Κυριακή 21 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
Επιτυχίες σε γυμναστική - υγρό στίβο

Η γυμναστική και τα αγωνίσματα του υγρού στίβου πρόσφεραν τις διακρίσεις από ελληνικής πλευράς στη δεύτερη βδομάδα των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, που σηματοδότησε και την τελική ευθεία για τη λήξη της διοργάνωσης σήμερα. Πλέον, μετά τις καινούργιες επιτυχίες στους κρίκους, στα 10 χλμ. ανοιχτής θάλασσας και την ιστιοπλοΐα στα σκάφη 470, η ελληνική αποστολή μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχε ως συγκομιδή πέντε μετάλλια, εκ των οποίων δυο χρυσά, ένα ασημένιο και δυο χάλκινα. Σημειώνεται πως υπολειπόταν η προσπάθεια της Κατερίνας Στεφανίδη στον τελικό του επί κοντώ, η οποία τα ξημερώματα του Σαββάτου συγκέντρωνε τις περισσότερες προϋποθέσεις διάκρισης από ελληνικής πλευράς. Σημειώνεται, επίσης, ότι η Βαρβάρα Φίλιου είχε ξεκινήσει τις προσπάθειές της στο σύνθετο ατομικό της ρυθμικής γυμναστικής, ενώ ακόμα υπήρχαν και οι συμμετοχές της εθνικής ανσάμπλ στο σύνθετο ομαδικό, όπως και οι αντίστοιχες στο Μαραθώνιο ανδρών (Μερούσης - Καλομοίρης) και στην ορεινή ποδηλασία (Αντωνιάδης). Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις ελληνικές συμμετοχές στο τελευταίο διήμερο των αγώνων θα υπάρχει στο φύλλο της ερχόμενης Τρίτης 23 Αυγούστου.

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ: Κορυφαίος όλων ο Πετρούνιας

Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο αγώνισμα των κρίκων της ενόργανης γυμναστικής απ' τον Λευτέρη Πετρούνια ήταν (τουλάχιστον μέχρι τη συμμετοχή της Στεφανίδη) η κορυφαία στιγμή για την ελληνική ομάδα τη βδομάδα που πέρασε. Ο αθλητής, επιβεβαιώνοντας - και μάλιστα, χωρίς υπερβολή, με σχετική άνεση - τα προγνωστικά και τις προσδοκίες από ελληνικής πλευράς, ανέβηκε στο πρώτο σκαλοπάτι του βάθρου, συγκεντρώνοντας στο πρόγραμμά του στον τελικό 16.000 β. Μάλιστα, η συγκεκριμένη βαθμολογία είναι η μεγαλύτερη που συγκεντρώνει Ελληνας αθλητής της γυμναστικής σε διεθνή διοργάνωση. Και όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, αποτελούσε στόχο του εξαρχής, καθώς στις μέχρι τώρα πρωτιές του στις διεθνείς διοργανώσεις δεν είχε καταφέρει να φτάσει τόσο ψηλά. Με την πρωτιά του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Λευτέρης Πετρούνιας επιβεβαίωσε ότι δικαίως θεωρείται ο κορυφαίος στο συγκεκριμένο αγώνισμα την τελευταία διετία, έχοντας στο ενεργητικό του εκτός του χρυσού μεταλλίου στο Ρίο και τα αντίστοιχα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής του 2015 και στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του 2015 και 2016. Τον Λευτέρη Πετρούνια ακολούθησαν στο βάθρο ο Βραζιλιάνος Ζανέτι, που ήταν δεύτερος με 15.766, και ο Ρώσος Ντένις Αμπλιάζιν ως τρίτος με 15.700 β.

10 χλμ. ανοιχτής θάλασσας: «Ασημένιο άλμπατρος» ο Γιαννιώτης

Το ελληνικό πλήρωμα των Μάντη - Καγιαλή

Eurokinissi

Το ελληνικό πλήρωμα των Μάντη - Καγιαλή
Συγκλονιστική ήταν η προσπάθεια του Σπύρου Γιαννιώτη στα 10χλμ. ανοικτής θάλασσας, όπου ο 36χρονος κολυμβητής κατάφερε να στεφθεί ασημένιος Ολυμπιονίκης μετά από υπερπροσπάθεια στον ιδιαίτερα απαιτητικό αγώνα. Η επιτυχία λαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις για τον ίδιο, καθώς πρόκειται για το φινάλε της καριέρας του και την επιζητούσε ιδιαίτερα μετά την 4η θέση στην προηγούμενη διοργάνωση του Λονδίνου, όταν έχασε για λίγο το βάθρο. Ο Ελληνας κολυμβητής, αν και ξεκίνησε συντηρητικά και έμεινε αρκετά πίσω μέχρι τα 5.000μ. (24ος στα 2,5 χλμ. και 23ος στο 5 χλμ.) ανέβασε ρυθμούς μετά τα 7 χλμ., ενώ συγκλονιστικό ήταν το τελευταίο χιλιόμετρο. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιαννιώτης έχασε στις λεπτομέρειες το χρυσό, καθώς έφτασε ουσιαστικά πρώτος στο ταμπλό του τερματισμού, ωστόσο στη χεριά (οι αθλητές πρέπει να το χτυπήσουν για να καταγραφεί ο χρόνος τους) τον πρόλαβε ο Ολλανδός Βέρταμ, με τους δυο κολυμβητές να σημειώνουν τον ίδιο χρόνο, 1.52.59.08. Ωστόσο, αργότερα, η ανάλυση του φώτο φίνις απ' τους διοργανωτές έδωσε το χρυσό στον Ολλανδό και το ασημένιο στον Ελληνα πρωταθλητή. Μάλιστα, αν και η ελληνική αποστολή κατέθεσε ένσταση ζητώντας να δοθεί και δεύτερο χρυσό, ο ίδιος ο Σπύρος Γιαννιώτης πάγωσε τις διαδικασίες. Το χάλκινο μετάλλιο στην ίδια κούρσα κατέκτησε ο Γάλλος Μαρίκ Ολιβιέ με χρόνο 1.53.02.

Αξιόλογη στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών θεωρείται και η παρουσία της Κέλλυς Αραούζου που τερμάτισε στην 11η θέση.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: «Χάλκινα» πανιά για Μάντη - Καγιαλή

Σπουδαία επιτυχία στην ιστιοπλοΐα σημείωσε και το πλήρωμα με σκάφη τύπου 470 αποτελούμενο απ' τους Παναγιώτη Μάντη και Παύλο Καγιαλή, που κατάφερε να ανέβει στο τρίτο σκαλί του βάθρου κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Μάλιστα, η επιτυχία του ελληνικού διδύμου έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού μέσα σε όλα κατάφεραν να ξεπεράσουν και τις αρκετές δυσκολίες που υπήρξαν στα αγωνίσματα της ιστιοπλοΐας με συνεχείς αναβολές αγώνων λόγω καιρικών συνθηκών. Η ελληνική βάρκα είχε εξασφαλίσει τη θέση της στο βάθρο πριν ακόμα απ' τις τελικές ιστιοδρομίες που έκριναν τα μετάλλια, δίνοντας μάχη με το πλήρωμα από την Αυστραλία των Μπέλτσερ - Ράιαν για το ασημένιο μετάλλιο, ωστόσο ένα λάθος των Ελλήνων ιστιοπλόων στην τελευταία σημαδούρα έδωσε το δικαίωμα στους Αυστραλούς να βρεθούν στη 2η θέση. Το χρυσό κατέκτησε το πλήρωμα από την Κροατία αποτελούμενο απ' τους Φραντέλα - Μάτενιτς.

ΠΟΛΟ: Βούλιαξαν οι ελπίδες

Ο Λευτέρης Πετρούνιας

Eurokinissi

Ο Λευτέρης Πετρούνιας
Τα κακά μηνύματα για την εθνική ανδρών είχαν αρχίσει να έρχονται απ' τον τελευταίο αγώνα της φάσης των ομίλων. Η ήττα από την Αυστραλία με 12-7 σε ένα αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι και για τις δυο ομάδες μπορεί να έδωσε τροφή για σχόλια (εάν ήταν θέμα επιλογής αντιπάλου), ωστόσο δεν πείραξε και πολύ. Ωστόσο, στη συνέχεια η Ιταλία έπνιξε τα όνειρα της ελληνικής ομάδας, αφού η ήττα με 9-5 και μάλιστα μετά από κάκιστη εμφάνιση, κυρίως στον επιθετικό τομέα, άφησε την εθνική εκτός τετράδας και την έστειλε στους αγώνες κατάταξης. Το ελληνικό συγκρότημα επρόκειτο να αγωνιστεί χτες βράδυ με αντίπαλο την Ουγγαρία για την 5η θέση της γενικής κατάταξης.

ΣΤΙΒΟΣ: Τα απρόοπτα κράτησαν χαμηλά τον Φιλιππίδη

Σε ένα τελικό του επί κοντώ των ανδρών που κράτησε κοντά στις 3 ώρες εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων απ' τους διοργανωτές, ο Κώστας Φιλιππίδης έμεινε μακριά απ' τον καλό του εαυτό, με αποτέλεσμα να καταλάβει την 7η θέση. Εχοντας επιτυχημένο άλμα στα 5,50 μ. και τρεις αποτυχημένες στα 5,60, ο Ελληνας πρωταθλητής δεν μπόρεσε να δικαιώσει τις προσδοκίες για διάκριση, επηρεασμένος σαφώς από την ταλαιπωρία που υπήρξε στον τελικό. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο αγώνα υπήρξε και άλλη μια έκπληξη, με το σπουδαίο όνομα του αγωνίσματος και κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ Γάλλο Λαβινελί να χάνει την πρωτιά απ' τον Βραζιλιάνο Ντα Σίλβα. Κάτι αντίστοιχο ίσχυσε και στον τελικό του τριπλούν, με την Βούλα Παπαχρήστου, παρά τις όποιες προσδοκίες απ' τις καλές εμφανίσεις της φέτος, να μένει στην 8η θέση με καλύτερο άλμα στα 14.26 μ.

Ο Σπύρος Γιαννιώτης

Eurokinissi

Ο Σπύρος Γιαννιώτης
Στα υπόλοιπα πεπραγμένα στο στίβο, αξιόλογη υπήρξε στις κούρσες ταχύτητας των ανδρών αυτή του Κώστα Δουβαλίδη και του Λυκούργου Τσάκωνα, που έφτασαν μέχρι τους ημιτελικούς στα 110μ. εμπόδια και 200μ. αντίστοιχα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πέμπτη καλύτερη συγκομιδή (2016-08-23 00:00:00.0)
Ασημένια ελληνική διάκριση (2012-09-15 00:00:00.0)
Ασημένια ελληνική διάκριση (2012-09-15 00:00:00.0)
Εβδομος ο Γρηγοριάδης (2009-08-04 00:00:00.0)
Ασυγκράτητοι οι Αυστραλοί (2000-09-20 00:00:00.0)
Δείγμα θετικόν (1997-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ