Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΗ
Θα κόβει το ρεύμα κι ας μην έχουν να πληρώσουν

MotionTeam

Συνέχισε και χτες η ΔΕΗ τη δημοσιοποίηση στοιχείων των λεγόμενων «συστηματικών κακοπληρωτών» ανά την Ελλάδα, σε μια εμφανή προσπάθεια προετοιμασίας της κοινής γνώμης για τις μαζικές διακοπές ρεύματος στις οποίες θα προχωρήσει, όπως όλα δείχνουν, μετά το τέλος της καταληκτικής ημερομηνίας (30/9) για την ένταξη στο πρόγραμμα δόσεων. Αν δεν το κάνουν, η ευθύνη είναι δική τους, λέει η ΔΕΗ, κι ας έχει καταδικάσει πολλούς στην εξαθλίωση η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε προχτές εξάλλου η Επιχείρηση, περίπου 350.000 πελάτες έχουν μέχρι στιγμής διακανονίσει συνολικές οφειλές της τάξης του ενός (1) δισ. ευρώ και τις καταβάλουν κανονικά σε ποσοστό άνω του 90%. Ωστόσο, 1.800.000 πελάτες με οφειλές προς την Επιχείρηση που ξεπερνούν το 1,8 δισ. ευρώ, δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης και σε αυτούς απευθύνεται ευθέως τελεσίγραφο να το πράξουν σύντομα, ειδάλλως θα γίνει διακοπή της ηλεκτροδότησης. Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι «οι πελάτες με τις μικρότερες οφειλές - κατηγορία η οποία είναι και η πολυπληθέστερη - αποφεύγουν να διακανονίσουν την οφειλή τους βασιζόμενοι ίσως στην κοινωνική ευαισθησία της Επιχείρησης. Ωστόσο, αυτό αποβαίνει σε βάρος τους, καθώς χάνουν την έκπτωση του 15%, ενώ με κάποιο μικρό μηνιαίο ποσό (10-30 ευρώ) θα ήταν συνεπείς και θα επωφελούνταν από την έκπτωση».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οφειλές κάτω από 500 ευρώ δεν έχουν διακανονίσει 1.230.000 πελάτες, με σύνολο οφειλής 146 εκατ. ευρώ, ενώ μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ δεν έχουν διακανονίσει 298.000 πελάτες, με σύνολο οφειλής 153 εκατ. ευρώ. Οι πελάτες με οφειλές μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ που δεν έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους ανέρχονται σε 216.000, με συνολική οφειλή 278 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι πελάτες με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ που δεν έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό ανέρχονται σε 89.000, με συνολική οφειλή 509 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως, δεν μπαίνουν στον κόπο να εξετάσουν, για παράδειγμα, γιατί δεν διακανονίζουν πολλοί πελάτες το χρέος τους. Γιατί τότε θα αποκαλυφθεί ότι δεν μπορούν να πληρώσουν, αφού η ανεργία, η τεράστια φοροληστεία του λαού, η δραστική μείωση μισθών, συντάξεων, του εισοδήματος μεγάλων τμημάτων των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που δημιούργησαν και οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση, κάνουν τους ανθρώπους του μόχθου να αδυνατούν να πληρώσουν. Αλλωστε, με αυτό που κάνει η ΔΕΗ τώρα, είναι σαν να λέει «ξεζουμιστείτε να πληρώσετε για να έχετε ρεύμα»...

Την ίδια ώρα, η κυβερνητική προσπάθεια για είσπραξη από τη ΔΕΗ έχει σχέση με την απελευθέρωση και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση. Για το όφελος των επιχειρηματιών που θα μπουν στην ηλεκτρική ενέργεια πασχίζουν. Ετσι, σε χτεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του «Real» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, ξεκαθάρισε ότι η προσπάθεια είσπραξης των ανεξόφλητων εντάσσεται στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην εγχώρια αγορά Ενέργειας. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η αγορά Ενέργειας μεταμορφώνεται με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Κινείται στην κατεύθυνση που ονομάζουμε ανοιχτή, απελευθερωμένη αγορά, μπαίνουν οι ιδιώτες μέσα, χάνεται το μονοπώλιο όπως το είχαμε γνωρίσει το '70, το '80, το '90».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ