Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΡΩΣΙΑ - ΙΡΑΝ
Προχωράει η τριμερής συνεργασία

ΜΠΑΚΟΥ.--

Τριμερής συνάντηση Αζερμπαϊτζάν, Ρωσίας και Ιράν πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στην αζέρικη πρωτεύουσα Μπακού με πρωτοβουλία του Προέδρου της χώρας, Ιλχάμ Αλίεφ, που συνάντησε τους ομολόγους του Βλαντιμίρ Πούτιν και Χασάν Ρουχανί. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προώθηση της εμπορικής, ενεργειακής αλλά και της λεγόμενης αντιτρομοκρατικής συνεργασίας. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην κοινή διακήρυξη που εκδόθηκε «οι τρεις πλευρές αποφασιστικά καταδικάζουν την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές και υπογραμμίζουν τη σημασία της διμερούς και τριμερούς συνεννόησης και ανταλλαγής των πληροφοριών, ώστε να εφαρμόζονται πιο αποτελεσματικά τα αντιτρομοκρατικά μέτρα».

Ταυτόχρονα, οι τρεις χώρες απευθύνουν πρόσκληση «στην παγκόσμια κοινότητα να ενώσει τις προσπάθειές της για την πιο αποφασιστική πάλη ενάντια στην τρομοκρατία, το διεθνές έγκλημα, το ναρκεμπόριο και το εμπόριο ανθρώπων και την κυβερνο-πειρατεία. Αναφορικά με τις «μη διευθετημένες περιφερειακές συγκρούσεις», υπογραμμίζουν ότι αυτές αποτελούν «σοβαρό εμπόδιο στην περιφερειακή συνεργασία και γι' αυτό απαιτείται να βρεθούν το γρηγορότερο δυνατό ειρηνικές λύσεις μέσα από διαπραγματεύσεις στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων που απορρέουν από αυτό». Φυσικά, όλα αυτά, αποκομμένα από τις πραγματικές αιτίες των συγκρούσεων, δηλαδή τα καπιταλιστικά κέρδη που και οι τρεις ηγεσίες υπηρετούν, είναι ένα ευχολόγιο για ...έναν πιο δίκαιο καπιταλιστικό κόσμο.

Κατά τα άλλα, οι τρεις ηγέτες για λογαριασμό των μονοπωλίων τους, κατέληξαν να προχωρήσει ο λεγόμενος σιδηροδρομικός διάδρομος «Βορράς - Νότος», μήκους 7.500 χλμ. που θα συνδέει τις αγορές του Ιράν αλλά και της Ινδίας με αυτές της Ρωσίας και κατ' επέκταση της Βόρειας Ευρώπης. Επίσης, πέρα από την ενίσχυση των συμφωνιών στην Ενέργεια σε διμερές επίπεδο συμφωνήθηκε να αυξηθεί η τριμερής συνεργασία σε αυτόν τον τομέα στην κρίσιμη γεωστρατηγική περιοχή της Κασπίας. Βεβαίως, το Αζερμπαϊτζάν (οι μονοπωλιακοί όμιλοι) αναπτύσσουν μπίζνες με τη Ρωσία και ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ και δυτικά μονοπώλια που αυτό είναι άλλη μια αιτία σφοδρού ανταγωνισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ