Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αρχισε η διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού στους Εργατικούς

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Υπό τη σκιά έντονων αντεγκλήσεων και εσωκομματικών διαφορών σχετικά με το κεντρικό στίγμα σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής που θα πρέπει να χαράξουν οι Εργατικοί, μεταξύ άλλων και ενόψει της πιθανής έναρξης διαπραγμάτευσης μίας διαδικασίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, χιλιάδες μέλη του Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία άρχισαν να συμμετέχουν στη διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού, στέλνοντας την ψήφο τους μέσω ταχυδρομείου.

Οι διεκδικητές της αρχηγίας του κόμματος είναι ο 67χρονος νυν ηγέτης Τζέρεμι Κόρμπιν και ο 46χρονος πρώην δημοσιογράφος του BBC, σκιώδης υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, Σμιθ Οουεν.

Με την έναρξη της διαδικασίας εκλογής νέου αρχηγού, που θα ολοκληρωθεί στις 21 Σεπτέμβρη, οι περίπου 650.000 που είναι εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος άκουσαν τους δύο διεκδικητές να επαναλαμβάνουν υποσχέσεις είτε για πιο δημοκρατικές εσωκομματικές διαδικασίες και αυξημένο ρόλο και λόγω των εργατικών συνδικάτων (όπως έκανε ο Κόρμπιν υποσχόμενος εσωκομματικά δημοψηφίσματα για μείζονα πολιτικά ζητήματα...), είτε για πιο «ενεργό συμμετοχή» των κομματικών μελών στη διαδικασία προσδιορισμού της πολιτικής του κόμματος (όπως επανέλαβε χτες ο Σμιθ Οουεν, που έχει στο πλευρό του και τον πρώτο Μουσουλμάνο δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν).

Ο επόμενος αρχηγός των Εργατικών θα ανακοινωθεί στις 24 Σεπτέμβρη, στη διάρκεια έκτακτου κομματικού συνεδρίου στο Λίβερπουλ.

Συνεχίζονται οι μισθολογικές ανισότητες ανδρών - γυναικών

Το ίδιο 24ωρο, στο Λονδίνο ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα νέας έρευνας, κατά το οποίο οι γυναίκες στη Βρετανία εξακολουθούν να αμείβονται λιγότερο, ιδιαίτερα εφόσον τεκνοποιήσουν, παρά το γεγονός πως η μισθολογική ψαλίδα άνισης αμοιβής μεταξύ των δύο φύλων «έκλεισε» σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Τα δεδομένα που συγκέντρωσε το Ιδρυμα Δημοσιονομικών Μελετών αναφέρουν πως οι γυναίκες με παιδιά κάτω των 12 ετών αμείβονται 33% λιγότερο την ώρα σε σχέση με άνδρες που κάνουν την ίδια δουλειά. Γενικότερα, οι εργαζόμενες στη Βρετανία παίρνουν 18% λιγότερα την ώρα από τους άνδρες συναδέλφους τους, ποσοστό που το 1993 έφτανε το 28%. Επιπλέον, οι άνδρες διευθυντές έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να προαχθούν σε σχέση με τις συναδέλφισσές τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ