Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πλούσιο το πρόγραμμα στο χώρο του Πολιτισμού

Από τις περσινές παραστάσεις
Από τις περσινές παραστάσεις
Στο γνώριμο, από πέρυσι, χώρο στο Θεατράκι του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» θα στεγαστεί και φέτος ο χώρος του Πολιτισμού.

Μέσα από τις δραστηριότητες, τις εκδηλώσεις, τις παραστάσεις, την εικαστική έκθεση, που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Πολιτισμού, επιδιώκεται να έρθει η νέα γενιά σε επαφή με αγωνιστές, κομμουνιστές καλλιτέχνες, που το έργο τους είναι εμπνευσμένο και ζυμωμένο με τους αγώνες του λαού μας και μάλιστα στις πιο κρίσιμες στιγμές του.

Να μάθει για τη σπουδαία θέση που κατείχε και κατέχει ο Πολιτισμός, ως συστατικό κι απαραίτητο στοιχείο για την ολοκλήρωση της προσωπικότητας του ανθρώπου, σε όλες τις φάσεις της Ιστορίας του Κόμματός μας, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Οι νέοι καλλιτέχνες να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο καλλιτεχνών, που στρατεύτηκαν με τη μεγάλη μας υπόθεση και αυτή η στράτευση δεν τους εμπόδισε να αφήσουν έργα μεγάλης πνοής, που εξακολουθούν να είναι επίκαιρα μέχρι τις μέρες μας.

Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη

Και τις τρεις μέρες στο χώρο του Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί έκθεση με έργα εικαστικών, μαχητών του ΔΣΕ, όπως του Δημήτρη Κατσικογιάννη.

Την Πέμπτη, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - αφιέρωμα στον ποιητή Τάσο Λειβαδίτη από την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ).

Από την περσινή εικαστική έκθεση
Από την περσινή εικαστική έκθεση
Στις 20.00, νέοι ηθοποιοί, μουσικοί και χορευτές θα παρουσιάσουν σε δραματοποιημένη αφήγηση το λογοτεχνικό ρεπορτάζ του Θέμου Κορνάρου, «Θεσσαλονίκη 9-11 του Μάη 1936 (Οι αγώνες του λαού)».

Ηδη, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες. Οι ιδέες πέφτουν «βροχή» για το πώς θα αποδώσουν καλύτερα την εικόνα της Θεσσαλονίκης το Μάη του '36, την αποφασιστικότητα των εργατών, την άγρια καταστολή που επιδεικνύει το αστικό κράτος, όταν νιώθει ότι απειλούνται τα συμφέροντα της τάξης που εκπροσωπεί...

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα από το έργο του Θ. Κορνάρου.

«...Η κυβέρνηση σ' απάντηση ετοίμασε τα οπλοπολυβόλα, τα τανκς και τα συντάγματα.

Κι όταν πια νόμισε πως οι στρατοί της ήτανε έτοιμοι να δώσουνε τη μάχη με τον άοπλο πληθυσμό που ζητούσε ψωμί, άρχισε να προκαλεί: Απειλεί τη Θεσσαλονίκη με κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Κάνει συλλήψεις αυθαίρετες, ετοιμάζει εκτοπίσεις μαζικές και καλεί τους απεργούς... να δεχτούνε το κάλπικο νόμισμα... για να μην πέσει η αξιοπρέπεια του κράτους!

Και για έναν άλλο "δευτερεύοντα" λόγο: Για να μην καταστραφεί το εθνικό προϊόν! Ο καπνός.

Για να μη ζημιωθούνε οι καπνέμποροι δηλαδή.

Με πιο απλά λόγια, η απάντηση του κράτους είναι τούτη: "Δε με νοιάζει πώς ψωφολογούνε οι 40.000 φαμίλιες των καπνεργατών. Φτάνει να σώσω το εμπόρευμα των βιομηχάνων!

"Κι αν δεν ακούσετε, κοιτάξετε: Τα ντουφέκια είναι γυρισμένα απάνω σας" (...).

Η απειλή είναι γενική. Καιρός για σκέψεις δεν υπάρχει. Είναι η ώρα της αποφασιστικής δράσης.

Οι καπνεργάτες αναμετρούν τις δυνάμεις τους. Σαράντα χιλιάδες πειθαρχικός, αποφασισμένος στρατός. Κάθε τέτοιος στρατιώτης και ένας σιδερένιος αρχηγός, έτοιμος να δώσει στον αγώνα και ψυχή και ζωή.

Κοντά σ' αυτή τη σιδερένια καπνεργατική μεραρχία, είναι και τα γερά συντάγματα των ενθουσιασμένων εθελοντών, που είναι γυναίκες, παιδιά και γονιοί των απεργών.

Ολους αυτούς μαζί τους χαρακτηρίζει η βαθιά πίστη στον αγώνα τους.

Μοιάζουνε λιοντάρια που αρκετά κλειστήκανε στα σιδερένια κλουβιά τους...».

Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη

Η Παρασκευή, στο χώρο του Πολιτισμού, είναι μέρα αφιερωμένη στον τιτάνιο αγώνα του ΔΣΕ, αλλά και στους δεκάδες λογοτέχνες, ηθοποιούς, καλλιτέχνες που με το όπλο, αλλά και με την τέχνη τους υπηρέτησαν αυτό τον αγώνα, το λαό μας και το Κόμμα μας την περίοδο 1946 - 1949.

Στις 19.00, θα παρουσιαστεί από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ η παράσταση «ΑΡ.Δ. 1621», που είναι εμπνευσμένη από το Θέατρο του ΔΣΕ. Το Θέατρο του ΔΣΕ, που αποτελεί τη συνέχεια του Θεάτρου του Βουνού, την περίοδο της Κατοχής, είχε τη δική του ξεχωριστή θέση στον αγώνα του ΔΣΕ. Τα κείμενά του γραμμένα κυριολεκτικά μες στη φωτιά της μάχης. Υλικό του η ίδια η Ιστορία, αυτή της ταξικής σύγκρουσης με την αστική τάξη και τους διεθνείς της συμμάχους. Οι παραστάσεις του που όπλιζαν με πείσμα, γνώση, αντοχή και φλόγα τις καρδιές των μαχητών του ΔΣΕ, αλλά και των κατοίκων των χωριών στην περιοχή της Ελεύθερης Ελλάδας, δοσμένες πολλές φορές κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Στις 20.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Λογοτεχνία για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας από τους μαχητές του». Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Θα παρουσιαστούν έργα λογοτεχνών, όπως των Ν. Κυττόπουλου, Μ. Αλεξανδρόπουλου, Κ. Πουρνάρα - Μπόση, Δ. Χατζή, Δ. Ραβάνη - Ρεντή και Γ. Σεβαστίκογλου, που είτε γράφτηκαν την περίοδο του ΔΣΕ, είτε αναφέρονται στον αγώνα του. Η εκδήλωση εντάσσεται στην προετοιμασία για το 5ο Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα 100 χρόνια του Κόμματος, το 2018, με θέμα την επίδραση του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στην ελληνική λογοτεχνία.

Σάββατο 24 Σεπτέμβρη

Στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί παράσταση από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

Οπως αναφέρεται, το Χορευτικό Τμήμα ιδρύθηκε το 1976. Σκοπός του είναι η μελέτη, έρευνα και η μεταφορά του λαϊκού πολιτισμού στο σήμερα, εξυπηρετώντας ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Ο λαϊκός χορός προσεγγίζεται μακριά από τα βέλη του εθνικισμού, επιδιώκοντας να αντληθούν από αυτόν οι πανανθρώπινες αξίες που τόσο ανάγκη έχουμε σήμερα, μέσα σε μια κοινωνία στείρας αμφισβήτησης, αλλοτρίωσης και αποχαυνωτισμού. Το χορευτικό έχει πάνω από 150 μεγάλους και περισσότερα από 600 παιδιά στα παιδικά του τμήματα, ενώ ξεπερνά τις 60 παραστάσεις, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις φορέων της Πάτρας μα και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με μεγάλη επιτυχία και πολλές διακρίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ