Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σενάρια για νέες αφίξεις προσφύγων στη χώρα μας

Συνεχίζονται οι κόντρες ΕΕ - Τουρκίας

MotionTeam

Στη Λέσβο και συγκεκριμένα στο hot spot της Μόριας βρίσκονται οι 51 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν τις τελευταίες μέρες και οι οποίοι αρνήθηκαν να σταματήσουν. Στη Χίο και στη Σάμο το διήμερο Κυριακής και Δευτέρας οι ροές ήταν μηδενικές. Μέχρι το πρωί της Τρίτης, δεν είχε καταγραφεί άφιξη σκαφών από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Συνολικά, στη χώρα μας βρίσκονται 57.518 πρόσφυγες, σύμφωνα με χτεσινή ενημέρωση του Συντονιστικού, ενώ στη Λέσβο βρίσκονται 4.001 άνθρωποι, στη Χίο 3.072 και στη Σάμο 1.077.

Στο μεταξύ, δημοσιεύματα θέλουν τη Γερμανία να στέλνει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη περίπου 3.000 πρόσφυγες, κάνοντας χρήση του κανονισμού Δουβλίνο 3, που προβλέπει ότι κάθε χώρα - μέλος της ΕΕ μπορεί να στείλει σε άλλο κράτος της Ενωσης όσους πρόσφυγες θεωρεί υπεράριθμους στο έδαφός της. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι πρόσφυγες αναμένεται να έρθουν αεροπορικώς, αρχικά στο Ηράκλειο και τα Χανιά, τον προσεχή Δεκέμβρη, ενώ την απόφαση της Γερμανίας υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση και ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, έκανε λόγο για «χυδαίο λαϊκισμό, που στηρίζεται πάνω σε φαντασιώσεις και συνειδητά ψέματα που οδηγούν σε αντεθνική στάση», διαψεύδοντας έτσι αυτές τις πληροφορίες. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο, είπε, συμπληρώνοντας πως είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Λότερ Ντε Μεζιέρ, στη Γερμανία. «Δεν υπάρχει Δουβλίνο που να εφαρμόζεται, αντί γι' αυτό γίνεται προσπάθεια για νέο κανονισμό και τον Σεπτέμβριο θα πάω στη Γαλλία γι' αυτό το πράγμα» είπε, συμπληρώνοντας ότι για το θέμα συγκροτείται επιτροπή με Γαλλία, Μάλτα και άλλες χώρες, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Αβραμόπουλο.

«Πιέζουμε για να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, αλλά και η Τουρκία πρέπει να καλύψει τις προϋποθέσεις. Αν δεν υπήρχε η συμφωνία θα είχαμε άλλους 200.000 πρόσφυγες και θα δοκιμαζόμασταν σκληρά», επανέλαβε. Σε ό,τι αφορά το θέμα της Κρήτης, ο Γ. Μουζάλας έκανε λόγο για μεταφορά στην Κρήτη 2.000 προσφύγων μάξιμουμ από την υπόλοιπη Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά δε τη δημιουργία κέντρου «οικειοθελούς κράτησης» στην Αμυγδαλέζα, είπε χαρακτηριστικά ότι η Αμυγδαλέζα δεν έκλεισε ποτέ. Οπως εξήγησε, ανασκευάζεται μικρό κομμάτι της δομής που μπαίνει στο πρόγραμμα του Διεθνούς Γραφείου Μετανάστευσης για οικειοθελή μεταφορά των μεταναστών στις πατρίδες τους. «Είναι μερικές εκατοντάδες ανά εβδομάδα, όχι χιλιάδες, πρέπει να είναι υπό κράτηση ώστε να είναι περιφρουρούμενοι, είναι ειδική κατάσταση» διευκρίνισε.

Στο μεταξύ, νέο επεισόδιο στις κόντρες που αφορούν τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας είχαμε τις προηγούμενες μέρες. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε την ΕΕ ότι «ταπεινώνει» την Τουρκία και εξάρτησε για άλλη μια φορά το σεβασμό της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό από τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου (βίζες) για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ. «Ο τουρκικός λαός είναι τραυματισμένος ψυχικά» μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και οι Ευρωπαίοι «μας ταπεινώνουν αντί να βοηθούν την Τουρκία», ανέφερε ο Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σε φύλλο της γερμανικής εφημερίδας «Bild», εκφράζοντας τη λύπη του για το «πάγωμα» των ενταξιακών συνομιλιών ΕΕ - Τουρκίας και των συζητήσεων για την εξαίρεση των Τούρκων υπηκόων από τις θεωρήσεις εισόδου.

Ο ίδιος απαίτησε και πάλι τη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες, που είναι το αντάλλαγμα για τη μεταναστευτική συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που συνήφθη το Μάρτη, με την ελπίδα ότι θα συγκρατηθούν οι παράτυποι διάπλοι από τις τουρκικές αρχές προς τα ελληνικά νησιά. «Είναι σαφές: είτε εφαρμόζουμε όλοι τις συμφωνίες μαζί είτε τις βάζουμε όλοι στην άκρη», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στη «Bild».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ