαιδευτικούς.

Σχετικά με την κατάσταση στα σχολικά κτίρια, η δημοτική αρχή σημειώνει ότι ο αριθμός (67 ΙΔΑΧ πλήρους ωραρίου και 22 ΙΔΑΧ μειωμένου ωραρίου) υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών που έχουν τα 264 σχολικά συγκροτήματα του δήμου. Στηλιτεύει δε την κυβέρνηση, η οποία δεν λύνει το πρόβλημα εργασίας των σχολικών καθαριστριών ΙΔΑΧ μειωμένου ωραρίου, αλλά «παραπέμπει το θέμα στους δήμους για την αύξηση του ωραρίου τους μέχρι 40 ώρες ανά βδομάδα με απόφαση των δημοτικών συμβουλίων χωρίς να χρηματοδοτεί την αύξηση του ωραρίου, αλλά μόνο αν το καλύπτουν οι δήμοι, την ίδια ώρα που ολοένα και περισσότερο πετσοκόβει τη χρηματοδότηση στην Τοπική Διοίκηση». Συμπληρώνει δε ότι «ανάλογη αντιμετώπιση επιφύλαξε και στις σχολικές καθαρίστριες που αμείβονται ανά αίθουσα, όπου μείωσε τις αποδοχές τους κατά 10% μέσω των Σχολικών Επιτροπών, ενώ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Τοπική Διοίκηση που προωθεί τώρα η κυβέρνηση ούτε λέξη για τη μονιμοποίησή τους». Και θυμίζει ότι ο δήμος κάλυψε αυτήν τη μείωση με κόστος που ανήλθε στις 72.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ