Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
«Αναγνωρίζουν» το ρόλο της Ρωσίας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Στην αναγνώριση του ρόλου της Ρωσίας στα ευρύτερα παζάρια των ιμπεριαλιστών για πιθανό τερματισμό του πολέμου στη Συρία, εάν και όταν αποφασίσουν πως αυτό εξυπηρετεί τις γεωπολιτικές επιδιώξεις τους, προχώρησαν ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μπιλντ» και ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Ουμίτ Γιαλτσίν, συναντώντας στη Μόσχα τον Ρώσο ομόλογό του, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

«Ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία είναι αδύνατος δίχως τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, ή την Τουρκία», σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση για το ρόλο της Ρωσίας στη Συρία». Ο ίδιος επανέλαβε τις απαιτήσεις της κυβέρνησής του για «πολιτική μετάβαση στη Συρία δίχως τον Πρόεδρο Ασαντ», αν και άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό για τον πιθανό ρόλο «υποστηρικτών του Σύρου Προέδρου στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου».

Ο Τούρκος υφυπουργός Ουμίτ Γιαλτσίν, νωρίτερα, στη Μόσχα, και ο Ρώσος ομόλογός του, Μ. Μπογκντάνοφ, συζήτησαν για τουλάχιστον τέσσερις ώρες τον πόλεμο στη Συρία, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με τον Τούρκο αξιωματούχο να συμφωνεί επίσης πως «η στρατιωτική κρίση στη Συρία δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τη Ρωσία».

Ο Ρώσος ομόλογός του, μιλώντας στο πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, μετέφερε το ζωηρό ενδιαφέρον της Αγκυρας για «πιο ενεργές επαφές με μας σε όλη τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στη Συρία», και πρόσθεσε πως αμφότεροι επιβεβαίωσαν «αυτό που είχε πει ο Τούρκος Πρόεδρος, πως είναι αδύνατο να βρεθούν λύσεις στα περιφερειακά προβλήματα και να επιλυθεί η συριακή κρίση δίχως τη Ρωσία».

Παράλληλα, αξιωματούχοι του ΟΗΕ ζήτησαν να εφαρμοστεί επειγόντως «εκεχειρία» στο Χαλέπι, σημειώνοντας ότι πάνω από 2.500.000 άνθρωποι δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό.

Αργότερα χτες βράδυ, είχε προγραμματιστεί ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, και τον συντονιστή ανθρωπιστικής αρωγής του ΟΗΕ, Στίβεν Ο' Μπράιεν, για την κατάσταση στο Χαλέπι.

Αμερικανική στρατιωτική «βοήθεια» στο Λίβανο

Εν μέσω τέτοιων εξελίξεων, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως έδωσαν όπλα και πολεμοφόδια αξίας 50.000.000 δολαρίων στο στρατό του Λιβάνου για να ενισχύσουν υποτίθεται τις επιχειρήσεις «σε βάρος τζιχαντιστών κοντά στα σύνορα με τη Συρία».

Δύο χρόνια από τις επιθέσεις των ΗΠΑ

Στο Ιράκ, πάντως, Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι έκαναν απολογισμό για τα πρώτα δύο χρόνια από την έναρξη των αεροπορικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Είπαν ότι μέσα σε αυτό το διάστημα πραγματοποίησαν «πάνω από 9.600 επιδρομές» και ότι οι ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το 40% του εδάφους που είχαν πάρει οι τζιχαντιστές. Επιβεβαιώθηκε επίσης πως οι ΗΠΑ αποφάσισαν την περασμένη Παρασκευή την αποστολή 400 στρατιωτών στο βόρειο Ιράκ ενόψει της επικείμενης κλιμάκωσης της επιχείρησης ανακατάληψης της Μοσούλης, πέρα από τους 560 που έστειλαν τον περασμένο μήνα και τους άλλους 3.800 στρατιωτικούς που βρίσκονται σήμερα στο Ιράκ με το πρόσχημα καταπολέμησης των τζιχαντιστών.

  • Η γερμανική αστυνομία συνέλαβε χτες 24χρονο Σύρο πρόσφυγα έπειτα από πληροφορίες που έλαβε ότι σχεδίαζε επίθεση, πιθανόν με ισλαμιστικά κίνητρα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ