Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στέλνει τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ στα λαϊκά νοικοκυριά

Στις 18 Αυγούστου ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο Taxisnet

Eurokinissi

Στις 18 Αυγούστου θα ξεκινήσει σταδιακά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο Taxisnet, ενώ το φετινό χαράτσι θα καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες στα τέλη του Σεπτέμβρη και η τελευταία στα τέλη Γενάρη 2017.

Με βάση τις διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα, σημαντικό τμήμα των λαϊκών νοικοκυριών θα καταβάλει διογκωμένους φόρους σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Ειδικότερα:

-- Αυξάνεται ο φόρος για τα οικόπεδα με την επιβολή νέων, αυξημένων έως και 25%, συντελεστών υπολογισμού του φόρου.

-- Μειώθηκε στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα και επιβάλλονται νέοι αυξημένοι συντελεστές.

Υπενθυμίζεται ότι τα αγροτεμάχια εξαιρέθηκαν, την τελευταία στιγμή, από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου και αυτό εξαιτίας της αδυναμίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να υπολογίσει τα ποσά του αναλογούντος φόρου. Ωστόσο, το νέο αντιλαϊκό μέτρο θα εφαρμοστεί στον ΕΝΦΙΑ που θα επιβληθεί το 2017.

Παράλληλα, από το 2017, αναμένεται να επανέλθουν και τα άλλα μέτρα που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να τα «αποσύρει» στη συνέχεια. Σε αυτό το πλαίσιο, από το 2017, χάνουν την έκπτωση κατά 50% στον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισοδήματα από τόκους 300 ευρώ, που αφορούν νοικοκυριά με συγκεκριμένα χαμηλά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Εκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έχουν νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ και περιουσιακά στοιχεία μέχρι 80.000 ευρώ. Επιπλέον, για ιδιοκτήτες με εισοδήματα από τόκους ύψους 600 ευρώ καταργούνται οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ που ίσχυαν σε κατηγορίες πολύτεκνων νοικοκυριών, πάντα με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Βαρέλι δίχως πάτο

Σε συνέχεια, εξάλλου, της παραπέρα απογείωσης της φοροληστείας απέναντι σε μισθούς και συντάξεις, τα «φρέσκα» αντιλαϊκά χαράτσια της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

  • Από τις 15 Οκτώβρη, αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 5 λεπτά ανά λίτρο, η οποία, σε συνδυασμό με τη διόγκωση του ΦΠΑ, θα οδηγήσει σε αυξήσεις της τάξης των 8 λεπτών ανά λίτρο.
  • Από την 1/1/2017 αυξάνεται από 670 σε 700 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ο ΕΦΚ στην αμόλυβδη βενζίνη. Από την ίδια ημερομηνία, αυξάνεται και ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης από 330 σε 410 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, καθώς και στο υγραέριο κίνησης από 330 σε 430 ευρώ ανά τόνο. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι φόροι στα τσιγάρα, ενώ επιβάλλεται ΕΦΚ στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ