Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συναντήσεις για τους πρόσφυγες

Με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φ. Γκράντι, συναντήθηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις γύρω απ' το Προσφυγικό και ο ρόλος της Ελλάδας στην ανάδειξη του ζητήματος, στο πλαίσιο και της θεματικής διάσκεψης που διοργανώνει ο γγ του ΟΗΕ, το Σεπτέμβρη, όπου θα συμμετάσχει ο Αλ. Τσίπρας.

Στις κοινές τους δηλώσεις ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να ευχηθεί λύση για τη Συρία, δίχως οποιαδήποτε περαιτέρω αναφορά. Απ' την πλευρά του, ο Φ. Γκράντι συνέστησε καλή προετοιμασία μπροστά στο χειμώνα, δεσμευόμενος για παροχή βοήθειας από μέρους του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο Φ. Γκράντι είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, ο οποίος εξήρε τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, παρά τα γνωστά αποτελέσματά της, επέκρινε τα κράτη - μέλη της ΕΕ που αρνούνται να υποδεχτούν πρόσφυγες στο έδαφός τους και ζήτησε τη βοήθεια του ΟΗΕ για την οργάνωση των κέντρων φιλοξενίας στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τον μόνιμο εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων. Αλλωστε, και ο Φ. Γκράντι εξέφρασε την προθυμία του ΟΗΕ να συμβάλει στη διαχείριση του ζητήματος - συνθήκες διαβίωσης, ασφάλεια στους χώρους υποδοχής, αποφόρτιση νησιών κ.ά. - σε μια έμμεση παραδοχή του εγκλωβισμού όσων είναι ήδη εδώ και όσων προσφύγων αναμένονται.

  • Προς αναζήτηση σκάφους που μετέφερε περισσότερους από 50 πρόσφυγες και μετανάστες που ζήτησαν βοήθεια, κινητοποιήθηκε χτες δύναμη του Λιμενικού Σώματος της Ρόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου στις 11 το πρωί, πρόσφυγες που επέβαιναν στο σκάφος κάλεσαν στο Διεθνή Αριθμό Βοήθειας 112, ζητώντας βοήθεια καθώς φέρεται να ήταν ακυβέρνητο. Στο σημείο που τονίστηκε πως ήταν το πλοίο, 20 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Ρόδου και ειδικότερα από το Φαληράκι, βρέθηκαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος αλλά και ένα ελικόπτερο τύπου «Σούπερ Πούμα» για τον εντοπισμό των προσφύγων και μεταναστών. Αργά το βράδυ, μετά από συνεργασία με το Λιμενικό της Τουρκίας, εντοπίστηκε το εν λόγω σκάφος σε διεθνή ύδατα, περίπου 15 μίλια από τις τουρκικές ακτές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ