Τρίτη 2 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ
Ολοκληρώθηκε η καταγραφή αιτημάτων προσφύγων

Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση για την προκαταγραφή αιτημάτων διεθνούς προστασίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, ανακοίνωσε χτες η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου. Τα αιτήματα καταγράφηκαν μέσω προσωρινών ειδικών κέντρων που δημιουργήθηκαν ειδικά για το σκοπό αυτό. Οσοι δεν κατάφεραν να προκαταγραφούν ακόμα και επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα ασύλου μπορούν ακόμα να το κάνουν κλείνοντας ραντεβού, κατά προτίμηση μέσω Skype. Οσοι έχουν ήδη προκαταγραφεί, θα λάβουν γραπτό μήνυμα στο κινητό τους με την ημερομηνία και το μέρος του επόμενου ραντεβού τους με την Υπηρεσία Ασύλου, προκειμένου να υποβάλουν το αίτημά τους, μεταξύ άλλων και για οικογενειακή επανένωση ή μετεγκατάσταση. Μέσω της ευρείας επιχείρησης, χορηγήθηκε σε χιλιάδες ανθρώπους κάρτα αιτούντος άσυλο, η οποία τους επιτρέπει να διαμένουν νόμιμα στη χώρα και να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας και Εκπαίδευσης.

Υπερδιπλάσιοι από τις θέσεις φιλοξενίας είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά του βόρειου Αιγαίου, ανέφερε χτες στο «Βήμα 99,5» η περιφερειάρχης. «Και ένας ακόμη να έρθει, δεν χωράει», είπε χαρακτηριστικά η Χριστίνα Καλογήρου, ζητώντας άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών. Σύμφωνα με την ίδια, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, οι αφίξεις σχεδόν πενταπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα. Οπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Λιμενικό, σε διάστημα μίας βδομάδας (25 Ιούλη - 1 Αυγούστου), σε επτά περιπτώσεις διασώθηκαν συνολικά 310 πρόσφυγες. Την ίδια ώρα, σε 57.115 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στην Αττική βρίσκονται 10.205, στη νότια Ελλάδα 252 και στη βόρεια 22.450. Σε δομές της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ φιλοξενούνται 7.296 άνθρωποι, σε μη οργανωμένες δομές 3.070, ενώ εκτιμάται πως εκτός δομών φιλοξενίας μένουν 2.150 άτομα.

Ανεστάλη, εξάλλου, προσωρινά η απόφαση απέλασης στην Τουρκία Σύρου πρόσφυγα με απόφαση του προέδρου του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, μέχρι τη συζήτηση της αίτησης αναστολής, που ορίστηκε για τις 27/9/2016. Στις αρχές Ιούνη, εκδόθηκε η πρώτη απορριπτική απόφαση σε β΄ βαθμό του αιτήματος ασύλου του Σύρου πρόσφυγα M. F. από την ΙΑ' Κανονική Επιτροπή Προσφυγών, η οποία έκρινε απαράδεκτη την αίτηση ασύλου του, επί τη βάσει εφαρμογής, για τον συγκεκριμένο πρόσφυγα, της έννοιας της «ασφαλούς τρίτης χώρας» ως προς την Τουρκία. Κατά των δύο αυτών αποφάσεων - ασύλου και απέλασης- ασκήθηκαν αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής και με αίτημα προσωρινής αναστολής ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς και του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ