Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Περικοπές στα μισθολογικά δικαιώματα εργαζομένων

Eurokinissi

Οι παραπέρα περικοπές των μισθολογικών δικαιωμάτων εργαζομένων της Βουλής και οι αντιδραστικές διατάξεις όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Πόθεν Εσχες, είναι τα βασικά στοιχεία των νέων τροποποιήσεων του Κανονισμού της Βουλής, που αφορούν κυρίως το β' μέρος του.

Οι σχετικές τροποποιήσεις συζητήθηκαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής και καταψηφίστηκαν μόνο από το ΚΚΕ. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων ψήφισαν υπέρ, ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή ψήφισε παρών.

Οπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους, «εμείς θα ψηφίσουμε κατά, γιατί διαφωνούμε με τη λογική του ενιαίου μισθολογίου όπως εφαρμόζεται συνολικά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα». Σημειώνεται ότι η σχετική ρύθμιση αφορά στην προσαρμογή του βασικού μισθού επιστημονικών συνεργατών στο νέο μισθολόγιο.

Οσον αφορά την Επιτροπή Πόθεν Εσχες, ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι το ΚΚΕ εξαρχής είχε εκφράσει αντιρρήσεις για τη σύνθεσή της (δικαστικοί, εισαγγελείς κ.λπ.), όμως τώρα η κατάσταση γίνεται πιο ανησυχητική. Ανέφερε ως παράδειγμα ότι τώρα, με την τροποποίηση, για να γίνει απαρτία πρέπει να είναι οπωσδήποτε δύο δικαστικοί, ακόμα «και να μην είναι κανένας εκπρόσωπος κόμματος»!

«Επικίνδυνο» χαρακτήρισε και τον «τρόπο λήψης αποφάσεων», καθώς «μπορεί να παρθεί απόφαση με τρία στα εννιά μέλη», ενώ προστέθηκε και το «πρωτοφανές», όπως είπε, «η λευκή ψήφος να θεωρείται "απών"»! Ακόμα, ότι «στις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες πρέπει αυτοί που μειοψηφούν να συμπίπτουν με τη μία ή την άλλη πλειοψηφούσα άποψη».

«Πρόκειται δηλαδή για ζητήματα - πρόσθεσε - που δημιουργούν πολλά ερωτήματα, γι' αυτές τις διατυπώσεις που υπάρχουν μέσα. Κατά τη γνώμη μας, πρέπει να τις αλλάξουμε». «Κατά» ψήφισε και για τα θέματα που αφορούν τη βοηθητική Επιτροπή της Επιτροπής Πόθεν Εσχες, σχετικά με τη θεώρηση των ονομαστικών κουπονιών, αντιδραστική διάταξη που είχε περάσει με το νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. «Καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται ποτέ να μπει σε αυτήν τη διαδικασία θεώρησης και ονομαστικοποίησης των κουπονιών», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ