Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Επισκέψεις και επαφές στην Τουρκία

Η Γερμανία εξακολουθεί να πρωτοστατεί σε διάφορα παζάρια

Τις επόμενες μέρες ίσως υπάρξουν εξελίξεις στο ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι Ευρώπης - Τουρκίας, που αλληλεπιδρά και με την «αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών», με δεδομένες μια σειρά από επισκέψεις που αναμένονται στην Τουρκία.

Στο φόντο εκτιμήσεων και προβληματισμών για το ενδεχόμενο «κατάρρευσης» της συμφωνίας του Μάρτη, χτες τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν ότι αύριο, Πέμπτη, φτάνει στην Αγκυρα ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μάικλ Ροθ, προκειμένου να συζητήσει - σύμφωνα με αξιωματούχους - με την τουρκική κυβέρνηση «την ευρω-τουρκική συμφωνία για τους πρόσφυγες και την κατάργηση της βίζας, που φαίνεται όλο και περισσότερο αβέβαιη».

Η επίσκεψη Ροθ προετοιμάζεται σε μια περίοδο που εμφανίζονται διάφορες τριβές μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, με κάθε πλευρά να μελετά πώς καλύτερα θα υπερασπιστεί τα στρατηγικά της συμφέροντα, σε πολλά από τα πεδία όπου το τελευταίο διάστημα δυναμώνουν οι ανταγωνισμοί (π.χ. ισορροπίες σε Μέση Ανατολή, Συρία) αλλά και οι προσπάθειες για συμβιβασμούς. Στη βάση των σύνθετων διεργασιών εντάσσονται και οι προχτεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, ότι η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη, χωρίς ωστόσο να έχουν πέσει οι τόνοι της γερμανικής κριτικής προς την Τουρκία, σε άλλα θέματα. «Μόνη της η Ακτοφυλακή δεν μπορεί να ελέγξει τα θαλάσσια σύνορα. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Η συνεργασία με την Τουρκία για το θέμα των μεταναστών είναι σωστή, διαφορετικά δεν μπορούμε να νικήσουμε τη μάχη ενάντια στους διακινητές», φέρεται να είπε η Μέρκελ, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε πριν από τη συνάντηση που είχε στην Ιταλία με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, όπου ακόμα μια φορά αναδείχθηκε ότι το Προσφυγικό αποτελεί πεδίο εκδήλωσης σύνθετων ιμπεριαλιστικών διεργασιών. Κάλεσε ακόμα σε ένταση των προσπαθειών και «εργασία» για να παραμείνει σε ισχύ η συμφωνία του Μάρτη.

Στις ίδιες δηλώσεις, η Μέρκελ φέρεται να κάλεσε στην υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής παράνομων μεταναστών και με χώρες της Βόρειας Αφρικής «για να μπορέσουμε να ελέγξουμε καλύτερα τις μεταναστευτικές ροές».

Γενικότερα, τα αστικά επιτελεία της Γερμανίας ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά τις εξελίξεις στο Προσφυγικό και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξεταστούν και μια σειρά επαφών που προγραμματίζει η Μέρκελ. Ανάμεσα σε αυτές είναι και οι συναντήσεις με τους ηγέτες χωρών της Κεντρικής Ευρώπης (που ασκούν δριμεία κριτική στην «ανοχή» που μέχρι πρόσφατα το Βερολίνο έδειχνε για τις εισροές μεταναστών στην Ευρώπη), αλλά και με την ελληνική πλευρά, όπως αυτές που κατά ορισμένους ετοιμάζονται ενόψει και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Σεπτέμβρη, στις ΗΠΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Μέρκελ θα συμπροεδρεύσει με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, σε ειδική συνεδρίαση που θα γίνει για τους πρόσφυγες.

Να σημειωθεί ότι στην Αγκυρα αναμένονταν χτες ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, Ελμαρ Μπροκ, και η εισηγήτρια της έκθεσης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, Κάτι Πίρι.

Δοκιμασίες για χιλιάδες ανηλίκους

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αίσθηση προκάλεσε η είδηση του ξυλοδαρμού τεσσάρων ανήλικων Αιγυπτίων προσφύγων, στην πόλη Σαν Κόνο της Σικελίας, από τρεις Ιταλούς που δήλωσαν αργότερα ότι βρίσκονταν σε αυτοάμυνα. Ο ένας από τους Αιγύπτιους συνέχιζε χτες να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο μεταξύ, έκθεση της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ για τις μεταναστευτικές ροές από αναπτυσσόμενες χώρες της Κεντρικής Αμερικής προς τις ΗΠΑ επισημαίνει πως παραμένουν αυξημένα τα «κύματα» παιδιών και εφήβων, που εγκαταλείπουν τις χώρες τους, ασυνόδευτα, με την προσδοκία καλύτερης ζωής και εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπολογίζεται έτσι ότι μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016, περίπου 26.000 ασυνόδευτα παιδιά και έφηβοι έφθασαν στις ΗΠΑ, κυρίως από χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ, η Γουατεμάλα και η Ονδούρα. Αλλα 30.000 άτομα, ως επί το πλείστον γυναικόπαιδα, κατάφεραν με χίλια προβλήματα να φθάσουν στις ΗΠΑ, προσφέροντας φθηνή εργασία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ