Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Το μόνο που εισπράττουν οι εργαζόμενοι είναι ένταση της εκμετάλλευσης

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και τις θέσεις των μεγαλοξενοδόχων, ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΕΥΤΕ) και της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, είπε στον «Ριζοσπάστη»:

«Για ακόμα μια χρονιά, οι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται σε αυτούς, μετρούν αυξημένες αφίξεις τουριστών και ενισχυμένη κερδοφορία. Σε προορισμούς όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Χαλκιδική, η αύξηση των αφίξεων σημειώνει ακόμα και διψήφια ποσοστά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κέρκυρα τα ξενοδοχεία που έχουν προχωρήσει σε κρατήσεις πάνω από τη δυναμικότητά τους, πρακτική που είναι γνωστή ως overbooking, στέλνουν πελάτες στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, αφού η πληρότητα βρίσκεται στο "κόκκινο" σε όλο το νησί. Αξίζει, ακόμα, να σημειώσουμε ότι η χρονιά που διανύουμε είναι χρονιά διεργασιών, με συγχωνεύσεις και αγοραπωλησίες ξενοδοχειακών μονάδων, που οδηγούν σε μεγαλύτερη συγκεντροποίηση στον κλάδο.

Οσο για το τι "εισπράττουν" οι εργαζόμενοι από την αυξανόμενη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, αυτό το ξέρουν πολύ καλά όσοι απασχολούνται μόνιμα ή εποχικά στον κλάδο του Τουρισμού και του Επισιτισμού: Εντατικοποίηση, ατελείωτα ωράρια και ρεπό με το σταγονόμετρο, ατομικές συμβάσεις και καταστρατήγηση ακόμα και της πετσοκομμένης κλαδικής σύμβασης, άνοιγμα όλης της "βεντάλιας" των μορφών της ελαστικής εργασίας. Πάνω σε αυτά, καθώς και στην "εσωτερική υποτίμηση" που έχει κάνει τις διακοπές άπιαστο όνειρο για όλο και περισσότερες οικογένειες, είναι χτισμένη η "ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ